September 2012: minimum in ijsomvang is bereikt. Voormalig diepterecord flink overtroffen.

Zowel voor de ‘ice area omvang’ en de ‘(15% & 30%) ice exent omvang’ is de afgelopen dagen de minimumomvang van het Noordpoolijs bereikt. Er zijn nieuwe diepterecords gevestigd.

De jaren met de kleinste minimum ijsomvang in het Noordpoolgebied:

1)

Minimum 15% extent omvang:

16 September 2012: 3.489.063 km^2
24 September 2007: 4.254.531 km^2
9 September 2011: 4.526.875 km^2

2)

Minimum Ice area omvang:

13 September 2012: 2.234.010 km^2 
10 September 2011: 2.904739 km^2
07 September 2007: 2.919.439 km^2

Neven geeft op zijn site een opsomming van welke records ten aanzien van de omvang en volume van het Noordpoolijs deze zomer zoal verbroken zijn. In mijn ogen echt de moeite van het lezen waard.

Neven weet in ieder geval nog één record te noemen welke deze zomer nog niet is verbroken en dat is het zogenaamde anomalie record (afwijking in ijsomvang ten opzichte van het langjarige gemiddelde) voor de ‘ice area’. Dat record staat nog steeds op 19 Oktober van het jaar 2007. De afwijking (anomalie) in de ice area omvang bedroeg toen -2.634981 km^2. De area ijsomvang op laatstgenoemde datum was dus ruim 2,6 miljoen vierkante kilometer kleiner dan het langjarige gemiddelde. Tot nu toe is deze zomer en herfst het anomalie record (van 19 Oktober 2007) nog niet verbroken. We zitter er wel al een hele tijd dicht tegen. Afwachten of en zo ja wanneer ook het anomalie record verbroken zal worden. Het zegt iets over de mate van herstel in de omvang van het noordpool ijs.

Naast hoe snel het ijs zich in de komende maanden zal herstellen ben ik vooral benieuwd of er deze herfst weer flink wat sneeuw in met name Rusland gaat vallen.
Men kan zich afvragen welk effect meer en langdurig open water in het Noordpoolgebied gaat hebben op de hoeveelheid sneeuw die met name in de herfst en het winterseizoen gaat vallen op de continenten (met name Noord-Amerika en Azie) die de arctische wateren omringen. Koude continenten, warme Noordpool?

Net als Neven ben ook ik dus benieuwd naar welk (mogelijk) effect de geringere omvang en volume van het ijs op de Noordpool zal hebben op het circulatiepatroon (weerpatroon) gedurende met name de winter (op het Noordelijk halfrond). Het zal naar ik aanneem een ingewikkeld verhaal blijven om laatstgenoemde mogelijke effect zo goed mogelijk op waarde in te schatten.

The melting season has come to an end, but where in previous years this meant hibernation time, I fear this freezing season could have some events in store that will make dozing off more difficult. There is a lot of interesting research into the effects of disappearing sea ice on weather patterns that will be put to the test again this winter.

And what happens this winter, especially with regards to ice volume, will have a major influence on next year’s melting season. If volume keeps dropping we will almost certainly see another melting season where sea ice extent and area will just drop and drop, regardless of what the weather does. We might see another big Arctic summer storm. We might see the entire surface of the Greenland Ice Sheet melt again, due to a high that’s stuck over it. We might see another record low, getting the Arctic another step closer to ice-free conditions.

This isn’t ending. It’s only just beginning.

Wanneer zal de komende maanden de ijsomvang in het Noordpoolgebied voor de tijd van het jaar weer enigszins normale waarden bereiken?
Aangezien ik erg geïnteresseerd ben in het weergebeuren volg ik met interesse in welke mate de komende maanden de ijsomvang weer enigszins normale waarden zal bereiken. Neven stelde op zijn site ook al laatstgenoemde vraag.
Persoonlijk denk ik dat, ondanks een flink nieuw diepte record voor dit seizoen, de ijsomvang zich wat sneller zal herstellen dan in het jaar 2007 het geval was.

Het is natuurlijk afwachten hoe de komende maanden de ijstoestand in het Noordpoolgebied (inclusief randgebieden) gaat evolueren.
Er is nog veel latente warmte aanwezig in het Noordpoolgebied, maar naar mijn idee toch minder dan in het jaar 2007 het geval was. Een vochtige (relatief) warme atmosfeer bevat meer latente warmte dan een droge (relatief) warme atmosfeer. En bij laatstgenoemde zal het vanuit albedo perspectief veel uitmaken (zeker in het geval de gevallen sneeuw in het voorjaar wat langer blijft liggen) of neerslag met name op het vaste land in de vorm van regen of sneeuw valt. Wat latente warmte betreft zijn de temperaturen van het oppervlakte water erg interessant. Verderop meer aandacht voor de afwijkingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde van de temperaturen van het oppervlakte water in het Noordpoolgebied.

Negatieve spiraal in afname ijsvolume (ijsomvang) Noordpoolgebied!?
Naar mijn idee hoeft het wereldwijd de komende jaren niet eens gemiddeld warmer te worden om het volume van het Noordpool ijs de komende jaren nog verder te laten afnemen.
Sommigen schrijven de record lage ijsomvang en ook sneeuwomvang (laatstgenoemde in de zomermaanden) vrijwel volledig toe aan (forcing) broeikasgassen, zoals bijvoorbeeld CO2 en steeds meer ook aan bijvoorbeeld CH4. Sommige bronnen beweren dat de hoeveelheid roetdeeltjes in het ijs en sneeuw de afgelopen tientallen jaren flink is toegenomen en dat laatstgenoemde een snelle afsmelt van de sneeuw in het voorjaar sterk bevorderd. Andere bronnen kennen extra gewicht toe aan overige factoren, waarvan sommige ‘invloeden’ cyclisch van aard zouden ‘kunnen’ zijn. Vaak ook een combinatie van voorgenoemde factoren, waarbij de ene bron wat meer gewicht toekent aan toenemende concentraties van broeikasgassen dan een andere bron, mede afhankelijk in hoeverre men sceptisch staat tegenover de uitgangsgedachte dat de opwarming van de aarde vrijwel geheel veroorzaakt wordt door toenemende concentraties aan broeikasgassen.

Afgelopen winter was in delen van het Noordpoolgebied bijzonder zacht
Naar mijn idee heeft het super zachte weer gedurende de afgelopen winter in grote delen van het Noordpoolgebied (met uitzondering van de Chuckchi Zee en de Beringzee) flink bijgedragen aan de record snelle ijs afsmelt gedurende dit lente en zomerseizoen. Het weerpatroon welke in Februari 2012 een groot deel van Europa ijskoud weer bezorgde, zorgde er ook voor dat super zachte lucht richting Spitsberen, de Barentszzee en zelfs het Centrale deel van het Noordpoolgebied getransporteerd werd. Als het weerpatroon van afgelopen winter zich de komende winter gaat herhalen, kan dat wel eens behoorlijk funest gaan zijn voor de ijsomvang in het jaar 2013. Wat mij persoonlijk erg interesseert is of er door al dat langer openliggende (ijsvrije) Noordpool water er met name in Siberie extra veel sneeuw gaat vallen. Bijvoorbeeld ook of er zich boven de langer openliggende Barentszzee gedurende de herfst en winter periode makkelijker hogedrukgebieden in laatstgenoemde regio gaan vormen.
Om de negatieve spiraal te doorbreken is er in het noordpoolgebied op zijn minst enkele jaren achtereen relatief koude winters en koele zomers benodigd. Doordat het ijsvolume door de jaren heen al flink is verminderd, zal vanwege onder andere albedo effecten (en extra latente warmte) het heel lastig worden om het ijsvolume weer enigszins te stabiliseren. Afwachten maar weer.

Afwijking van temperatuur van het oppervlakte water ten opzichte van het langjarig gemiddelde
Gemiddeld over de maand augustus en ook de maand september van het jaar 2007 was het oppervlakte water, met name aan de kant van de Stille Oceaan, in een nog groter deel dan nu het geval is flink te warm. Momenteel zijn de (oppervlakte) watertemperaturen in de relatief zuidelijk gelegen Chuckchi zee aan de koele kant. In het jaar 2007 daarentegen was het oppervlakte water er nog lang in het seizoen flink te warm. Zie daartoe de hieronder weergegeven afbeeldingen.

Augustus 2007 SST-anomalies:

September 2007 SST-anomalies:

Oktober 2007 SST-anomalies:

Huidige SST-anomalies:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s