Eind oktober 2012: (Weer terugkerende) bovengemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond

Gedurende meest recente jaren een bovengemiddelde omvang van het sneeuwtapijt gedurende de herfst en winter [en onder normaal gedurende lente en zomer]
Het is typisch iets voor de laatste jaren. Zo rond halverwege of eind van de maand Oktober komt op het Noordelijk halfrond de omvang van het sneeuwtapijt weer terug boven het langjarige gemiddelde uit, om [enkele ‘beneden normale sneeuwomvang intermezzo’s’ daargelaten] pas in de maand Maart of April weer onder het langjarige gemiddelde te duiken.

Grosso modo was de afgelopen jaren gedurende de herfst en wintermaanden op het Noordelijk halfrond de sneeuwomvang bovengemiddeld en gedurende de lente en zomermaanden beneden gemiddeld.
Vanuit een albedo perspectief heeft als ik me niet vergis een bovengemiddeld omvangrijk sneeuwtapijt gedurende de lente- en zomermaanden een veel sterker (afkoelend) effect dan gedurende de herfst en wintermaanden. In de lente en zomermaanden staat de zon langer en ook gemiddeld flink hoger boven de horizon dan gedurende de rest van het jaar.
[Op het Noordelijk halfrond zal] een flink bovengemiddeld sneeuwtapijt in Juni veel meer extra zonlicht weerkaatsen dan een flink bovengemiddeld sneeuwtapijt in December.

Grafiek afwijking sneeuwomvang ten opzichte van het langjarig gemiddelde gedurende de maand Maart:

Grafiek afwijking sneeuwomvang ten opzichte van het langjarig gemiddelde gedurende de maand April:

Momenteel (eind oktober/ begin november 2012) flink bovengemiddelde sneeuwomvang
Gedurende de tweede helft van Oktober 2012 is de sneeuwomvang flink boven het langjarige gemiddelde uitgekomen.
Onderstaande grafiek is inclusief sneeuw boven zeeijs! Dus sneeuwomvang boven land en boven zeewater(ijs) bij elkaar opgeteld. De sneeuw boven land is flink bovengemiddeld. De sneeuwomvang boven het zeeijs zit (vanwege een nog steeds flink beneden normale zeeijs omvang) onder het langjarige gemiddelde. Maar als men laatstgenoemden bij elkaar optelt is de sneeuwomvang boven het Noordelijk halfrond nog steeds flink bovengemiddeld:

Vooral in meer zuidelijk gelegen gebieden van het Noordelijk halfrond is momenteel de sneeuwomvang flink boven normaal. Vanuit een albedo perspectief extra interessant.

Op de website van Rutgers University wordt alleen naar de sneeuw boven land gekeken.
In onderstaande afbeelding zijn er veel meer blauwe vierkantjes dan rode vierkantjes zichtbaar. Laatstgenoemde betekend dat de sneeuwomvang (mede dankzij vroegtijdig sneeuwtapijt boven Noordwest Rusland) momenteel flink boven normaal ligt.

Het is afwachten hoelang volgend jaar (2013) de sneeuwomvang boven het Noordelijk halfrond boven normaal zal blijven. Wie weet valt er de komende maanden zoveel sneeuw dat er niet alleen een omvangrijk sneeuwtapijt ontstaat maar ook een erg dik sneeuwtapijt.
Wanneer er gedurende de komende maanden een erg dik robuust sneeuwtapijt ontstaat, is de kans groter dat dit sneeuwtapijt zich komend voorjaar wat langer kan handhaven, waardoor het Noordelijk halfrond komend voorjaar gemiddeld wat minder snel opgewarmd zal worden.
In het jaar 2011 bleef de sneeuw in het voorjaar wat langer boven het langjarige gemiddelde. Wie weet dat in het jaar 2013 de sneeuw nog wat langer boven het langjarig gemiddelde gaat blijven, zodat er extra zonlicht gereflecteerd kan worden.
Momenteel heeft zich naar mijn inschatting boven grote delen van met name Canada en Noordwest en Zuidoost Siberie al een bovengemiddeld dik sneeuwtapijt gevormd, waardoor het zich aldaar komend voorjaar misschien wat langer weet te handhaven. In een nieuwe post hoop ik nog terug te komen op de sneeuwsituatie in met name Rusland.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Eind oktober 2012: (Weer terugkerende) bovengemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor je update.
  Misschien krijgen wij ook weer een witte kerst 🙂

 2. Hans Verbeek zegt:

  Global Snow Lab van Rutgers University heeft inmiddels de gemiddelde sneeuwbedekking voor oktober 2012 berekent: 19,87 miljoen vierkante km.
  Da’s hoger dan verleden jaar.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi hans,

   Inderdaad, Oktober 2012 anomalie ruim 1 miljoen km^2 boven het langjarige gemiddelde (1967 t/m nu).
   Als er bijvoorbeeld in Mei en Juni van het jaar 2013 ook een positieve anomalie in de sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond zou optreden, dan is er echt sprake van wereldnieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s