Juni 2013: Omvang Noordpoolijs (voorlopig?) flink groter dan een jaar geleden

Momenteel (15 Juni 2013) is de omvang van het Noordpoolijs een stuk groter dan een jaar geleden.

Extent:
De 15% “extent- ijsomvang” op 15 Juni 2013 volgens IJis  :   10.969.844 vierkante kilometer
Een jaar geleden (15 Juni 2012) bedroeg de extent ongeveer 10.225.000 vierkante kilometer. Dat is ruim 700 duizend vierkante kilometer minder.

Area:
De “area- ijsomvang” 14 Juni 2013 volgens cryosphere:  9.384.017 vierkante kilometer.
Een jaar geleden (14 Juni 2012) bedroeg de area ongeveer 8.409.648 vierkante kilometer. Dat is bijna 1 miljoen vierkante kilometer minder.

Voor het wel en wee van het Noordpool ijs: lees vooral de blog van Neven.

Onderstaande is soort van brainstorm…

Men kan zich afvragen onder welke omstandigheden de afsmelt van het zee ijs het kleinst (het meest optimaal) is? Om als leek een antwoord op laatstgenoemde vraag te geven, is het handig om te weten welke aspecten ‘invloed uitoefenen’ op de mate waarin het ijs in het Noordpoolgebied afsmelt.

Aspecten die van invloed zijn op het tempo waarmee in de lente en zomer het Noordpoolijs afsmelt…een grove indeling:

1) Dikte en leeftijd van het ijs: Bijvoorbeeld de verhouding tussen enerzijds de hoeveelheid aan oud en dik ijs en anderzijds de hoeveelheid aan dun en jong ijs. Oud en dik ijs is minder gevoelig voor een snelle afsmelt.

2a) Het weertype: Bijvoorbeeld een al dan niet diepe depressie, een al dan niet krachtig hogedrukgebied, een ‘dipole situatie’ en de positionering van de dipole. De temperatuur, het dauwpunt, de luchtvochtigheid, de windkracht en hoeveelheid bewolking…
2b) De hoeveelheid zonnestraling/ hoe hoog staat de zon boven de horizon.

3) Concentratie van het zee ijs

4) Hoeveelheid sneeuw boven het ijs: Bijvoorbeeld hoe meer sneeuw hoe gunstiger naar mijn idee. Albedo effect van sneeuw is belangrijker dan afsmelt van onderaf?  Netto stralingsbalans (uitgaande en inkomende straling) bij aanwezigheid van sneeuw een stuk gunstiger. Hoge albedo zorgt voor flink wat reflectie van inkomende zonnestraling, zodat deze zonnestraling de kans niet krijgt om het ijs te doen smelten of het water onder het ijs extra snel op te warmen.

5) Temperatuur van het water en stroomrichting en stroomsnelheid van het water: De temperatuur en stroomsnelheid van het ijsvrije oppervlakte water en de temperatuur en stroomsnelheid van het water direct on het ijs.

Optimale balans tussen dikte en spreiding van het zeeijs:

Een ‘optimale balans’ tussen spreiding [distributie] en (gemiddelde) dikte van het zee ijs waarbij een zo hoog mogelijk albedo en tegelijkertijd een ‘optimale spreiding‘ van het zee ijs bereikt wordt.

Optimale  spreiding‘ in de zin van dat  het zee ijs niet over een te groot oppervlak verspreid wordt, waardoor het ijs te dun wordt om niet geheel weg te smelten [en ook te dun om te voorkomen dat een noemenswaardige hoeveelheid zonnestraling door het ijs heen kan schijnen]. Of dat het zee ijs over een te klein oppervlakte verspreid is,  waardoor er veel meer ijsvrij oppervlakte water aanwezig is met als gevolg dat er meer inkomende zonnestraling door (ijs vrij) oppervlakte water geabsorbeerd kan worden. In beide laatstgenoemde gevallen is de balans tussen albedo en spreiding niet optimaal.

Een optimale spreiding van het zee ijs is afhankelijk van onder andere de hoeveelheid bewolking, de luchttemperatuur, de temperatuur van het oppervlakte water, de windsnelheid, de stand van de zon…

Naar mijn bescheiden mening is het zacht uitgedrukt behoorlijk complex (ingewikkeld) om een optimaal realistisch scenario (een scenario welke in het Noordpoolgebied kan optreden) aan te geven, welke de ijs afsmelt in het Noordpoolgebied tot een minimum beperkt.

Een lagedrukgebied boven het Noordpoolgebied zorgt voor divergentie van het zee ijs. Bij divergentie is de beweging naar buiten gericht. Het ijs verwijderd zich steeds verder van de kern van het lagedrukgebied. En in het geval het lagedrukgebied boven de Noordpool ligt ook verder vandaan de Noordpool.

Een hogedrukgebied  boven het Noordpoolgebied zorgt voor convergentie van het zee ijs. Bij convergentie is de beweging naar binnen gericht. Het ijs beweegt zich steeds meer richting de kern van het hogedrukgebied waardoor er meer en meer ‘samen pakking’ van het zee ijs plaatsvind.  En in het geval het hogedrukgebied boven de Noordpool ligt ook meer samen pakking richting de Noordpool.

Bij divergentie krijgt enerzijds de zon minder kans om het deels of geheel met ijs bedekte oppervlakte water op te warmen, maar anderzijds is het ijs gemiddeld dunner vanwege de spreiding over een groter oppervlakte, waardoor een groter oppervlakte meer bloot staat aan smelting.

Bij convergentie zorgt een (gemiddeld) dikker maar minder verspreid ijs oppervlak er enerzijds voor dat er minder oppervlakte bloot staat aan smelting [veroorzaakt door zonnestraling], maar zorgt er anderzijds weer voor dat meer open (ijsvrij) water bloot staat aan directe zonnestraling en daardoor makkelijker snel kan opwarmen. Het warme oppervlakte water kan later in het smeltseizoen de rest van het ijs langer blijven aantasten (doen smelten).

In het algemeen…
Even los van bovengenoemde is het volgens mij in het algemeen wel zo dat (in het Noordpoolgebied) een uitgestrekt ‘koud’ lagedrukgebied (veel bewolking met relatief lage temperaturen) met niet teveel wind gedurende de zomermaanden (met name Juni en Juli) een stuk gunstiger is dan een uitgestrekt warmbloedig hogedrukgebied (weinig bewolking, relatief hoge temperaturen). De interactie met de overige aspecten (factoren) maakt het geheel voor mij (door de dynamiek) zeer ingewikkeld.

Aanvullende informatie bij divergentie van zee ijs:
Europa, Azie en Noordamerika vormen natuurlijke barrières waardoor bij divergentie het zeeijs wordt tegengehouden en daardoor aan de randen het ijs wat dikker (en langer aanwezig) kan blijven. Vanuit albedo perspectief is een groot oppervlakte aan zeeijs gunstig, zolang het ijs maar niet te dun wordt en daardoor uiteindelijk helemaal afsmelt. De zon kan door dun ijs heen schijnen en het onderliggende water daardoor iets meer opwarmen.
Als door divergentie het ijs meer richting Atlantische oceaan of richting Beringstraat geduwd wordt, kan er meer ijs richting de zuidelijke oceanen (Atlantische of Stille oceaan) ‘ontsnappen’.

IJssituatie op dit moment:
Momenteel is er in het Noordpoolgebied door de aanwezigheid van een hardnekkige depressie sprake van divergentie. De luchttemperatuur is nog steeds aan de lage kant. Er ligt als ik me niet vergis boven grote delen van het Noordpoolijs nog een flink pak sneeuw. Laatstgenoemde is vanuit een albedo perspectief erg gunstig. De vooruitzichten ten aanzien van het weer lijken me, als ik de weerkaarten van het GFS en ECMWF mag geloven, minder gunstig. Maar in vergelijking met vorig jaar is de ijssituatie in het Noordpoolgebied in ieder geval tot nu toe gunstiger.

Nog een flink pak sneeuw in het uiterste Noorden van Rusland
Alhoewel de sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond momenteel [net zoals vorig jaar rond deze tijd van het jaar] extreem laag is, ligt er in het uiterste noorden van Rusland nog een behoorlijk dikke sneeuwlaag. Vorig jaar rond deze tijd was de sneeuw in het uiterste noorden van Rusland al vrijwel geheel verdwenen.
Vergelijk onderstaande afbeeldingen maar eens met elkaar: Afbeelding 1 en 2 betreft de sneeuwsituatie op 15 Juni 2013 en afbeelding 3 de sneeuwsituatie op 15 Juni 2012.
Bronnen: Wetteronline.de en Weatheronline.co.uk

Afbeelding 1:

Afbeelding 2:

Afbeelding 3:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Juni 2013: Omvang Noordpoolijs (voorlopig?) flink groter dan een jaar geleden

 1. Hans Verbeek zegt:

  Geen nieuw record dit jaar: lijkt mij heel goed nieuws… dus zal het wel niet op de voorpaginas komen.

  Volgens Rutgers Global Snow Lab is de sneeuwbedekking op het Noordelijk Halfrond ver beneden normaal: http://128.6.226.99/~njwxnet/png/daily_dn/2013166.png
  Volgens het Deense Meteorologisch Instituut is de temperatuur in het Noordpoolgebied nog altijd onder nul: http://ocean.dmi.dk/arctic/plots/meanTarchive/meanT_2013.png

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans, ik ga er ook vanuit dat dit jaar geen nieuw record gevestigd zal worden, maar ja vorig jaar ging ik er ook vanuit dat er geen nieuw record gevestigd zou worden… je weet hoe het afliep 😉

   Inderdaad, ten noorden van de 80-ste breedtegraad (80-Nbr) is het al weken structureel flink te koud.
   Inderdaad, net als vorig jaar is het sneeuwoppervlak boven het Noordelijk halfrond momenteel flink beneden normaal. Ik zie (in kader van sneeuw) wel één flink pluspunt in vergelijking met vorig jaar, namelijk dat in het uiterste noorden van Rusland en op Russische eilanden in de arctische zee nog een flink dikke laag met sneeuw ligt. Vorig jaar was rond deze tijd van het jaar in het uiterste noorden van Rusland de sneeuw al vrijwel geheel verdwenen.
   Ook boven het zeeijs ten noorden van Rusland ligt naar mijn idee nog flink wat sneeuw. Nu de zon boven het Noordpoolgebied zowat haar hoogste stand heeft bereikt lijkt me laatstgenoemde vanuit een albedo perspectief belangrijk. Het ziet er naar uit dat de sneeuw in het uiterste noorden van Rusland de komende week nog niet geheel zal wegsmelten. Een pluspunt in vergelijking met vorig jaar.

   • Hans Verbeek zegt:

    Paradox, je wist waarschijnlijk al dat de Noordzee kouder is dan normaal… een gevolg van de lange, koude winter met een lang aanhoudende oostenwind.
    Maar ook de Middelandse Zee is momenteel kouder dan normaal. En ook dat lijkt een gevolg van de koude winter van 2013.
    http://cassandraclub.wordpress.com/2013/06/16/water-van-de-middellandse-zee-ook-kouder-dan-normaal/

   • paradoxnl zegt:

    Hoi Hans,

    Dat de Noordzee kouder is dan normaal als gevolg van een koude en lange winter was ik me van bewust.
    Ik was me tot vanmiddag (toen las ik jouw artikel) nog niet bewust van het te koude zeewater in het westelijk deel van de Middellandse zee. Aangezien water een grote warmte capaciteit heeft, is er flink wat energie benodigd om de temperatuur noemenswaardig te laten stijgen of dalen. De te koude Noordzee en de te koude Westelijke Middellandse Zee zullen zeker in de zomermaanden een afkoelend effect hebben op de nabij gelegen continenten.
    Als ik me niet vergis is de afgelopen jaren de gemiddelde temperatuur van het oppervlakte water van alle oceanen op onze aarde niet verder gestegen…afwachten wat er de komende jaren zal gebeuren…

    Interessant hoe van jaar tot jaar vooral de temperaturen van oppervlaktewateren welke dicht bij grote continenten gelegen zijn, flink aan schommelingen onderhevig zijn.
    Een ander voorbeeld: De Beaufort Zee was vorig jaar al voor een noemenswaardig deel ijsvrij. Nu is de Beaufort Zee nog vrijwel geheel met ijs bedekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s