25 Augustus 2012: nieuw diepterecord ijsomvang Noordpoolgebied

Zowel voor de ‘ice area omvang’ en de ‘(15% & 30%) ice exent omvang’ zijn er nu al nieuwe diepterecords gevestigd. En het dieptepunt in de ijsomvang voor dit jaar is nog niet eens bereikt.

De voorlopige tussenstand van de ijsomvang in het Noordpoolgebied:

1)

Minimum 15% extent omvang:

24 Augustus 2012: 4.209.219 km^2 (Voorlopig!)
24 September 2007: 4.254.531 km^2
9 September 2011: 4.526.875 km^2

2)

Minimum Ice area omvang:

23 Augustus 2012: 2.652.548 km^2 (Voorlopig!)
10 September 2011: 2.904.739 km^2
07 September 2007: 2.919.439 km^2

Ijsarm heeft het niet gehouden
De zogenaamde (ijs) arm vanuit het Centraal Arctisch gebied richting de Chuckchi Zee, waar ik eerder in het seizoen mijn hoop op had gevestigd,  is vrijwel volledig weggesmolten Ik neem aan dat ook zonder de recente voor arctische begrippen uitzonderlijke zware storm er dit seizoen een nieuw diepterecord gevestigd zou worden.

Voor zeer uitgebreide analyses over de omvang van het Noordpool ijs een verwijzing naar de site van Neven.

Wanneer zal de komende maanden de ijsomvang in het Noordpoolgebied voor de tijd van het jaar weer enigszins normale waarden bereiken?
Aangezien ik erg geïnteresseerd ben in het weergebeuren volg ik met interesse in welke mate de komende maanden de ijsomvang weer enigszins normale waarden zal bereiken. Persoonlijk denk ik dat, ondanks een flink nieuw diepte record voor dit seizoen, de ijsomvang zich wat sneller zal herstellen dan in het jaar 2007 het geval was.

Het is natuurlijk afwachten hoe de komende maanden de ijstoestand in het Noordpoolgebied (inclusief randgebieden) gaat evolueren.
Er is nog veel latente warmte aanwezig in het Noordpoolgebied, maar naar mijn idee toch minder dan in het jaar 2007 het geval was. Een vochtige (relatief) warme atmosfeer bevat meer latente warmte dan een droge (relatief) warme atmosfeer. En bij laatstgenoemde zal het vanuit albedo perspectief veel uitmaken (zeker in het geval de gevallen sneeuw in het voorjaar wat langer blijft liggen) of neerslag met name op het vaste land in de vorm van regen of sneeuw valt. Wat latente warmte betreft zijn de temperaturen van het oppervlakte water erg interessant. Verderop meer aandacht voor de afwijkingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde van de temperaturen van het oppervlakte water in het Noordpoolgebied.

Negatieve spiraal in afname ijsvolume (ijsomvang) Noordpoolgebied!?
Naar mijn idee hoeft het wereldwijd de komende jaren niet eens gemiddeld warmer te worden om het volume van het Noordpool ijs de komende jaren nog verder te laten afnemen.
Sommigen schrijven de record lage ijsomvang en ook sneeuwomvang (laatstgenoemde in de zomermaanden) vrijwel volledig toe aan (forcing) broeikasgassen, zoals bijvoorbeeld CO2 en steeds meer ook aan bijvoorbeeld CH4. Sommige bronnen beweren dat de hoeveelheid roetdeeltjes in het ijs en sneeuw de afgelopen tientallen jaren flink is toegenomen en dat laatstgenoemde een snelle afsmelt van de sneeuw in het voorjaar sterk bevorderd. Andere bronnen kennen extra gewicht toe aan overige factoren, waarvan sommige ‘invloeden’ cyclisch van aard zouden ‘kunnen’ zijn. Vaak ook een combinatie van voorgenoemde factoren, waarbij de ene bron wat meer gewicht toekent aan toenemende concentraties van broeikasgassen dan een andere bron, mede afhankelijk in hoeverre men sceptisch staat tegenover de uitgangsgedachte dat de opwarming van de aarde vrijwel geheel veroorzaakt wordt door toenemende concentraties aan broeikasgassen.

Afgelopen winter was in delen van het Noordpoolgebied bijzonder zacht
Naar mijn idee heeft het super zachte weer gedurende de afgelopen winter in grote delen van het Noordpoolgebied (met uitzondering van de Chuckchi Zee en de Beringzee) flink bijgedragen aan de record snelle ijs afsmelt gedurende dit lente en zomerseizoen. Het weerpatroon welke in Februari 2012 een groot deel van Europa ijskoud weer bezorgde, zorgde er ook voor dat super zachte lucht richting Spitsberen, de Barentszzee en zelfs het Centrale deel van het Noordpoolgebied getransporteerd werd. Als het weerpatroon van afgelopen winter zich de komende winter gaat herhalen, kan dat wel eens behoorlijk funest gaan zijn voor de ijsomvang in het jaar 2013. Wat mij persoonlijk erg interesseert is of er door al dat langer openliggende (ijsvrije) Noordpool water er met name in Siberie extra veel sneeuw gaat vallen. Bijvoorbeeld ook of er zich boven de langer openliggende Barentszzee gedurende de herfst en winter periode makkelijker hogedrukgebieden in laatstgenoemde regio gaan vormen.
Om de negatieve spiraal te doorbreken is er in het noordpoolgebied op zijn minst enkele jaren achtereen relatief koude winters en koele zomers benodigd. Doordat het ijsvolume door de jaren heen al flink is verminderd, zal vanwege onder andere albedo effecten (en extra latente warmte) het heel lastig worden om het ijsvolume weer enigszins te stabiliseren. Afwachten maar weer.

Afwijking van temperatuur van het oppervlakte water ten opzichte van het langjarig gemiddelde
Gemiddeld over de maand augustus en ook de maand september van het jaar 2007 was het oppervlakte water, met name aan de kant van de Stille Oceaan, in een nog groter deel dan nu het geval is flink te warm. Momenteel treft men in voor Noordpool begrippen relatief zuidelijk gelegen eiland Wrangel nog steeds drijfijs aan en zijn de (oppervlakte) watertemperaturen in de relatief zuidelijk gelegen Chuckchi zee aan de koele kant. In het jaar 2007 daarentegen was het oppervlakte water er nog lang in het seizoen flink te warm.

Augustus 2007 SST-anomalies:

September 2007 SST-anomalies:

Huidige SST-anomalies:

Tot slot kan men zich afvragen wat er tegen een verdere afname van het noordpool zee-ijs gedaan kan worden. Afhankelijk van wat men als belangrijkste oorzaak ziet zullen er ook verschillende oplossingen geopperd (kunnen) worden. Sommigen zullen er vanuit gaan dat het of al te laat is voor oplossingen of dat we so wie so machteloos staan om verdere afsmelt te beperken.
Persoonlijk zou ik het liefste zien dat wij hier in het nog steeds relatief rijke Westen ons meer gaan richten op een zo optimaal mogelijk welzijnsniveau met zo weinig mogelijk energie en grondstoffen, dat niet meer de focus op economische groei komt te liggen (groei, groei en nog eens groei ten koste van alles). De fossiele brandstoffen lobby zal het gebruik van fossiele brandstoffen willen stimuleren, de CO2 lobby zal de afvang van en handel in CO2 willen stimuleren (wat extra energie kost), maar beiden promoten naar mijn idee wel economische groei, al dan niet in een groen jasje. Bij het grootschalig mijnen van allerlei grondstoffen is het erg lastig om de milieu verontreiniging (denk aan giftige stoffen en verstoring van andere balansen) binnen de perken te houden. Of men nu veel of weinig CO2 gaat afvangen, het milieu zal op andersoortige wijze flink verontreinigd blijven worden. En naar mijn bescheiden mening zullen we vanwege het einde van het goedkope energietijdperk so wie so noodgedwongen flink minder moeten gaan consumeren en verspillen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op 25 Augustus 2012: nieuw diepterecord ijsomvang Noordpoolgebied

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor je update, Paradox.
  Persoonlijk denk ik dat ‘natuurlijke factoren’ een belangrijke rol spelen bij de opwarming. Waarschijnlijk draagt de menselijke CO2-uitstoot ook bij aan die opwaming, maar het lijkt me niet de hoofdoorzaak.

  Ik deel je zorgen over onze verslaving aan fossiele energie. We halen nu zelfs olie uit teerzand, waarbij de winning van de olie al 30 – 50 % van de energie verbruikt, die er in de olie zit. M.a.w. van elke drie vaten teerzandolie, die gewonnen worden, kunnen maar anderhalf á twee vaten nuttig worden gebruikt.
  En al die moeite wordt gedaan om 1 miljard mensen in Europa en Noord-Amerika nog 10 jaar te kunnen laten rijden en vliegen.
  Gelukkig zien steeds meer mensen in dat we ook lopend en fietsend heel gelukkig kunnen worden.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi hans,

   Ook volgens mij spelen ‘natuurlijke factoren’ een belangrijke rol bij de opwarming en die van stijgende CO2 concentraties wat minder [althans dat wereldwijd bezien de positieve feedback van de veronderstelde initiele extra opwarming door stijgende concentraties aan broeikasgassen wat minder is]. Mogelijk bevorderd een toenemende hoeveelheid aan roet in sneeuw en ijs een snellere afsmelt van sneeuw in met name het voorjaar. Laatstgenoemde heeft weer gevolgen voor albedo van oppervlak en daarmee de (netto) stralingsbalans.

   Inderdaad, afgaande op verschillende bronnen is er steeds meer bruikbare energie nodig om bruikbare energie ‘uit de grond’ te halen. Als er steeds meer bruikbare energie nodig is om de bruto energie productie op een bepaald niveau te houden, zal er steeds minder energie overblijven die ten goede komt aan maatschappelijke activiteiten. Vanuit een netto energie perspectief is ook volgens mij het plaatje extra somber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s