Big oil’s wanhopige zoektocht naar rendabele olie(velden)

Dit artikel wordt later van extra commentaar voorzien en misschien wat kernachtiger samengevat.

Kern is dat de grote internationale oliemaatschappijen, zoals bijvoorbeeld Shell, Chevron en ExxonMobile, niet meer in staat zijn om ondanks erg hoge (wereldwijde) olieprijzen nog nieuwe winstgevende grote olievelden te ontdekken (en deze vervolgens met winst te exploiteren). De winstgevende olievelden zijn nu vrijwel volledig in handen van nationale oliemaatschappijen.

Omdat er wereldwijd niet voldoende nieuwe grote oliebronnen meer gevonden worden, lieten sommige van de grote internationale oliemaatschappijen enige tijd terug hun ogen vallen op de shalie olie (betere benaming is tight oil)  in de Verenigde Staten. Als relatieve laatkomers in het shalie olie feest (ironisch bedoeld) moesten de grote maatschappijen flink wat geld neerleggen om de beschikking te krijgen over een gedeelte van de gebieden waar volgens verwachting genoeg olie gewonnen kon worden om de investeringskosten terug te verdienen en na enige tijd voldoende netto winst te genereren. Helaas zijn [ondanks aanhoudende hoge olieprijzen!] de productie mogelijkheden van tight oil in shalie formaties in de ‘opgekochte’ gebieden door de grote internationale oliemaatschappijen flink overschat.

Hieronder enkele artikelen waarin uitgelegd wordt dat de grote oliemaatschappijen noodgedwongen hun blik lieten vallen op de tight oil formaties van de Verenigde Staten, omdat elders ter wereld ondanks bijna moordend hoge olieprijzen er vrijwel geen grote winstgevende olievelden meer gevonden worden. Tussen de regels door is in onderstaande artikelen naar mijn idee duidelijk te proeven dat het niet lang meer zal duren eer de wereldwijde olieproductie flink zal gaan dalen. We zitten nu nog steeds op de top van de wereldwijde olieproductie…maar voor hoe lang nog…de voortekenen zijn naar mijn bescheiden mening niet gunstig.

Vooral de conventionele olieproductie is erg belangrijk…

Het is niet uitgesloten dat binnen nu en 5 jaar ondanks erg hoge olieprijzen zowel de conventionele olieproductie van Rusland, Saoedi Arabie en menig ander land op structurele basis gaat inzakken. Gevolg ervan is economische malaise, alhoewel er naar mijn idee dan nog genoeg ‘misleidende’ artikelen zullen verschijnen dat de verminderde olieproductie een gevolg is van de verminderde economische activiteit en niet een belangrijke oorzaak ervan.  Alternatieve energie is nog lang niet in staat een flinke terugval in de olievoorziening  zodanig te compenseren dat ‘Business as usual’ zelfs in een uitgekleed jasje in stand gehouden kan worden. De interactie tussen enerzijds de jaarlijkse geproduceerde hoeveelheid aan bruikbare energie en de kosten ervan en anderzijds de koopkracht en economische slagkracht van alle landen wereldwijd. Zonder voldoende (betaalbare) energie is geld vrijwel waardeloos geworden. Ons op schuldgebaseerde en van groei afhankelijke financieel economisch systeem zal het steeds moeilijker krijgen, omdat het lastiger en lastiger wordt om door tekorten aan grondstoffen (en bruikbare energie) rendabele economische projecten te vinden. Onze economie is naar mijn idee in feite een energie systeem waarin geld een middel is om de economische activiteit te stimuleren en richting te geven. We zullen steeds meer gaan voelen hoe cruciaal betaalbare energie is voor ons financieel economisch systeem.

http://petroleumtruthreport.blogspot.co.uk/2013/08/shale-boom-profits-bypass-big-oil.html

http://www.kansascity.com/2013/08/01/4383216/despite-boom-higher-costs-push.html

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323997004578642391718255534.html

http://qz.com/111131/big-oil-would-henceforth-like-to-be-known-as-not-really-big-but-still-nicely-profitable-oil/

http://fuelfix.com/blog/2013/08/02/despite-boom-higher-costs-push-big-oil-into-slump/

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Big oil’s wanhopige zoektocht naar rendabele olie(velden)

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor het samenvatten van de problematiek. Ik zal de artikelen eens gaan lezen.
  De grote oliemaatschappij Shell trekt zich deels terug uit Nigeria, vanwege voortdurende sabotage en diefstal door de bevolking. Hierdoor zal de olieproduktie van Nigeria gaan afnemen. In 2012 was die produktie nog 2,4 miljoen vaten per dag.
  Er zijn ook berichten dat de Russische olieproduktie daalt.
  http://www.arabnews.com/news/459987

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Bovendien is de Nigeriaanse olie over het algemeen van zeer goede kwaliteit.
   De Russische conventionele olieproductie lijkt op basis van wat ik gelezen heb heel dicht of al op haar piekniveau te zitten
   Voor ik het vergeet nog wat quotes uit de gelinkte artikelen aanhalen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s