Energiedeskundige is van mening dat de wereldwijde olieproductie al op een piek plateau zit

In deze audio (mp3) is de CEO (directeur) van Core Labs (Dave Demshur) aan het woord.

Naast een boel technische informatie zegt Dave Demshur na enkele minuten in de audio dat hij een piek olie aanhanger is en dat hij van mening is dat de wereldwijde bruto olieproductie nu al op een piekplateau zit en dat het onvermijdelijk is dat zeker na 3 jaar vanaf nu gerekend de wereldwijde (bruto) olieproductie zal gaan dalen!

Extra informatie over de piek olie opvattingen van Dave Demshur zijn te vinden onder deze link.

Als ik het goed vertaal is Core Labs een bedrijf met het hoofdkantoor in Nederland, met daarnaast nog 70 vestigingen in 50 landen wereldwijd. Hun specialiteit is het analyseren van boormonsters voor alle belangrijke bedrijven (denk aan Shell, BP etc.) en tal van kleinere bedrijven in de wereldwijde industrie die zich bezighoud met ‘het opsporen van economisch winbare energie’.

“The maximum yearly oil production of the planet is taking place now!” That came from the CEO of a Netherlands-based company that has 70 offices in 50 countries worldwide. Their business is analyzing drilling results for all major companies and hundreds of smaller firms in the global energy-finding industry.

Als er iemand een goed beeld heeft (kan hebben) van de ‘productie mogelijkheden van een groot deel van de olievelden wereldwijd’ is het wel de CEO van een bedrijf (Core Labs) welke gespecialiseerd is om op een economisch verantwoorde wijze zoveel mogelijk olie uit een oliereservoir te halen! Het bedrijf Core labs heeft namelijk een grote database met gegevens over boormonsters van een groot deel van alle olievelden wereldwijd.

Als de (bruto) olieproductie inderdaad al vanaf grofweg het jaar 2015 of mogelijk nog eerder permanent begint te dalen, dan zal de oliecrisis uit de jaren 70 van de vorige eeuw slechts een peuleschil blijken te zijn van wat ons de komende jaren te wachten staat. En dan hebben we het nog niet over de netto olieproductie. Het kost namelijk steeds meer bruikbare energie (en geld/tijd/middelen) om een bepaalde hoeveelheid aan bruikbare energie te produceren.

Demshur is a “peak oil” proponent, meaning that at some point the oil production of the planet will maximize, flatten, and then diminish. For the first time I can recall, he said we have reached the peak. His estimated planetary oil production in 2012 is an average 88 million barrels per day.

If anyone is more informed about the future supply of oil I haven’t found them. Let’s hope that his calculations are low, but if not — the 1970s may look like a picnic. By my pencil this is not a drill.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Energiedeskundige is van mening dat de wereldwijde olieproductie al op een piek plateau zit

 1. Hans Verbeek zegt:

  Aan het eind van zijn presentatie zegt Dave Demshur: “The decline-curve will always win.”
  Uiteindelijk wordt de exploitatie van ieder olieveld marginaal en onrendabel.
  Het zal ons niet lukken om alle olie, die in de bodem zit, nuttig te gebruiken. Er zal altijd olie achterblijven in de aarde.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Zelfs met de modernste technologie zal naar mijn idee het grootste deel van al die erg dure, lastig winbare olie (of substanties waaruit olie gewonnen wordt) nooit uit de grond gehaald worden. Als de productie van de goedkope, makkelijk winbare olie gaat inzakken, zal de economie steeds meer verzwakken en het steeds lastiger worden (en minder noodzakelijk) om al die enorme investeringen [middelen/ geld en tijd, bijvoorbeeld de benodigde flink geavanceerde technologie met het noodzakelijke hoog opgeleide personeel] op te brengen. Al die middelend dienen onttrokken te worden van de rest van de economie. Als sommige (beschikbare) middelen al voor een economische activiteit gebruikt worden, kunnen ze simpel gesteld niet meer ingezet worden voor een andere economische activiteit.
   Technologie, hoe geavanceerd ook, is nog geen energie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s