West-Siberische olievelden beginnen uitgeput te raken

Russische olieproductie
Het kost steeds meer moeite om de olieproductie in de West Siberische olievelden op peil te houden. De West Siberische olievelden, het hart van de Russische olieproductie, zijn al zodanig uitgeput dat het niet lang meer zal duren eer de olieproductie er gaat inzakken.
Rusland doet er van alles aan om hun olieproductie op peil te houden. Tot nu lukt dat nog aardig. Echter, laatstgenoemde is volgens menig onafhankelijk analist niet lang meer vol te houden. Een daling van de Russische olieproductie is onafwendbaar.

Output growth was less than one percent compared to July 2011, and Russian oil companies are struggling to maintain even these lacklustre growth rates as their main fields in West Siberia, the workhorse of the Soviet oil industry, decline.

Het zal flink wat middelen gaan kosten om met behulp van de dure, zeer lastig, winbare Oost-Siberische olie de terugval in productie van de West Siberische olie te compenseren.
Naar verwachting zal binnen enkele jaren de Russische olieproductie gaan dalen.
Als de olieproductie van de één na grootste olie exporteur ter wereld (Rusland) binnen enkele jaren op structurele basis gaat dalen, dan zal de wereldwijde oliekrapte enorm voelbaar gaan worden. In de eerste jaren van de 21-ste eeuw werd dankzij de snel stijgende Russische olie export de wereld tijdelijk behoed voor snel stijgende olieprijzen. Als binnen enkele jaren de Russische olie export flink gaat dalen, dan zit Europa met een groot probleem. Er resten in de wereld nog maar weinig gebieden waar op betaalbare wijze de olieproductie nog noemenswaardig opgekrikt kan worden.
Nog steeds is ruim 85% van de wereldwijde primaire energievoorziening gebaseerd op fossiele brandstoffen (olie, aardgas en steenkool). De rest van de primaire energie voorziening is afkomstig uit waterkracht, kernenergie en overige (alternatieve) bronnen. Om de alternatieven flink op te schalen zijn naast tijd en geld, onder andere flink wat relatief zeldzame elementen benodigd.

Op laboratorium niveau (kleine schaal) is veel mogelijk, maar wanneer met man en macht getracht zal worden om alternatieven op grote schaal te implementeren, zal men naar mijn bescheiden mening al snel tegen allerlei bottlenecks gaan aanlopen welke niet spelen op laboratorium niveau.

Shale oil
Ondertussen blijven er berichten verschijnen dat bij het ‘shale oil gebeuren’ in de Verenigde staten hoogstwaarschijnlijk de meest rendabele reserves al voor een groot deel zijn verbruikt.

Indien Montana representatief is voor de gehele Amerikaanse shale oil gebeuren, dan ziet het er niet best uit. Het laaghangend fruit wordt als eerste verbruikt.

Worse could be yet to come as meaningful historical drilling data begins to emerge from more mature regions. According to Bob Brackett, an analyst with Bernstein Research, production from shale oil in the Bakken region of Montana has seen a 40% drop in production since 2006, this despite increased investment and technological improvements. He puts the decrease down to the fact that not all shale oil plays are equal — inevitably the best areas are drilled first — and anticipates the same curve will occur in the much vaunted Bakken play in North Dakota. There have of course been warnings, not least by Art Berman, and Ian Urbina at the NYT, but the popular narrative remains one of abundance.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op West-Siberische olievelden beginnen uitgeput te raken

 1. Hans Verbeek zegt:

  Zelfs als de olieproduktie in West-Siberië pas over 3 jaar gaat dalen, dan moeten we ons daar nu al op voorbereiden.
  Als de Russische olieproduktie gaat dalen gaat de olieprijs stijgen. En Nederland is slecht voorbereid op een hoge olieprijs:

  • paradoxnl zegt:

   Hee Hans,

   Bedankt voor het filmpje! Ik had het nog niet gezien.
   Ben benieuwd in hoeverre men de komende tien jaar alternatieven in de vervoerssector weet te implementeren.
   Ik heb er een hard hoofd in dat laatstgenoemde makkelijk zal worden.
   De meeste alternatieven leveren vooral elektriciteit.
   Als heel de wereld massaal gaat investeren in (overgaat op) alternatieve energie, worden ondanks verbeteringen in technologie allerlei cruciale benodigdheden vanzelf steeds duurder. Alleen al om die reden lijkt het me noodzaak er zo snel mogelijk bij te zijn. De alternatieve energie infrastructuur dient daarboven ook onderhouden te worden.
   Het huidige elektriciteitsverbruik is grofweg 20% van het totale primaire energieverbruik.
   Het wordt een hele klus om onze samenleving zoveel mogelijk te ‘elektrificeren’.
   Over het in voldoende mate lukken van laatst genoemde ben ik erg pessimistisch. We zullen heel erg blij mogen gaan zijn met alle kleine beetjes extra’s. Beter weinig energie (en dan ook nog in de vorm van elektriciteit) dan (uiteindelijk) helemaal niets.
   We gaan niet ontsnappen aan noodgedwongen consuminderen.

 2. Block zegt:

  Ook de enorme stijging van risico’s die genomen worden is ongelooflijk. Dat om allemaal toch maar die quota te halen. De ramp vorig jaar met een russisch boorplatform is daar een zéér duidelijk voorbeeld van.

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2011/12/rouw-om-gezonken-booreiland

  Het weer was te slecht voor een behoorlijke reddingsoperatie, maar er werd wel een boorplatform verplaatst, bij een beetje golven wordt er normaal al niet gevaren.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Block,

   Het voorbeeld wat jij geeft is ook in mijn ogen een signaal dat er door de Russen (en naar ik aanneem ook elders ter wereld) enorme risico’s genomen worden om hun olieproductie op peil te houden.
   Met haastige spoed wordt getracht allerlei lastig winbare olie (welke vaak ook nog van beduidend mindere kwaliteit is) te exploiteren. Het lijkt wel een gevecht tegen de bierkaai en getuigd naar mijn idee van een korte termijn visie.

   Stellig uitgedrukt: Zoveel mogelijk geld verdienen op zo kort mogelijke termijn, zonder al te veel na te denken over de langere termijn.

 3. Pingback: IEA: Russische olieproductie gaat naar verwachting in 2013 dalen. | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s