Beter inspelen op grondstoftekort

Drie recente berichten over dreigende grondstof tekorten

1)
Beter inspelen op grondstoftekort

ROTTERDAM (ANP) – Het Nederlandse bedrijfsleven moet zich beter voorbereiden op de dreigende grondstoffenschaarste.
Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens een congres in Rotterdam.
Hij citeerde een onderzoek van adviesbureau KPMG waaruit blijkt dat driekwart van de Nederlandse ondernemingen bang is voor negatieve effecten in de komende jaren voor het bedrijf door een tekort aan grondstoffen.
”Nederland moet op zijn zaak passen en zijn grondstoffen voor de toekomst veiligstellen”, aldus de bewindsman.

Politiek
Ook het gebruik van grondstoffen voor politieke doelen vormt een probleem. Hij wees daarbij op praktijken van China en Rusland uit het recente verleden. Daarbij komt dat China ”97 procent van alle zeldzame kritische stoffen in handen” heeft.
Volgens Rosenthal zijn er drie oplossingen. Er moet meer innovatie plaatsvinden, internationaal worden samengewerkt en effectiever gebruik worden gemaakt van grondstoffen.

2)
Grondstoffenhonger in de wereld neemt flink toe

AMSTERDAM – NEW YORK – De wereldbevolking consumeert tegen 2050 jaarlijks mogelijk honderdveertig miljard ton mineralen, ertsen en brandstoffen – drie keer zoveel als momenteel wordt verbruikt. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat donderdag is verschenen.

Goedkope en kwalitatief hoogwaardige grondstoffen zoals olie, koper en goud nemen al af. Er is steeds meer brandstof en water nodig om deze grondstoffen te delven.
Door bevolkingsgroei, toenemende consumptie in industrielanden en een groeiende vraag naar materiële goederen neemt deze grondstoffenhonger alleen nog maar toe.

Inwoners van rijke landen verbruiken momenteel per hoofd van de bevolking ieder jaar gemiddeld zestien ton grondstoffen, een hoeveelheid die in sommige gevallen zelfs oploopt tot veertig ton. Inwoners van arme landen, zoals India, verbruiken jaarlijks gemiddeld vier ton grondstoffen.

Meer met minder
Het is belangrijk dat er meer met minder wordt gedaan, aldus het VN-rapport. Investeringen in technologische, financiële en sociale innovaties moeten ertoe leiden dat de consumptie in rijke landen in ieder geval niet meer toeneemt. Daarnaast moeten ontwikkelingslanden een duurzamer pad volgen.

3)
Bedrijven niet bezig met grondstoffentekort

AMSTELVEEN – Europese bedrijven in de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie bereiden zich nauwelijks voor op een verwachte grondstoffenschaarste.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van advies- en accountantskantoor KPMG.
Van de ruim 200 onderzochte ondernemingen vreest 60 procent dat een tekort aan grondstoffen binnen nu en 5 jaar problemen gaat opleveren. Toch is niet meer dan 20 procent van hen bezig met het opstellen of uitvoeren van beleid dat erop gericht is toekomstige bevoorrading zeker te stellen.
KPMG adviseert de bedrijven meer aandacht te besteden aan technologische innovatie, recycling, en het aanwenden van minder schaarse grondstoffen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Beter inspelen op grondstoftekort

 1. Hans Verbeek zegt:

  @1: Beetje raar dat Rosenthal van Buitenlandse Zaken zich uitlaat over zo’n Economische Zaak als grondstoffenpolitiek. Is Maxime Verhagen nog op vakantie?

  @2: in 2050 drie keer zoveel grondstoffen nodig als nu?
  De mensen die dat beweren moeten maar eens in Ierland, Portugal en Griekenland gaan kijken.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi hans,

   Even wat speculeren:
   1) Nu je het zegt, inderdaad, waarom laat de minister van Economische zaken zich voor zo ver ik weet nooit uit over zo’n economische zaak als grondstoffenpolitiek?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s