IEA: Russische olieproductie gaat naar verwachting in 2013 dalen.

Op deze blog is al eerder stil gestaan bij de stagnerende Russische olieproductie.
Onlangs werd er ook al in een ‘Forbes artikel’ gewezen op de stagnerende Russische olieproductie.

Een quote uit het Forbes artikel:

A significant fall of Russian oil production is inevitable. The degree of the decline will depend on the actions the government takes in its fiscal policy and the investment climate in general.

Ook volgens een zeer recent rapport (PDFbestand!) van het IEA (dit is het in Parijs gevestigde Internationale Energie Agentschap) heeft anno 2012 de Russische olieproductie haar hoogste punt bereikt. Volgens laatstgenoemde bron zal de Russische olieproductie in het jaar 2013 ten opzichte van het jaar 2012 met een half procent gaan dalen.

Een quote uit het IEA rapport:

After strengthening by 1% in 2012, Russian production looks set to decline by ‐0.5% in 2013, unchanged from last month’s report.

Dit jaar lukte het de Russen nog om ten opzichte van vorig jaar hun olieproductie met 1% te laten groeien. Een groot deel van de Russische olieproductie is afkomstig uit grote olievelden waaruit in sommige gevallen al voor tientallen jaren olie gepompt wordt. Het wordt steeds lastiger om de inzakkende olieproductie uit grote olievelden die al lang in gebruik zijn (brownfields) te compenseren met olieproductie uit nieuwe olievelden (greenfields). De nieuwe olievelden betreffen velden met zeer lastig winbare olie.

Hieronder een plaatje afkomstig uit het IEA rapport met daarin de jaarlijkse verandering van de olieproductie uit enerzijds de greenfields en anderzijds de brownfields:

Uit bovenstaand plaatje is af te lezen dat (aldus het IEA) het de Russen vanaf volgend jaar niet meer zal lukken om de genadeloze terugval van de olieproductie uit de grote oude olievelden (brownfields) te compenseren met extra olieproductie uit nieuwe olievelden (greenfields). De laatste jaren is er in Rusland geen enkel groot olieveld meer ontdekt met grote hoeveelheden aan makkelijk winbare olie.
Alleen Irak kan als het mee zit de komende jaren haar olieproductie nog noemenswaardig verhogen. Irak is ‘zowat’ het enige land welke haar olieproductie met behulp van relatief makkelijk winbare olie nog noemenswaardig kan verhogen.
Als de olieprijzen hoog genoeg blijven zullen mogelijk ook de VS en Canada hun olieproductie uit lastige tot zeer lastige ‘oliebronnen’ nog wat kunnen verhogen, maar al bij al is het nu ook volgens meer gematigde bronnen wel al duidelijk dat het tijdperk van de goedkope olie er definitief op zit. Een gevolg van krapte op de wereldwijde oliemarkt zijn sterk schommelende (volatile) olieprijzen. Mits de wereldeconomie niet in een flinke recessie geraakt, zal naar mijn bescheiden mening (en ook die van andere peakoilers) de gemiddelde jaarlijkse olieprijs de komende jaren erg aan de hoge kant blijven. Iedere keer als de wereldeconomie noemenswaardig aantrekt en de vraag naar olie daardoor (extra) toeneemt vliegt de olieprijs weer omhoog, welke weer tot vraagvernietiging leidt (en afnemende economische activiteit vanwege te dure olie).

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op IEA: Russische olieproductie gaat naar verwachting in 2013 dalen.

  1. Hans Verbeek zegt:

    Paradox, op het weblog Crash Watcher staat een mooie wiskundige uitleg over de olieproduktie en olie-export van de voormalige Sovjet-Unie.
    http://crash-watcher.blogspot.nl/2012/09/predicting-global-and-regional_19.html
    De Russische export van aardolie zal gaan afnemen. In 2027 zal Rusland geen olie meer exporteren, maar de gehele produktie voor binnenlandse consumptie gebruiken.

  2. Pingback: Piek in Russische olieproductie al voor het jaar 2022? | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s