RTLZ: Winning shaliegas zinvol?

Discussie op RTLZ over voor en tegen van Shaliegas in Nederland.

Met dank aan Hans de Geus voor zijn in mijn ogen goede tegenargumenten.
Oordeel zelf.

 

Hieronder de letterlijke tekst van het RTLZ artikel….

In de Kijker aan Z staan Hans de Geus en Ruud Meijermars (TU Delft) lijnrecht tegenover elkaar bij de vraag of we verder moeten met schaliegas.

Proefboring

Als het aan Hans de Geus ligt wordt er in Nederland niet naar schaliegas geboord, ”omdat we er zelf geen groot voordeel bij hebben”. Ruud Weijermars van de TU Delft zegt echter dat we zeker proefboringen moeten doen. ”We hadden het voordeel van het Groninger gas, maar door de wet van de remmende voorsprong lopen we nu achter”. ”Nu is Nederland nog een exporteur van gas. We zijn goed voor 2% van de gasproductie wereldwijd, maar het gaat hard achteruit met de productie in Groningen. Dat gat zouden we kunnen opvullen met schaliegas, maar dan moeten we wel voortmaken om niet achterop te raken. Tweederde van het gas van Slochteren is inmiddels al opgepompt. Schaliegas is een bodemschat”, aldus Weijermars.

Te duur

Volgens De Geus zet schaliegas echter niet echt zoden aan de dijk. ”Als je kijkt naar de investeringen die nodig zijn en de kostprijs, dan is gas (en ook schaliegas) uit Rusland een stuk goedkoper”. ”Nu kampen bedrijven in de VS met het probleem dat er is overgeïnvesteerd. De prijs is dus heel erg gezakt, de kostprijs ligt boven de prijs waartegen wordt verkocht. Er wordt dus met verlies geproduceerd”, aldus De Geus. ”In Europa ligt de kostprijs nog hoger, het is dus te duur”. Weijermars werpt daar tegenin dat de technologie in de VS snel is verbeterd. ”De prijs van schaliegas is net iets sneller gezakt dan dat de technologie de marge kon verbeteren. De snelheid waarmee de kostprijs omlaag is gekomen ziet er voor Europa echter goed uit” aldus De Geus, ”omdat we hier traditioneel een hoge gasprijs hebben.

‘Liever duurzaam zoals windmolens’

Alles bij elkaar kun je volgens De Geus beter in duurzame sectoren investeren, zoals in windmolens, maar ook in bijvoorbeeld groge batterijen om stroom op te slaan en smart grid”. ”Daarmee kun je als exportland geld verdienen”

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op RTLZ: Winning shaliegas zinvol?

 1. Henk zegt:

  Slecht voor milieu en gezondheid en economisch ook niet geweldig: niet doen dus als je verstandig bent. Wel doen bewijst kortzichtigheid of domheid.

 2. Hans Verbeek zegt:

  De winbare hoeveelheid schaliegas in de Nederlandse bodem wordt geschat op 200 – 500 miljard kubiek meter. Nederland gebruikt jaarlijks 40 tot 50 miljard kubieke meter aardgas.
  Als we maar 200 miljard kuub schaliegas kunnen winnen is dat slechts voor 4 a 5 jaar genoeg!!!
  Maar dan moeten we wel duizenden boorgaten boren in die 5 jaar tijd. En dat is een enorme inspanning vergelijkbaar met de Deltawerken.

  Wat we na het schaliegas-tijdperk van 5 jaar (of hooguit 10 jaar) moeten gaan stoken is nog niet duidelijk. Ik ben bang dat we dan de bomen moeten gaan omhakken.
  Dat politici niet verder dan 5 jaar vooruitkijken wist ik wel.
  Maar wetenschappers zoals Weijermars zullen toch wel nadenken over de periode na 2030?

  • paradoxnl zegt:

   Hoi hans V.

   Bedankt voor de cijfers. Ik ga nazoeken of het bijvoorbeeld om technisch winbare hoeveelheden of economisch winbare hoeveelheden gaat. De economisch winbare hoeveelheden zijn in het algemeen veel kleiner dan de technisch winbare hoeveelheden. Maar ook al betreft het economisch winbare hoeveelheden, dan nog dient er flink geinvesteerd te worden in een infrastructuur die hooguit een jaar of 10 nut zal hebben. Als dat geld kan ook in projecten met een meer duurzaam karakter geinvesteerd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s