Piomas Juni 2013: IJsvolume momenteel weer wat groter dan de afgelopen twee jaar.

Een update van een vorige post op deze blog

Volgens Piomas is het ijsvolume in het Noordpoolgebied momenteel (begin Juni 2013) iets groter dan in Juni 2012 en Juni 2011.

Volgens een artikel op Nevens website is laatstgenoemde (waarschijnlijk) te danken aan het bewolkte en voor de tijd van het jaar te koude weer, welke de afgelopen weken een groot deel van het Noordpoolgebied in haar greep hield.

There’s more thin ice at the fringes that hasn’t started melting yet (probably because of cloudiness and colder than average temperatures)

Als amateur deel ik bovenvermelde opvatting van Neven.

Ook op dit moment is het in een groot deel van het Noordpoolgebied te koud voor de tijd van het jaar.
Een hardnekkige rondtollende depressie gevuld met koude lucht  houdt als het ware de kou ‘gevangen’ boven het Noordpoolgebied.

Zolang de met relatief koude lucht gevulde rondtollende depressies zich ophouden boven een voldoende dik en gesloten ijsoppervlak, zal het smeltproces naar mijn bescheiden mening flink getemperd worden. De bewolking die samenhangt met de depressies heeft naar mijn idee ook een behoorlijk temperend effect op het tempo waarin het ijs smelt.

Wat me de afgelopen weken opviel is, dat de middellange en lange termijn verwachtingen van het ECMWF en het GFS ‘neigden’ naar warmer en minder bewolkt weer (boven het Noordpoolgebied) dan de actualiteit tot nu laat en liet zien. Laatstgenoemde kan natuurlijk een foutieve observatie mijnerzijds betreffen.

Zal het te koude, bewolkte en als ik me niet vergis behoorlijk winderige weer boven het noordpoolgebied nog enige tijd stand weten te houden?
De depressie(s) boven het kerngebied van de Noordpool, welke gevuld zijn met relatief koude lucht, houden met ups and downs toe nu toe goed stand.
Volgens zowel het ECMWF als het GFS gaat (gaan) de depressie(s) zich (tijdelijk!?) wat meer richting de randen van het Noordpoolgebied verplaatsen, met name richting de Kara zee en de Laptev zee. In de buurt van de Karazee is het oppervlakte water bovengemiddeld warm en het ijs in de Karazee en Laptev zee is redelijk dun en daardoor kwetsbaar.
Wanneer het kwetsbare ijs door teveel wind flink gaat breken en er menging met warmer oppervlakte (welke zich in de buurt van de Kara zee ophoudt) gaat plaatsvinden, kan ondanks relatief koud weer het ijs naar mijn opvatting toch behoorlijk snel afsmelten.
Afwachten maar weer hoe het weer boven het Noordpoolgebied de komende dagen gaat verlopen. Een groot pluspunt lijkt me dat aan de randen van het Noordpoolgebied minder open water en ook beduidend minder warm oppervlakte water dan een jaar geleden voorkomt. Alleen in de buurt van de Kara zee is het oppervlakte water in een groot gebied momenteel flink bovengemiddeld.
Op korte termijn blijft het zoals de kaarten er nu voorliggen in een groot deel van het Noordpoolgebied nog te koud voor de tijd van het jaar.

Vorig jaar
Vorig jaar rond deze tijd was de weerssituatie boven het Noordpoolgebied een stuk ongunstiger om het afsmelten van zeeijs in te perken. Tegen het begin van de derde decade van Juni ontstond vorig jaar boven het Noordpoolgebied een diepe depressie, waardoor het aldaar weer wat kouder werd en naar mijn idee de afsmelt daardoor tijdelijk wat beperkt werd. Het ijs was toen nog dik genoeg om de negatieve effecten van veel wind tegen te gaan. Tegen het eind van de maand Juni werd vorig jaar naar mijn idee de weersituatie boven het Noordpoolgebied weer ongunstig.
Al met al is in vergelijking met vorig jaar momenteel de weersituatie boven het noordpoolgebied tot nu toe een stuk gunstiger waardoor er beduidend minder afsmelting van zeeijs optreedt.

Samengevat is mijn beeld dat tot nu toe (en zeer waarschijnlijk ook de komende dagen) de weersituatie boven het Noordpoolgebied gunstig is om de afsmelt van het Noordpool zeeijs flink te beperken.

“Terzijde” (9 Juni 2013):
Iemand verwees op Nevens forum naar een artikel waarin een verband gelegd wordt tussen de hoeveelheid Oktober sneeuw in Siberie en het optreden van een positieve of negatieve AO (Arctic Oscillation).
Bij veel Oktober sneeuw in het uitgestrekte Siberie zou de kans op een negatieve AO en daardoor ook de kans op streng winterweer in Europa flink groter zijn.
Afwachten of er in de komende Oktober maand (of mogelijk al in September) in Siberie op uitgebreide schaal al een flink pak sneeuw komt te liggen. Als laatstgenoemde bewaarheid wordt is het vervolgens afwachten of gedurende de wintermaanden Europa, vanwege (met name) een negatieve AO, te maken krijgt met flinke kou. Misschien dat ik later  in een nieuw artikel hierop nog terugkom.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s