Ijzige kou boven grote delen van Siberie en Kazachstan. Zeer zacht boven Barentszzee en Karazee.

Boven de in het Noordpoolgebied liggende Karazee en Barentszzee is het al geruime tijd veel te zacht. Ook op dit moment [15 December 2012] is het in laatstgenoemde gebieden nog veel te warm voor de tijd van het jaar. Beide laatstgenoemde gebieden liggen binnen de zwarte cirkel van afbeelding 1.

Daarentegen is het in grote delen van vooral Zuidwest Siberie en Noordoost Kazachstan al enige dagen flink te koud voor de tijd van het jaar. Beide gebieden liggen ongeveer binnen de rode cirkel van afbeelding 1.

Afbeelding 1:

Novosibirsk:

Een voorbeeld van een grote stad waar het al enkele dagen gemiddeld ruim 20 graden Celsius te koud voor de tijd van het jaar is, is de miljoenenstad Novosibirsk (bijna 1,5 miljoen inwoners).

Hieronder een Duitstalig  overzicht van de ‘ranges’ voor de maximum- en minimumtemperaturen voor Novosibirsk gebaseerd op de afgelopen 12 jaar (bron wetteronline):

Reisezeit : 15.12 – 22.12

statistischer Witterungsverlauf

Die mittlere Witterung stellte sich für Novosibirsk in der Vergangenheit folgendermaßen ein:
Die mittlere Tageshöchsttemperatur schwankte erheblich und erreichte dabei Werte zwischen -20°C und -6°C. Die nächtlichen Tiefstwerte schwankten erheblich zwischen Werten von -25°C bis -9°C.
Über Ihre Reisezeit gemittelt wehte ein schwacher Wind der Stärke 3 Bft. Diese Analyse beruht auf Beobachtungen der letzten 12 Jahre.

Maximum temperatuur:

Rond deze tijd van het jaar schommelt de maximum temperatuur in Novosibirsk zo tussen de -6 en -20 graden Celsius. Voor het gemak ga ik uit van -13 graden Celsius als gemiddelde (normale) maximumtemperatuur voor Novosibirsk voor deze tijd van het jaar.

De afgelopen dagen is de hoogste temperatuur er niet of nauwelijks boven -36 graden Celsius uitgekomen! Dat is ruim 20 graden te koud voor de tijd van het jaar!

Grafiek met maximum temperaturen voor de afgelopen 30 dagen van de in het rood omcirkelde gebied liggende Novosibirsk:

Minimum temperatuur:

Ook de minimum temperatuur is in Novosibirsk de afgelopen dagen ruim 20 graden C. lager dan voor de tijd van het jaar normaal is! Voor het gemak ga ik uit van -17 graden Celsius als gemiddelde (normale) minimumtemperatuur voor Novosibirsk voor deze tijd van het jaar.

De afgelopen dagen is de laagste temperatuur er niet of nauwelijks boven -40 graden Celsius uitgekomen! Dat is ruim 20 graden te koud voor de tijd van het jaar!

Grafiek met minimum temperaturen voor de afgelopen 30 dagen van de in het rood omcirkelde gebied liggende Novosibirsk:

Een (speculatieve) weersverwachting…
Volgens het GFS wordt het rond de Kerst en ook daarna berekoud in onderstaande dichtbevolkte gebieden:
– Oostkust van China
– Koreaans schiereiland
– Japan

Afwachten maar weer hoe koud het in laatstgenoemde gebieden gaat worden.

Mogelijk koudste winter voor ten minste 20 jaar in Rusland

Op 5 december jongstleden las ik op wetteronline onderstaand bericht. Het voor mij relevante tekstdeel heb ik vet gemaakt:

In Russland hat extrem kaltes Winterwetter zu massiven Verkehrsbehinderungen geführt. Nach einem heftigen Schneesturm am vergangenen Wochenende legte starkes Schneetreiben am Mittwoch erneut die Flughäfen im Raum Moskau zeitweise lahm. Straßen waren durch den Schnee blockiert, an einigen Orten fielen Strom und Heizung aus. In Sibirien riss ein eisiger Wintersturm bei Temperaturen bis zu minus 50 Grad die Stromleitungen von den Masten. Russische Meteorologen befürchten, dass dieser Winter der kälteste seit mindestens 20 Jahren werden könnte.

Russische meteorologen zijn dus bezorgd dat deze winter de koudste voor ten minste 20 jaar zou kunnen worden.
Voor de komende week wordt er in ieder geval bizar koud weer verwacht in het overgrote deel van Siberie.
Hopelijk gaat deze extreme kou zich de komende weken zich niet richting Europa verplaatsen/ uitbreiden. Flinke vrieskou vind ik wel prettig, maar niet te extreem.

Momenteel is er ook redelijk wat kou aanwezig in Europees Rusland. Jan Visser berichtte erover:

Rusland helemaal in de ban van strenge kou. In Helsinki zijn de bordjes ook drastisch verhangen.
In geheel Europees Rusland is het met dank aan een uit de kluiten gewassen luchtdrukmaximum (kerndruk 1055 hPa) volop aan het winteren. In Sint Petersburg wees de thermometer vanochtend -12,9, Moskou -16,9 en in Archangelsk -21,4º aan. Aanzienlijk lagere maxima komen voor tussen Archangelsk en de Oeral. In Kojnas werd het -31,1, Pechora -32,2 en in Hoseda-Hard -32,9º. Ook Oekraïne is in de ban van felle vrieskou. Charkov (Kharkiv) rapporteerde -16,7 en Dar’Ivha -20,0º. Na een zachte november zijn de bordjes drastisch verhangen in en rond Helsinki. Op de internationale luchthaven Vantaa vriest het sinds 28 november nagenoeg onafgebroken. Alleen in de nacht van 11 op 12 december kwam de temperatuur een fractie boven nul uit namelijk 0,6º. Begin december vroor het gedurende vier nachten achtereen zeer streng: woensdagochtend 5 december werd -19,4º geregistreerd.
Volop neerslag viel tussen zaterdagochtend en vanochtend in delen van Noorwegen en Zweden. In de Noorse plaatsen Landvik, Konsmo en Melsom werd respectievelijk 50, 56 en 59 mm afgetapt en in het Zweedse Sänningstjärn (nabij de Botnische Golf) lag vanochtend 70 centimeter sneeuw. Hoge temperaturen werden zaterdag gemeten in het zuiden van Frankrijk. In het departement Vaucluse kwam Avignon op 18,5º. Verder zware regenval in de Spaanse provincies Cádiz en Córdoba. In Cardeña werd 52, in Grazalema zowaar 201 mm opgevangen.
Jan Visser, Purmerend, 16 december 2012

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s