Juli warmte en kou in Siberia

Dit artikel is een vervolg op juli sneeuw in de berggebieden van  noordoost Siberie.

In onderstaande afbeelding staan de temperatuurafwijking voor 26 juli in onder andere Siberie.

Wat opvalt is dat vooral in het noordoosten van Siberie het flink te koud voor de tijd van het jaar is. Plaatselijk is het er momenteel meer dan 10 graden Celsius te koud voor de tijd van het jaar! Zie daartoe het gebied binnen de roze cirkel in bovenstaande afbeelding.

Het is er momenteel zelfs zo koud, dat er al een paar dagen een sneeuwdek aanwezig is! Verderop meer over de sneeuw aldaar.

Meer naar het westen in Siberie is het weer veel te zacht voor de tijd van het jaar. Ik herinner me dat in sommige voorgaande jaren het in vrijwel geheel Noord-Siberie ook in de zomermaanden behoorlijk te warm (voor de tijd van het jaar) was, maar niet zo koud als nu het geval is in noordoost Siberie.

Sneeuwlaag ook afgebeeld op de sneeuwhoogtekaart van Wetterzentrale

Volgens de sneeuwhoogtekaarten op wetterzentrale ligt er in Noordoost Siberie nu al twee dagen achtereen een laag sneeuw (namelijk 24 en 25 juli) en ook vandaag (26 Juli 2012) zal hoogstwaarschijnlijk aan het rijtje toegevoegd worden. Dat is heel bijzonder voor eind Juli. Althans zeker wat de laatste jaren betreft.

Op internet kon ik geen duidelijke historische gegevens over Juli sneeuw in Siberie vinden, maar ik heb sinds 2008 met enige regelmaat op de Wetterzentrale website kopieen van de sneeuwhoogten kaart voor het noordelijk halfrond gemaakt. Sinds 2008 trof ik op zijn laatst tot grofweg 5 Juli ergens in Siberie nog wel een beetje sneeuw aan.  Ik heb echter geen enkel plaatje gevonden met sneeuw in Siberie vanaf de tweede week van Juli tot aan de laatste week van Augustus. Pas vanaf de laatste week van augustus trof ik de vroegste sneeuw aan na de aldaar korte zomer.

In onderstaande afbeeldingen is in de blauwe cirkel de sneeuwlaag in Noordoost Siberie weergegeven op respectievelijk 24 juli en 25 juli van het jaar 2012.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s