Juli sneeuw in de berggebieden van Noordoost Siberie

Hoe bijzonder sneeuw in Juli in de berggebieden van Noordoost Siberie is weet ik eigenlijk niet, maar als ik me niet vergis is het wel bijzonder dat er aldaar in Juli meerdere dagen achtereen een sneeuwtapijt van plaatselijk meer dan 10 cm voorkomt.

Onderstaande informatie is afkomstig uit deze bron.

Vandaag 22 Juli 2012 stroomt er koude vochtige lucht, afkomstig uit het noordpoolgebied, het Noordoosten van Siberie binnen. Volgens onderstaande kaart daalt de temperatuur op het 850 hectopascal niveau [dat is grofweg op 1,5 kilometer hoogte] aldaar tot meer dan 5 graden Celsius onder het vriespunt (zie afbeelding 1).  Dat is meer dan koud genoeg om zeker in de hoger gelegen delen de neerslag in de vorm van droge sneeuw te laten vallen.

Afbeelding 1:

Matige vorst in de nachten
Voor de komende dagen wordt er in de nachtelijke uren zelfs temperaturen van plaatselijk bijna 10 graden onder nul verwacht, dat is bijna strenge vorst en dat voor eind Juli! Zie afbeelding 2 voor temperaturen op 2 meter hoogte voor komende nacht in het Noordoosten van Siberie.

Afbeelding 2:

Onderstaand (afbeeldingen 3 t/m 8) de sneeuwdiepten die door het GFS voor de komende dagen verwacht worden in het Noordoosten van Siberie. In sommige delen wordt voor meerdere dagen achtereen een ononderbroken sneeuwdek verwacht!
Al een paar dagen geleden zinspeelde het GFS dat zich rond deze tijd zich een (tijdelijk) sneeuwtapijt boven het Noordoosten van Siberie zou gaan vormen. Vandaag is het dan zover.
Heel speculatief:
Het GFS verwacht na een aldaar tijdelijk warmer intermezzo waarin de sneeuw grotendeels wegsmelt, dat op het eind van deze maand de kou en sneeuw weer terugkeert in noordoost Siberie. Dat zou in mijn ogen wel heel bijzonder zijn. Er zal op deze voor arctische begrippen relatief zuidelijk gelegen breedtegraden door het aanwezige sneeuwtapijt heel wat zonlicht gereflecteerd gaan worden.
1 mm op de kaart komt ongeveer overeen met 1 cm sneeuwdiepte. De sneeuwlaag wordt namelijk weergegeven in water equivalenten. Als men 1 cm sneeuw laat smelten krijgt men gemiddeld een laagje water van 1 mm.

Afbeelding 3:

Afbeelding 4:

Afbeelding 5:

Afbeelding 6:

Afbeelding 7:

Afbeelding 8:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

13 reacties op Juli sneeuw in de berggebieden van Noordoost Siberie

 1. Hans Verbeek zegt:

  Interessant Paradox. Dankzij het wonderlijke internet kun jij ons berichten over dingen ver achter onze horizon.
  Gelukkig is het in NL een beetje zomer aanhet worden.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Volgende week zou het dan tijdelijk? wat meer zomers worden.
   Helaas is mijn vakantie wat later in het seizoen. Nog steeds is de verwachting dat de zomerse opleving maar tijdelijk zal zijn. Maar eerlijk gezegd hou ik meer van koel en zonnig weer dan warm weer. Vooral warm en vochtig vind ik maar niks.

   Wat mijn ‘periodieke’ obsessie met sneeuw (albedo in het algemeen) betreft:
   De laatste tijd volg ik het zee ijs gebeuren in het Noordpoolgebied wat nader op de voet.
   En door zo af en toe te kijken (op kaarten van o.a. het GFS) of er ook wat sneeuw op het ijs blijft liggen (mijn periodieke obsessie met albedo. ;)) viel het me op dat er ook sneeuw in het Noordoosten van Siberie werd verwacht, welke nu al aan het vallen is. Het is so wie so de laatste tijd behoorlijk koud aldaar, zeker in vergelijk met voorgaande jaren, als ik me niet vergis. In andere delen van de wereld is het weer regelmatig te warm (voor de tijd van het jaar).

 2. Ton Eekhof zegt:

  Geloof het of niet, maar dit overkwam mij:
  Niet een strenge winter, maar een omslag naar een duidelijke afkoeling van het klimaat op onze aardbol, dat beeld werd mij plotsklaps getoond.

  Want toen ik in augustus 2011 op de top van een berg in de oude St. Antonie kerk te Gruijere in Zwitserland zat. Overkwam mij plotsklaps het volgende:

  Het was alsof ik vanuit een vierkant raam met afgeronde hoeken, zoals vanuit een ruimtevaartuig gezien, richting aarde keek.
  Ik zag de hele aardbol in één beeld, zoals ruimtereizigers dat ook vaak zien. De aardbol was prachtig groen met blauw water. (Dus gekleurd.) Plotsklaps werd mij een beeld getoond van een berghelling. Meer onbegroeid en bedekt met alleen verregende aarde. In dat beeld werd duidelijk de situatie afgebeeld zoals die eind 2011 na een periode van een wereldwijde hevige regenval in werkelijkheid te zien was. Vrijwel direct werd mij een beeld getoond van dezelfde berghelling, maar toen bedekt met sneeuw tot aan de voet van de berg. Ik keek verbaasd toe, en vroeg, zonder te spreken “kan dat zo snel gaan? “
  Waarop (zonder woorden) als reactie kwam, “Ja, zo snel kan het gaan.”

  Dit was het beeld wat ik mocht ontvangen over het afkoelende wereldklimaat.
  Voor mij een teken dat de inzet van een duidelijk koudere periode aanstaande is. Een periode die heftiger is dan zo maar een koude winter. Want voor alleen een wat koudere winter verwacht ik een dergelijk beeld niet, koudere winters, die komen wel meer voor.
  Ook verloopt de omslag naar een koeler wereldklimaat, onverwachte snel. Ja wereldklimaat, ik kreeg immers vanuit de ruimte, de hele aardbol te zien. En mijn reactie van “kan het zo snel gaan?”, voorspelt een onverwacht snel tempo van afkoeling, zeker in de eerste fase.

  Een periode van klimaatomslag is niet het einde van de wereld, maar wel een einde van een tijdperk.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Ton,

   Goed dat je ons je ingeving/ visioen wilt meegeven.
   Ik sluit niet snel dingen uit. Er zijn allerlei wetenschappers die vermoeden dat in het verleden onze aarde al vaker te maken heeft gehad met plotselinge klimaatveranderingen. Sommige beweren dat zelfs binnen een periode van tien jaar het klimaat enorm kan veranderen. Mijn gevoel zegt dat er nog veel onderzoek nodig is om alle factoren die ons klimaat bepalen op hun waarde te schatten.

   Even los van jouw visioen…
   Een theorie kan een interne logica (bijvoorbeeld overtuigende fysieke onderbouwing) hebben, alsof er heel veel verschijnselen mee verklaard kunnen worden. Maar dat wil naar mijn bescheiden mening nog niet zeggen dat er geen alternatieve of aanvullende theorieen bestaan waarmee de waargenomen verschijnselen vanuit een heel ander perspectief bezien kunnen worden en daardoor ook een wezenlijke andere betekenis krijgen. Zo kan het zomaar zijn, om een extreem voorbeeld te geven, dat sommige verschijnselen vanuit de ene theorie duiden op opwarming, maar vanuit een andere theorie duiden op een naderende afkoeling.

   • Ton Eekhof zegt:

    Hallo paradox.nl
    Bedankt voor jullie reactie, maar die uitleg die gegeven wordt aan een visoen of gezicht (hoe je het ook maar noemen wilt), die is mij ook wel bekend.
    Een meer neutrale visie zou kunnen zijn, laten we eens een halfjaartje afwachten.
    Voor mij (en ik denk voor velen met mij) blijft het vreemd dat visioenen iets melden met een nauwkeurigheid die geen twijfel toelaat, alsof het vooraf al vast staat. Vaak bedoeld als een waarschuwing. Het vreemde daarbij is, dat het waarheidsgehalte van dergelijke beelden juist in de westerse wereld in twijfel wordt getrokken. Overigens vind ik het normaal dat er allerlei metingen metingen en onderzoeken verricht worden. Het wordt pas jammer, wanneer die onderzoekers hun methode als heilig beschouwen.

 3. Pingback: Juli warmte en kou in Siberia | Paradoxnl's Blog

 4. Ton Eekhof zegt:

  Hallo Paradox.nl
  Zit in onderstaand artikel wellicht een hint naar het klimaat van de toekomst?
  Helaas zie ik geen kans om grafieken mee te zenden in een ms word artikel.
  Ik heb derhalve het artikel (nog) niet toegestuurd. Graag verneem ik de mogelijkheid om wel grafieken mee te zenden.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Ton,

   Als het niet al teveel tekst bevat kan je misschien de tekst meegeven als antwoord.

   • Ton Eekhof zegt:

    ‘ t “WEER” anders bekeken!
    Dagelijks wordt iedereen overstelpt met informatie over temperaturen die op de ene plaats in de wereld duidelijk kouder zijn dan gebruikelijk, terwijl op een andere plaats de temperaturen ver boven de gemiddelde temperatuur liggen. Die berichten worden regelmatig aangevuld met wereldwijd voorkomende extreme weersomstandigheden, denk daarbij aan orkanen, overstromingen en onweer met extreme bliksemactiviteit enzovoort.
    Die informatie geeft aan dat het klimaat van het ene uiterste naar het andere uiterste schiet. Geen plek op aarde lijkt ongemoeid te blijven voor al dit klimatologische geweld. Niemand kan zich veilig wanen, iedereen kan van het ene op het andere moment al zijn bezittingen verliezen. Met dat rampscenario zullen wij moeten leren leven.
    Twee kampen wetenschappers bestrijden elkaars toekomstprognoses over de verwachte wereldwijde temperatuurstijging. Het verschil in uitkomst van die prognoses zit in hoofdzaak over de mate waarin de mens verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn deel van die te verwachte temperatuurstijging.
    De hoofdlijn waarmee de uitleg over de opwarming van de aarde gebaseerd is, wordt samengevat in een paar grafieken. Die grafieken hebben vaak als uitgangsjaar het jaar 1860. Dat is heel logisch, want vanaf dat jaartal begon de industriële revolutie waardoor ook de mens een rol gaat spelen bij de opwarming van de aarde. Een andere oorzaak voor het gebruik van dat jaartal wordt veroorzaakt door dat de temperatuurgegevens vanaf dat tijdstip eenvoudig te raadplegen zijn. In onderstaande grafiek wordt het wereldwijde temperatuurverloop vanaf 1860 getoond. Duidelijk is te zien dat de temperatuur trapsgewijs toeneemt, met in totaal 1,2 Celsius sinds 1860. De grafiek maakt duidelijk dat de temperatuurstijging steeds toeneemt. Een dergelijk verloop ziet er ongunstig uit voor veel wereldbewoners.

    Figuur 1

    Onderstaande grafiek is een tweede veel getoonde grafiek. Die grafiek vertoont het verloop vanaf 1990 tot eind 2007 van de temperatuur in de lagere atmosfeer. Het kamp Algore veronderstelt dat juist op dat niveau de warmte wordt vastgehouden door een stijgend CO2 gehalte. In de gekozen periode van die grafiek stijgt de temperatuur het sterkst. De piek in de jaren 1998-1999 wordt toegeschreven aan El Nino, terwijl de rode opgaande lijn aan het eind van die grafiek de verwachte opwarming volgens het Algore scenario aangeeft. Daarin is zelfs sprake van een mogelijk armageddon scenario. Globaal is af te lezen uit die grafiek aan, dat de gemiddelde jaarlijkse temperatuurafwijking tot 0,5 Celsius per jaar beperkt blijft. Onderaan de grafiek staat vermeld dat in de periode 1998 tot het jaar 2008 de gemiddelde wereldtemperatuur op die hoogte niet is gestegen en zelfs onder het niveau van 1998 is gebleven. Uit andere gegevens valt af te lezen dat de gemiddelde wereldtemperatuur zelfs tot juli 2012 (het moment waarop dit document tot stand kwam) niet meer boven dat niveau is uitgestegen.

    Figuur 2
    De angst voor een komend rampscenario, heeft veel computermodellen doen ontstaan. In verschillende computermodellen wordt een gemiddeld wereld temperatuurverloop tot het jaar 2100 berekend. De resultaten van zeven computermodellen worden in onderstaande grafiek met elkaar vergeleken. Het eindresultaat van al die uitkomsten ligt bij het jaartal 2100. De verschillen in uitkomst van die modellen liggen tussen een stijging van 1,3 Celcius tot in het ergste geval een stijging van 6 Celsius, gerekend vanaf het jaar 1990. De laatste waarde zal het menselijk leven op onze planeet aarde vrijwel onmogelijk maken. Als hoofdverantwoordelijke voor die enorme temperatuursstijging wordt de mens aangewezen.
    De onderlinge verschillen in uitkomst zijn opmerkelijk groot en tonen duidelijk de verdeeldheid tussen de verschillende kampen.
    Dit alles samengevat geeft een indruk van de situatie zoals de mensheid er nu voorstaat.

    Figuur 3
    De hamvraag bij al die veronderstellingen is natuurlijk, in hoeverre zijn de prognoses realistisch. Immers, uit eerdere prognoses is (helaas) gebleken dat enige overdrijving niet vreemd is bij dergelijke modellen.
    Een ander belangrijk item bij al die prognoses is: “Voor welk deel van de wereldwijde temperatuurstijging is de mens verantwoordelijk”. Immers, alleen dat deel van de temperatuurstijging kunnen wij mogelijk wat inperken.
    Als basisgedachte dient men zich te realiseren, dat met de gemiddelde temperatuur, bij locale metingen vaak vergeleken wordt met de gemiddelde over de laatste 100 jaar. Terwijl bij wereldwijde temperatuurmetingen vaak een vergelijk wordt getrokken met het jaartal 1990. Onder Google zijn honderden grafieken over de Average Global Temperatuur te vinden. Die grafieken vertonen allemaal een zelfde beeld, voor zover het de gegevens tot 2012 betreft. Dat is logisch omdat dat deel van die grafieken allemaal berusten op meetresultaten en niet op prognoses.
    Toch is het raadzaam om meetgegevens over een langere periode met elkaar te vergelijken. Zo ziet u onderstaand een grafiek gebaseerd op metingen over de laatste 2000 jaar. Een paar details in die grafiek mogen niet onopgemerkt blijven.
    1e Rond het jaartal 900 tot 1000 was de gemiddelde temperatuur op aarde ongeveer gelijk aan de huidige temperatuur.
    2e In de periode tussen 1450 en 1750 was er sprake van een duidelijke afkoeling. Men noemt die periode: “De kleine IJstijd” Vaak verbeeld in schilderijen met schaatsende mensen uit die periode.
    3e De temperatuurstijging tussen 1730 en 1750 verliep sneller dan de stijging tussen 1840 en 1980. Terwijl in die laatste periode, juist de industriële revolutie plaatsvond.
    Een dergelijke grafiek geeft een duidelijk meer genuanceerd beeld over het
    gemiddelde temperatuurverloop op aarde. Immers 1000 jaar geleden werd zonder menselijke
    toedoen een zelfde temperatuur bereikt als nu het geval is. Verder steeg de temperatuur
    tussen 1730 en 1750 sneller dan ten tijde van het industriële tijdperk. En tussen de
    warmte pieken van de afgelopen 1000 jaar, bevindt zich tevens een kleine ijstijd. Zo grillig kan
    de gemiddelde temperatuur op aarde verlopen. Zonder dat de mens daar veel invloed op uitoefent.
    Deze toch wel opmerkelijke uitkomsten vormen de aanleiding om naar
    meetresultaten over een nog langere periode opzoek te gaan. Mogelijk leveren die resultaten nog
    meer informatie op over het temperatuurverloop op aarde, zonder toedoen van de mens.

    Figuur 4

    Het is bekend dat een dergelijke grafiek bestaat. Immers, Algore toonde die grafiek in zijn wereldwijd vertoonde uitleg over de volgens zijn kamp schrikbarende opwarming van de aarde. De resultaten uit die grafiek, zijn gebaseerd op boringen in ijslagen en beslaan een periode van 425.000 jaar. Zie onderstaande grafiek.
    Algore ging tijdens zijn uiteenzetting zelfs op een stoel staan om bij de laatste warme periode de verwachte toekomstige temperatuur aan te geven. Die temperatuur was niet gebaseerd op gemeten temperaturen, maar was uitsluitend gebaseerd op de samenhang tussen het temperatuurverloop en de aanwezige CO2 in de atmosfeer. Juist die samenhang wordt door een andere groep wetenschappers in twijfel getrokken. Dit omdat uit metingen is gebleken dat jaren achter elkaar de temperatuur ligt daalde, terwijl het CO2 gehalte in die periode juist toenam.
    Opvallend is, zo blijkt uit de nadere bestudering van onderstaande grafiek, dat de warmste pieken over een periode van 425.000 jaar om de andere ongeveer 1,5 graad Celsius in temperatuur verschillen. Ook is het verloop van de warmtepieken relatief snel te noemen. Het wordt snel warm, maar het koelt ook weer snel af. De meest rechtse warmte piek verloopt duidelijk grilliger dat de voorgaande warmtepieken. Want de laatste (huidige) warmtepiek vertoont een soort jojo effect, kort onder de warmste periode. Wel blijven alle gemeten resultaten tot 2012 binnen de lijn der verwachtingen. Dat geldt ook voor de grillige warmtepiek over de huidige periode, omdat het jojo effect grotendeels al voor het tijstip van 1840 ligt. Het tijdstip waarop de mensheid invloed uitgeoefend kan hebben op een eventuele extra opwarming van onze planeet aarde. Terwijl de koude pieken bij elke koude periode juist kouder worden en het duidelijk langer koud blijven. De oorzaak van de temperatuurverschillen in deze laatste grafiek kan van velerlei aard zijn. Denk daarbij aan de invloed van voorbijtrekkende sterrenstelsels op onze zon. Die kunnen mogelijk van invloed zijn op de warmte afgifte van de zon richting onze aarde. Ook schommelingen in de activiteit van de zon zelf zullen aan de gemeten temperatuurverschillen over 425.000 jaar hun bijdrage geleverd hebben.
    Duidelijk is wel dat de zon de grootste veroorzaker is van temperatuurveranderingen op aarde. Schijnt de zon dan wordt het snel warmer, en een wolkje voor de zon laat de temperatuur al snel dalen. Waarmee ook het effect van het vasthouden van de warmte op aarde, door een toename van het CO2 gehalte, als overdreven beschouwd mag worden. Immers wanneer de warmte vastgehouden zou worden, dan zou het afkoelende effect van een wolkje voor de zon minder snel verlopen.
    De schommelingen in temperatuur zijn in de periode van 425.000 jaar, tot 12 graden Celsius beperkt gebleven en uit niets blijkt dat daarin de komende tijd verandering komt. Het verwachten van een temperatuur toename vanaf 1990 van 6 graden Celsius is onrealistisch. Ook een tijdelijke toename van het aantal uitbarstingen op de zon, zullen wereldwijd het temperatuurverloop nauwelijks beïnvloeden. Al kunnen dergelijke uitbarstingen plaatselijk wel voor ongemak zorgen.
    Alle resultaten uit de getoonde grafieken, wijzen op weg naar een afkoeling van onze aarde. Grafiek 5 vertoont over 425.000 jaar een zekere regelmaat en niets wijst op een ernstige verstoring van die regelmaat. Die grafiek geeft duidelijk aan dat de huidige warme periode zijn tijd verbruikt lijkt te hebben en snel op een afkoeling kan aansturen. Zelfs de eerste grafiek die getoond werd over de periode van 1860 geeft daar aanleiding toe. Zelfs al stijgen de oplopende temperaturen trapsgewijs naar een hoogtepunt.
    Elke belegger in aandelen weet dat een grafiek waarbij in een kort tijdsbestek het resultaat trapsgewijs steeds steiler omhoog loopt, juist het moment aangebroken is, om die aandelen te verkopen. Dit omdat een dergelijke extreme stijging, juist een teken voor een komende omslag zijn.
    Zo is ook het huidige beeld van extreem weer, wat van het ene uiterste naar het andere uiterste schiet, juist een teken voor een komende omslag richting een afkoeling. Immers bij een standvastig weertype waarbij de temperatuur zicht duidelijk oplopend of aflopend begeeft, zullen de records veelal in één richting verlopen. Dat is momenteel met plaatselijk uitslagen van warm en koud duidelijk niet het geval.
    .

    Figuur 5
    Ik heb mij in dit onderzoek beperkt tot het analyseren van bestaande algemene grafieken. Zonder mij te mengen in de strijd tussen de verschillende wetenschappelijke kampen over dit onderwerp. Ik ben ervan overtuigd dat de getoonde grafieken meewerken aan verduidelijking van het temperatuurverloop op onze planeet aarde.
    Is opgemaakt,

    Ton Eekhof

   • paradoxnl zegt:

    Ton,

    Mooie historische samenvatting wordt er in je antwoord gegeven. De huidige opwarming in een historische context plaatsen kan een en ander relativeren. De mensen die een hoog gewicht toekennen aan de CO2 factor en vooral aan de positieve feedback veroorzaakt door de initiele opwarming (veroorzaakt door (forcing) broeikasgassen) zullen de historische context als poging tot bagatelliseren bezien.
    Mijn idee is nog steeds (ik kan natuurlijk de plank flink misslaan) dat er vele factoren een rol spelen bij het wereldwijde temperatuurverloop in de loop ter tijden. Dat er momenteel te veel gewicht gehangen wordt aan vooral de Co2 factor en vooral de positieve feedback.
    De historische context doet mij vermoeden dat er invloeden zijn die cyclisch van aard zijn.
    De laatste vijf a tien jaar ziet men naar mijn bescheiden mening een duidelijke stagnatie van de mondiale opwarming, dat terwijl de (forcing) broeikasgas concentraties nog aan het toenemen zijn. Dat het Noordpoolgebied een vertraagde reactie op die stagnatie laat zien.
    De mensen die een hoog gewicht toekennen aan de broeikasgas factor en vooral de positieve feedback en ervan uitgaan dat de andere factoren vrijwel geen rol spelen in het klimaatgebeuren, zullen beweren dat deze stagnatie in de opwarming van de aarde maar tijdelijk zal zijn. Mensen die ervan uitgaan dat ook andere factoren een flinke rol spelen in het klimaatgebeuren, waarbij sommige invloeden cyclisch van aard zijn [o.a. een cycli van ongeveer 200 jaar op basis van de positie van allerlei planeten, met name Jupiter, ten opzichte van de zon? => als dat zo is, zal deze opvatting al snel in de prullebak gegooid worden omdat er geen fysieke onderbouwing voor gevonden kan worden, naar mijn idee kan deze theorie zeker ook waarde hebben, dat we nog veel te weinig weten wat er zoal een rol speelt bij het klimaatgebeuren op aarde, en zo zijn er nog talloze andere grote en kleinere en invloedrijke en minder invloedrijke cycli verondersteld, ook op basis van cycli in de sterkte van het magnetisch veld van de zon, waarbij er mogelijk schommelingen ontstaan in de hoeveelheid kosmische straling die de aarde bereikt en als gevolg van laatstgenoemde ook de hoeveelheid aan vooral lagere bewolking welke een vermoedelijk afkoelend effect heeft], zullen er eerder vanuit gaan dat de opwarming van de aarde beduidend minder extreem zal uitpakken en weer in een koelere periode zal terecht komen. Ik zit meer in het laatste kamp.

 5. paradoxnl zegt:

  Hoi Ton, ik zie dat het gelukt is 😉
  Ik wist niet dat een antwoord zoveel tekst kan bevatten. Goed om te weten! 🙂

 6. Ton Eekhof zegt:

  Hallo Paradoxnl,
  U volgt het sneeuw en ijs gebeuren. Heeft u ook een indicatie over het ijs en sneeuw gebeuren (op dit moment) in Zuid America, in vergelijking met andere jaren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s