Speculeren over September 2013 ijsomvang

Op Nevens interessante site wordt in onder andere dit artikel nu al gespeculeerd over hoe groot de gemiddelde ijs omvang (in dit geval extent) in September 2013 gaat worden. En op deze draad van Nevens forum aandacht voor het wel en wee van het Noordpoolijs op de korte en middellange termijn.

Ik kijk nog even de kat uit de boom alvorens een uitspraak te doen over de gemiddelde ‘extent omvang’ van het Noordpoolijs voor September 2013. In de maand September is de gemiddelde omvang van het Noordpoolijs normaliter het laagste.
Volgens Piomas is het ijs volume momenteel (begin Mei) iets minder dan een jaar geleden.

Enig gespeculeer mijnerzijds over de huidige en toekomstige ijssituatie in het Noordpoolgebied
Hieronder aandacht voor allerlei factoren (vooral temperatuur) welke in mijn ogen van belang zijn voor de evolutie van het Noordpoolijs op de korte en middellange termijn.
Pluspunten zorgen voor minder smelting van het ijs. Minpunten zorgen voor extra smelting van het ijs.

Pluspunten
1)
Vooral in het Canadese deel van het Noordpoolgebied is het momenteel te koud voor de tijd van het jaar. Volgens het GFS gaat het zwaartepunt van de kou zich de komende dagen richting de Noordpool verplaatsen, zodanig dat bijna het gehele kerngebied van de Noordpool zich in voor de tijd van het jaar te koude lucht gaat bevinden. In Noord Canada wordt het zachter, richting Siberie wordt het kouder. De koudere lucht zal, zoals de kaarten er nu voorliggen, zich niet tot aan de kust van Siberie gaan uitbreiden. Laatstgenoemde is bijzonder speculatief, omdat het heel lastig aan te geven is hoe de distributie (verspreiding) van warme en koude lucht na een paar dagen (in de toekomst) zal plaatsvinden.
Naar verwachting zal de komende week de temperatuur in een groot deel van het Noordpoolgebied zich onder de normale waarde voor de tijd van het jaar (gaan) begeven.

2)
Rond deze tijd van het jaar is (in het Noordpoolgebied) de zonnestraling al krachtig genoeg om onder bepaalde omstandigheden tot vorming van poelen met smeltwater te leiden.
Vooral bij (van oorsprong) zachte lucht en een heldere hemel kan er rond deze tijd van het jaar al menig smeltwater poeltje gevormd worden. Deze poelen absorberen zeker bij helder/zonnig weer flink wat zonnestraling (zonnewarmte) met als gevolg dat er minder zonnewarmte gereflecteerd wordt. Bij elkaar opgeteld zullen al deze poelen met smeltwater als soort van een groot zwart lichaam flink wat (latente) warmte ‘opbouwen’, welke later in het smeltseizoen het smeltproces extra zal versnellen.
Momenteel zijn, als ik het goed gelezen heb, de weersomstandigheden in grote delen van het kerngebied van de Noordpool ‘ongunstig’ voor de vorming van poeltjes met smeltwater.
Naar verwachting zal in een groot deel van het Noordpoolgebied (in ieder geval op de korte termijn) het te koud blijven (met weinig standvastig zonnig weer) om op grote schaal de vorming van smeltwater poelen te bevorderen. Alleen langs de Siberische kust zal op korte termijn de afsmelt wel eens flink groot kunnen worden.
Vorig jaar rond deze tijd ontstonden als ik me niet vergis door van oorsprong zachte lucht en veel zon (standvastig hogedruk) boven de Beaufort Zee al vele smeltwater poelen. Ook dik ijs kan bij vroegtijdige vorming van smeltwater poelen, al vroegtijdig flink gaan afsmelten.

Minpunten
1)
De afgelopen week is de sneeuwomvang boven Siberie flink negatief geworden. Het albedo van het immense aardoppervlak is daardoor flink kleiner dan gemiddeld waardoor er flink minder zonlicht gereflecteerd wordt. Naar verwachting zal het de komende dagen boven een groot deel van Siberie te warm voor de tijd van het jaar worden. Deze warmte zal tot aan of zelfs deels over het Noordpoolijs gaan uitstromen.

2)
Door de verwachte flinke temperatuurstijging boven grote delen van Noord Canada zal de sneeuw er mogelijk wat eerder wegsmelten dan wanneer de huidige kou er zich nog wat langer zou handhaven.
Als ook in Noord Canada op korte termijn de sneeuw voor een groot deel wegsmelt, zal de albedo aldaar flink kleiner worden en sneller leiden tot te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.
Door laatstgenoemde wordt de kans groter dat er extra warmte richting het Noordpoolijs gaat uitstromen, dat er meer warmte uitwisseling met het Noordpoolgebied gaat plaatsvinden waardoor het extra zacht boven het Noordpoolgebied wordt.

Mijn beeld:
Wat in mijn ogen heel belangrijk is, is hoe lang de flink te koude lucht waarvan het zwaartepunt de komende dagen pal boven het Noordpoolgebied komt te liggen, zich op de wat langere termijn aldaar weet te handhaven. Zolang er niet te veel warmte uitwisseling plaatst vind met warme lucht uit het zuiden en het weer wordt boven het Noordpoolgebied niet al te zonnig, dan wordt het ijs in met name het kerngebied van de Noordpool pas wat later in het seizoen flink aangetast. Afwachten maar weer hoelang het Noordpoolgebied gevrijwaard blijft van warme lucht vanuit zuidelijke gebieden, welke door met name de lage sneeuwomvang boven Siberie veel makkelijker het Noordpoolijs kan bereiken. Het smelten van sneeuw kost energie en heel belangrijk, (witte) sneeuw reflecteert heel veel zonlicht. Het sneeuwbuffer boven Siberie is al vroegtijdig verdwenen. Hoe de in mijn ogen huidige pluspunten en minpunten de ijssituatie in het Noordpoolgebied op vooral de middellange en lange termijn gaan bepalen, is voor mij nauwelijks in te schatten. Afwachten maar weer.

Over paradoxnl

Man, 60 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Speculeren over September 2013 ijsomvang

  1. Pingback: Piomass Juni 2013: IJsvolume momenteel weer wat groter dan de afgelopen twee jaar. | Paradoxnl's Blog

Plaats een reactie