Juni en juli 2012: Diepte record omvang sneeuwtapijt op Noordelijk Halfrond

Met een nieuwe update over de omvang van het Noordpoolijs wacht ik tot het moment waarop ook voor de zogenaamde “ice extent” (gerekend vanaf 1979) een nieuw diepterecord gevestigd zal worden. In plaats daarvan een nieuw bericht over de omvang van het sneeuwtapijt voor de meest recente zomermaanden en een verwachting voor de gemiddelde sneeuwomvang voor de maand Augustus 2012.

Volgens gegevens van Rutgers University was, gerekend vanaf 1967, de omvang van het sneeuwtapijt in Juni 2012 en in Juli 2012 op het Noordelijk Halfrond record laag.

Ten opzichte van het langjarig gemiddelde berekend over de afgelopen 46 jaar, staan Juni 2012 en Juli 2012 op de laatste plaats wat betreft meest omvangrijke sneeuwtapijt (gedurende de maanden Juni en Juli):

Northern Hemisphere
Month Rank Area Departure Mean
7-2012 43/43 2312 -1812 4124
6-2012 45/45 4803 -5133 9935

In onderstaande grafieken is te zien dat de afgelopen Juni en Juli maanden op het Noordelijk Halfrond, gerekend vanaf het jaar 1967, gemiddeld over de gehele maand een record lage omvang van het sneeuwtapijt lieten zien. Vanuit een albedo perspectief toch wel heel interessant.

Afwijking sneeuwomvang op het noordelijk halfrond t.o.v. het langjarige gemiddelde voor de maand Juni:

Afwijking sneeuwomvang op het noordelijk halfrond t.o.v. het langjarige gemiddelde voor de maand Juli:

Wat zal op het Noordelijk Halfrond de gemiddelde sneeuw omvang in Augustus 2012 gaan bedragen?

Het is natuurlijk afwachten, maar toch wat gespeculeer:
De afgelopen jaren was de gemiddelde sneeuwomvang voor de maand Augustus op het Noordelijk halfrond ruim beneden het langjarige gemiddelde, zie daartoe onderstaande grafiek:

Zal Augustus 2012 net zoals de twee voorgaande maanden een nieuw diepterecord op gaan leveren wat betreft sneeuwomvang op het noordelijk halfrond?
Op basis van deze “Daily departure” pagina, is mijn sterke vermoeden dat de omvang van het sneeuwtapijt in Augustus 2012 wel onder het langjarige gemiddelde zal gaan uitkomen, maar zeker geen nieuw diepterecord zal gaan opleveren.

Komende dagen een (tijdelijk) vroegtijdig uitgebreid sneeuwtapijt in het Midden Siberisch bergland!?
Het GFS verwacht al enkele dagen achtereen (meerdere runs achter elkaar) dat vooral vanaf aanstaande Woensdag een noemenswaardig, [hoogstwaarschijnlijk tijdelijk] uitgebreid sneeuwtapijt in het Midden Siberisch Bergland gaat ontstaan. Dat zou erg vroeg in het seizoen zijn! De ‘weerkaarten’ zien er nog steeds erg interessant uit wat betreft bovengemiddeld veel sneeuw in Siberie voor de laatste week van Augustus. Wie weet dat mede door een groter oppervlakte aan ijsvrij water in het Noordpoolgebied de kans op flink meer vroegtijdige sneeuwval in Siberie groter is geworden. Afwachten maar weer. Als er de komende dagen in Siberie bovengemiddeld veel sneeuw gaat vallen, kom ik daar in een vervolg post zeker op terug.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s