3 Augustus 2012: update ijsomvang Noordpoolgebied en binnenkort plaatselijk weer een nieuw sneeuwdekje in delen van Noord-Siberie

Momenteel is er een opmerkelijk verschil tussen ‘ice area omvang’ en ‘15% extent omvang’.
De 2 meest recente dagen in de meetreeks laten een flinke terugval in de ‘ice area omvang’ zien, terwijl de terugval in ‘15% extent omvang’ een stuk minder is. Nog steeds is de ‘ice area omvang’ record laag. De ‘15% extent omvang’ bevind zich momenteel niet op record laag niveau. Zie onderstaande cijfers voor de tussenstand:

1)

15% extent omvang op 2 augustus:

2007: 6.217.500 km^2
2012: 6.437.656 km^2
2011: 6.539.219 km^2

Op 10 augustus:

2007: 5.527.813 km^2
2011: 5.960.313 km^2

Minimum:

24 September 2007: 4.254.531 km^2
9 September 2011: 4.526.875 km^2

2)

Ice area omvang op 1 augustus:

2012: 3.787.196 km^2
2011: 4.120.501 km^2
2007: 4.178.963 km^2

Op 10 augustus:

2011: 3.569.724 km^2
2007: 3.688.070 km^2

Minimum:

10 September 2011: 2.904.739 km^2
07 September 2007: 2.919.439 km^2

Neven’s CAPIE index

De zogenaamde Capie index geeft de verhouding weer tussen  ‘ice area omvang’ en ‘15% extent omvang’ en wel als volgt:

CAPIE = (‘Ice area omvang’/ ‘15% extent omvang’) * 100%

Capie is een indicatie van hoe compact (compact verspreid, of minder compact verspreid) het Noordpoolijs is.
De CAPIE is momenteel bijna record laag.

Recentelijk schreef Neven namelijk het volgende:

“CAPIE is coming awfully close to a record low now (58.56% vs 57.39%). That record fell on August 12th of last year. One big SIA drop combined with a slow SIE day, and there will be yet another record. The ice pack is being diverged big time”.

Verwachting:
Mijn verwachting is nog steeds dat de daling van de ‘ice area omvang’ al vrij snel flink zal stagneren. Ondanks de hieronder genoemde minpunten is mijn idee dat de door de hieronder genoemde in mijn ogen uiteindelijk zwaarder doorwegende pluspunten, zeker wat 15% extent betreft, dit jaar geen nieuw diepte record zal opleveren. Onderstaande is natuurlijk behoorlijk speculatief van aard en kort door de bocht.

Minpunten: Veel wind en mogelijk tijdelijke aanvoer van warme lucht.
De komende dagen wordt er door een verwachte diepe depressie [met name grote luchtdrukverschillen op korte afstand] flink wat wind verwacht in het Noordpoolgebied welke dichter bij de Stille oceaan is gelegen (dan bij de Atlantische oceaan).

Het aldaar (Noordpoolgebied) vooral in de Chukchi, Oost-Siberische Zee en deels ook in het Centraal Arctisch gebied aanwezige kwetsbare ijs, kan daardoor extra verspreid worden en daardoor extra snel afsmelten vanwege extra menging met relatief warm (ijsvrij) oppervlakte water. Bovendien stroomt er de komende dagen mogelijk voor enige tijd warme lucht vanuit Siberie over laatstgenoemde gebieden uit. Maar de warme lucht zal al snel verdreven worden door beduidend koelere lucht. Alsof een warme tong snel over een deel van het Noordpoolgebied heen strijkt.

Veel wind en continue aanvoer van vooral vochtige warme lucht kan funest zijn voor kwetsbaar ijs.
Warme vochtige lucht koelt veel langzamer af dan warme droge lucht. Bij warme vochtige lucht is er extra veel kou benodigd om al dat vocht te laten condenseren. Er is veel meer smelting van ijs (kou) benodigd om vochtige lucht in dezelfde mate te laten afkoelen dan drogere lucht.

Pluspunten:
Het is relatief koel in een groot deel van het Noordpoolgebied en bovendien is het in grote delen bewolkt. Bewolking is, als ik me niet vergis, rond deze tijd van het jaar nog steeds gunstig om de ijs smelt te beperken.
Doordat de zon versneld steeds lager boven de horizon komt te staan, zal laatstgenoemde binnen enkele weken niet meer gunstig zijn om de afsmelt af te remmen (of nieuwe ijsvorming te bevorderen).  Vanaf dan is een open hemel gunstiger.
Bovendien zijn naar mijn bescheiden mening de temperaturen van het oppervlakte water in de ijsvrije gedeelten van de Laptev Zee en de Oost Siberische Zee momenteel wel wat aan de hoge kant, maar beduidend minder hoog dan rond dezelfde tijd in het jaar 2007. Het oppervlakte water in de Chukchi zee is in gedeelten zelfs behoorlijk te koud voor de tijd van het jaar.
Alleen in de Beaufort Zee zijn de oppervlakte temperaturen van het water extreem hoog. Ik vraag me af hoe lang het gaat duren eer de Beaufort Zee weer helemaal is dichtgevroren. Vooral de randzeeen welke grenzen aan de Noordkust van Siberie (Laptev Zee, Oost Siberische Zee en de Chukchi Zee) zullen als het weer het toelaat weer redelijk snel dichtvriezen. Afwachten maar weer wat het weer de komende tijd gaat doen.

Binnenkort weer nieuwe sneeuwval verwacht in Noord Siberie.
Ondertussen verwacht het GFS de komende dagen in sommige delen van Noord en vooral Noordoost Siberie tijdelijk een (vers) nieuw sneeuwdek. Los van af en toe een warm(er) intermezzo was het weer in vooral noordoost Siberie de afgelopen weken behoorlijk te koud voor de tijd van het jaar. Het lijkt erop dat de komende dagen in geheel Noord Siberie het te koud voor de tijd van het jaar gaat worden. Onlangs (eind Juli) lag er in delen van noordoost Siberie enkele dagen een laagje sneeuw. Het GFS verwacht dat zich de komende dagen weer tijdelijk een sneeuwlaagje gaat vormen. En ook op de langere termijn (heel speculatief) is de teneur dat het behoorlijk aan de koude kant blijft in Noordoost Siberie. Kan wat betreft kou en sneeuw wel eens erg interessant worden aldaar (Noord Siberie).

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s