Presentie voor het Europees Parlement over afnemende aardgasproductie.

On May 14, 2013 in the European Parliament, David Hughes of the Post Carbon Institute spoke via a Skype link to explain how the so-called shale gas revolution will not deliver a 100 year supply of low gas prices to the United States. Based on an analysis of 65.000 oil and gas wells, Hughes showed how US gas production has stopped increasing since mid-2012 and how some shale plays have started to decline.

David Hughes explains how shale gas production in the US has already peaked and how a further reliance on shale gas will lead to a drilling treadmill.

On May 14, 2013 in the European Parliament, Werner Zittel of the Energy Watch Group dismissed the idea that shale gas will make a significant contribution to European gas supplies. He described fracking as a ‘dead-end technology’, which turns the focus away from truly environmentally and economically sustainable energy solutions, such as renewables and energy efficiency

Onlangs waren er presentaties (voor het Europees parlement) van (onder andere) David Hughes en Werner Zittel over shale gas en de afnemende Europese aardgasproductie.

Ondanks de relatief hoge Europese aardgasprijzen is de Europese aardgasproductie de afgelopen jaren verder gedaald. De komende jaren zal de Europese aardgasproductie blijven dalen, ook in het geval er flink geïnvesteerd wordt in Europees shalie gas.

Onderstaand enkele ‘slides’ uit de presentatie van Werner Zittel:

1)
Binnen tien jaar zal (bij gelijk blijven van het huidige Nederlandse aardgasverbruik) Nederland al een aardgas importeur geworden zijn. Volgens onderstaande figuur zal de Nederlandse aardgasproductie over tien jaar niet meer aan de (huidige) Nederlandse aardgasvraag kunnen voldoen. Nederland zal tegen die tijd extra aardgas moeten importeren om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen.

2)
In onderstaande afbeelding een mogelijk scenario voor de toekomstige Europese aardgasproductie en consumptie.
De buitenste zwarte lijn betreft de historische en toekomstige totale Europese aardgasconsumptie.
Het witte gebied tussen de twee zwarte lijnen betreft import van vloeibaar gas uit de rest van de wereld.
De blauwe kleur betreft de hoeveelheid aan geimporteerd aardgas uit Noord Afrika.
De lichtblauwe kleur betreft de hoeveelheid aan geimporteerd Russisch aardgas.
De rode pijl wijst naar de hoogste Europese aardgasproductie piek. Deze piek vond ongeveer plaats in het jaar 2004.
De rode verticale lijn heeft het jaar 2013 aan.

Volgens onderstaande grafiek bereikte de Europese aardgasproductie in het jaar 2004 een piek en zal de Europese aardgasproductie ook in de toekomst verder blijven dalen.
Ondanks de relatief hoge Europese aardgasprijzen is de aardgasproductie sinds het jaar 2004 niet meer toegenomen en zelfs al noemenswaardig gedaald.
Wanneer de import vanuit Rusland en de rest van de wereld niet groter wordt, zal Europa noodgedwongen met steeds minder aardgas toe moeten komen. Bedenk hierbij dat Europa de komende jaren hoogstwaarschijnlijk ook met steeds minder olie toe ‘moet’ zien te komen.

3)
De bijdrage van shalie gas in de totale Europese aardgasproductie zal ook bij flinke investeringen marginaal blijven.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

10 reacties op Presentie voor het Europees Parlement over afnemende aardgasproductie.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi hans,

   De periode 2015 – 2025 zal volgens mij vanuit een energie oogpunt wel eens bijzonder interessant kunnen worden.
   Zeker ook voor het energie arme West-Europa. Als over enkele jaren ook de Noorse aardgasproductie begint te dalen, wordt de afhankelijkheid van vooral Russisch aardgas nog groter dan nu al het geval is.
   Misschien dat de focus noodgedwongen vanzelf wat minder komt te liggen op groei groei groei ten koste van alles en nog wat (in een zerosum grondstoffen en energiewereld). Dat ook met flink wat minder luxe een plezierig en waarschijnlijk ook minder stressvol leven mogelijk is. Maar ja wie ben ik om voor anderen te bepalen wat goed voor hun is. Nederland is naar mijn bescheiden mening een behoorlijk dominee (streng oordelend over anderen) land met een behoorlijk materialistische inslag. De komende decennia zullen we ook hier in Nederland mogen ervaren dat goedkope energie geen vanzelfsprekendheid is en van essentieel belang voor de economie.

   Terzijde: Vooral de bovengrondse Duitse aardgasvoorraad is momenteel nog bijzonder laag (voor de tijd van het jaar). De vraag is of Duitsland nog voldoende tijd heeft om haar bovengrondse aardgasvoorraad voordat de komende winter begint nog voldoende kan vullen.

   • Hans Verbeek zegt:

    Ik zit erover te denken om onze huiskamer weer in tweeën te splitsen met schuifdeuren om te besparen op de stookkosten. Vroeger hadden heel veel huizen kleinere kamers, daar was een hele goede reden voor.

   • paradoxnl zegt:

    Hans,

    Dat is een zeer praktische tip. Dat zal zeker schelen in de stookkosten…zonder de boel te laten bevriezen.

   • Hans zegt:

    Mijn ouders hadden zo’n oud jaren 50 huis met (glazen)schuifdeuren tussen woonkamer en eetkamer/keuken. S ‘winters zaten we dan gezellig bij de grote gaskachel in de keuken. Ik moet zeggen dat dat zeker functioneerde. Ze deden dat overigens niet omdat ze dat nodig hadden, ze waren gewoon erg zuinig.

    Ik begrijp ook de hedendaagse trend naar die megagrote woonkamers niet goed. Als kind had ik een speelkameraadje met rijke ouders met een werkelijk ontzettend grote bungalow. Ze zaten bijna altijd in de keuken(ongeveer 40 m2), dat vonden ze gezelliger(zomer en winter). De overige(ik schat zo’n) 100m2 woonkamer fungeerde meer als showroom, dan dat er iets mee gedaan werd…dubbel glas bestond toen geeneens.

   • paradoxnl zegt:

    Hoi Hans,

    Ik snap die trend naar mega grote woonkamers ook niet. Ik heb die behoefte totaal niet.

 1. Hans zegt:

  Beste Paradox,

  Ik vind een grote woonkamer wel mooi, echter besef(te) ik me ook de nadelen daarvan. Daarnaast zie ik dat de meeste mensen toch veelal leven op “slechts” zo’n 30 tot 40 m2, t.w. geconcentreerd rondom de tv. Veelal omdat men dat gewoon gezellig vindt.

  Heel veel ruimte gaat alleen maar een probleem vormen naarmate de stookkosten steeds duurder zullen gaan uitvallen. Nu zijn daar dan wel oplossingen voor(zoals zo’n wand/schuifdeur) maar toch. Het doet alle luxe van zo’n woonkamer toch wel veel teniet, dan. Nederland is een beetje in slaap gesukkeld, door jaren lang goedkoop gas, las ik laatst ergens. Ik deel deze laatste mening.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Ik gun mensen hun grote woonkamer…
   Wat je zegt, gas zou over enkele jaren zeker hier in west europa wel eens superduur kunnen worden, lastig in te schatten, maar het lijkt er steeds meer op dat bijvoorbeeld ook de zogenaamde shale gas revolutie in de VS een veel korter leven is beschoren dan via vele media artikelen gesuggereerd wordt. In ieder geval is sinds vorig jaar (2012) de totale aardgasproductie in de VS niet meer verder gestegen…de afgelopen maanden is de aardgasprijs aldaar weer terug noemenswaardig aan het stijgen…

 2. Pingback: Pas bezuinigen als het aardgas op is | Cassandraclub

 3. Pingback: Pas bezuinigen als het aardgas op isBewust Nieuws | Bewust Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s