Stagnerende groei van Amerikaanse tight oil (shale oil) productie ondanks versnelde toename van het aantal boorinstallaties.

De twee belangrijkste gebieden in verband met de schalie olie productie (betere benaming is tight oil) in de VS zijn de Bakken Formatie in Noord-Dakota en Eagle Ford in Texas. Op conto van beide gebieden komt ruim 80% van de dagelijkse totale tight olie productie van de VS. Naar verwachting zal ook in de komende jaren de bulk van de tight oil productie uit beide gebieden afkomstig blijven.

De toename van de olieproductie in beide bovenvermelde gebieden blijkt nu al flink stoom te verliezen……

De Bakken:
Ene Ron Paterson heeft op zijn blog in een grafiek vanaf Januari 2011 tot en met Juni 2013 de halfjaarlijkse toename in boorputten uitgezet tegen de [over dezelfde halfjaarlijkse periode berekend] gemiddeld maandelijkse toename van de olie productie in de Bakken formatie van Noord-Dakota.

Wat opvalt is dat ondanks een toenemend halfjaarlijks aantal in gebruik genomen nieuwe boorputten, de toename in productie (ook in absolute zin) begint af te nemen.

Six Mth
Period       Average Wells          Total Added
Ending      Added per Mth        Barrels Per Day
Jun 11           66                                   46,626
Dec 11          136                               149,736
Jun 12          148                               128,027
Dec 12          148                              105,959
Jun 13          140                                52,828

Dus nu al begint de ‘tight oil’ productie in de Bakken regio achter te lopen bij de meer optimistische prognoses uit het recente verleden.

Volgens de meest actuele gegevens (zie de cijfers en grafiek hierboven) neemt de tight olieproductie in de Bakken ondanks dat er steeds meer nieuwe boorputten in gebruik genomen worden nu al beduidend minder snel toe dan in de voorgaande jaren het geval was.
Ondanks dat er in vergelijking met voorgaande jaren er extra veel nieuwe boorputten bij komen, neemt de productie minder snel toe dan enige jaren geleden. Vermoedelijk zijn de meest productieve gebieden (sweet spots) al verzadigd met boorputten. Er dient nu al uitgeweken te worden naar gebieden waarvan de productie per boorput beduidend minder hoog is.

Eagle Ford
Volgens een artikel van Tom Whipple  is volgens de meest recente gegevens in Juni 2013 de tight oil productie in Eagle Ford ondanks hoge olieprijzen vanwege de droogte aldaar met ongeveer 29000 olievaten per dag afgenomen ten opzichte van een maand eerder, namelijk van 650000 duizend vaten pr]er dag in Mei 2013 naar 621000 duizend vaten per dag in Juni 2013.

Quote:

The weekly stocks report showed US crude inventories falling by a more-than-expected 1.4 million barrels. US gasoline stocks fell by 4 million barrels, showing that US gasoline exports are doing well. US domestic oil production declined by 0.7 percent to 7.52 million b/d last week. The Texas Railroad Commission reported that the fracked Eagle Ford field’s production declined to 621,000 b/d in June from 650,000 in May. There are persistent reports that drillers are having difficulty finding sufficient water to frack wells in south Texas in the midst of drought conditions.

Recente prognoses in verband met ‘verwachte’ piek in de totale tight oil Productie in de VS
Ruim een jaar geleden varieerden de prognoses over de peakproductie van de tight olie productie in de VS van 1,6 miljoen vaten per dag tot een ruime 4 miljoen vaten per dag. Afhankelijk van de booractiviteiten zou de piekproductie ergens tussen het jaar 2015 en 2021 bereikt worden, waarna op korte tijd de tight olie productie in de VS flink zal dalen.

Quote uit een rapport van David Huges:

The production trajectory of tight oil plays depends on the rate of drilling.
If current drilling rates are maintained, tight oil production will grow to a peak in 2016 at about 2.3 mbd assuming the EIA estimates of available locations in the Bakken and Eagle Ford are correct.
Production in the Bakken and Eagle Ford will then collapse at overall field decline rates. Assuming production in the other tight oil plays continues to grow at linear rates, tight oil production will be at 0.7 mbd in 2025.
This represents a U.S. tight oil production bubble of a little over ten years duration.

Het is nog even afwachten hoe de tight olie productie in de Bakken regio en de Eagle Ford regio gaat verlopen, maar het ziet er steeds meer naar uit dat de tight olie productie in de VS de lijn gaat volgen van de pessimistischere scenario’s.

(Onderstaande wordt misschien in later stadium wat duidelijker geformuleerd…)
Zowel volgens optimistische als de minder optimistische tight olie productie scenario’s, zal het tight olie feestje in de VS so wie so maar een relatief kort leven beschoren zijn. Naar verwachting zal, zoals eerder al vermeld, kort na het jaar 2020 of mogelijk al eerder de tight olie productie in de VS op korte tijd flink gaan inzakken. De olieproductie van een boorput vertoond al direct na het bereiken van de piekproductie [binnen enige weken wordt bij een nieuwe boorput reeds de piekproductie bereikt] een flinke productie daling. Een jaar na de piekproductie is de productie al grofweg 40% minder! Ieder jaar dienen er meer en meer boorputten bij te komen, om de olieproductie nog noemenswaardig te laten toenemen. Vanwege de grote jaarlijkse productieafname uit bestaande boorputten, dienen er ieder jaar steeds meer boorputten bij geplaatst te worden om de olie productie verder te laten toenemen. Op een gegeven moment resteren er onvoldoende productieve plekken om nog voldoende nieuwe boorputten bij te kunnen plaatsen om de productie nog verder te laten stijgen.
Als alle productieve plekken in gebruik genomen zijn, zal de olieproductie vanaf dat moment zeer snel gaan instorten.

En flinke daling olieproductie Noordzee ondanks enorme investeringen
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-business-23771338
The sharp decline in production of oil and gas from under British waters is “worrying” industry leaders.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Stagnerende groei van Amerikaanse tight oil (shale oil) productie ondanks versnelde toename van het aantal boorinstallaties.

 1. Hans zegt:

  Hoi Paradox,

  Ik ben eens wat (mee en mee)overzichten aan het lezen van landen(analysis brief) op deze site: http://www.eia.gov/countries/
  Een tijd terug postte Gail Tverberg dat adres.
  Daar is ook al in de analysis brief te lezen dat ze(GB) behoorlijk aan het terugvallen zijn:
  http://www.eia.gov/countries/cab.cfm?fips=UK
  en de verdeling zou grofweg zijn dat Nederland ontvangt aan olie:
  50% van Rusland, 30% van Noorwegen en 20% van Engeland. Schijnbaar ook nog wat van Saoedi Arabië en Nigeria.

  Ik wist overigens niet, dat Noorwegen zo’n grote producent is, van zowel olie als gas. Ook Rusland heeft werkelijk onnoemlijke hoeveelheden gas in (bijna voornamelijk)Siberië zitten.
  Ook op die site de belangrijkste olie doorvoerpunten per schip(mooi artikel om te lezen):http://www.eia.gov/countries/regions-topics2.cfm?fips=WOTC

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Bedankt voor de mooie links. Die bovenste heb ik in het verleden regelmatig bezocht.
   Mijn sterke vermoeden is dat bij de op olieproductie gesorteerde lijst met landen de productiecapaciteit van een land betreft. Volgens menig onafhankelijk analist is de olieproductie bij de meeste landen gelijk aan hun productiecapaciteit, dus dat die landen hun productie niet verder kunnen verhogen. De geclaimde totale productiecapaciteit van Saoedi-Arabie wordt door menig onafhankelijk analist sterk betwijfeld. Als ik me niet vergis heeft de werkelijke olieproductie in Saoedi Arabie de afgelopen 10 jaar gemiddeld per maand nooit meer dan 10 miljoen vaten per dag bedragen. Misschien dat Saoedi Arabie nog zo’n 1,5 miljoen vaten extra olie op de markt kan brengen, maar zeer waarschijnlijk is dat olie van zeer slechte kwaliteit welke bijna niet aan de straatstenen kwijt te geraken is. Er verschijnen de laatste tijd ook berichten dat Saoedi Arabie de productiecapaciteit van ‘nieuwere’ olievelden aan het verhogen is door er extra boorinstallaties te plaatsen. De reden die gegeven wordt is dat de olieproductie uit het reuze olieveld Ghawar aam het inzakken is en dit dus met extra productie uit andere velden tracht te compenseren.
   Het lijkt er m.i. steeds meer op dat de olieproductie in Saoedi Arabie aan het pieken is en het steeds grotere investeringen vergt om aldaar de olieproductie nog zo lang mogelijk op peil te houden…
   Wie weet dat binnen 5 jaar zowel de olieproductie van Saoedi Arabie, rusland en de VS (tegelijkertijd) noemenswaardig gaat inzakken…

   • Hans zegt:

    Bedankt voor je antwoord Paradox,

    In het filmje op Cassandraclub(peakoil en waarom je er nooit iets over hoort), wordt bij 9.10 gezegd dat peakoil ergens tussen 2010 en 2015 gaat plaatsvinden. Deze meneer(Michael Meacher) komt erg geïnformeerd op me over(hij spreekt over onafhankelijke wetenschappers die dat berekend hebben) en ik denk dat, dat niet ver naast de waarheid ligt. Het filmpje is uit 2006. Ik heb inderdaad al vaak begrepen dat Saoedi Arabië, al jaren op z’n piek produceert en met z’n rol als swing producer, lijkt me dat ook niet onwaarschijnlijk. Het is alleen te hopen dat de terugval niet te plots en te sterk gaat zijn maar het begint daar wel op te lijken, net zoals jij vermoed. Steeds meer landen komen in de problemen (als je de media mag geloven, natuurlijk..).

   • paradoxnl zegt:

    Hoi hans,

    Als de wereldwijde conventionele olieproductie inderdaad binnen nu en enkele jaren (ondanks erg hoge) olieprijzen al op structurele basis (permanent) gaat dalen, dan wordt het echt interessant hoe de toestand in de financieel economische wereld wordt. Met de kooppracht van een arme wereldburger zal het dan nog lastiger worden dan nu al het geval is om in basale behoeften te voorzien (met name voedsel en m.i. ook drinkwater).
    Voedselrellen, protesten, revoluties…onvoorspelbaar voor mij. Ook wij hier in het nog steeds relatief rijke West Europa gaan het merken, maar hoe en in welke mate is voor mij koffiedik kijken. Ik heb wel het sterke vermoeden dat vanwege vooral het afnemende aanbod aan olie ons financiele systeem nog meer in haar voegen gaat kraken dan nu al het geval is…

 2. Hans Verbeek zegt:

  Steeds meer landen komen in de problemen (als je de media mag geloven, natuurlijk..).
  Inderdaad, Hans.
  In Argentinië dreigt een energiecrisis nu het land niet meer in de eigen olie- en gasbehoefte kan voorzien. http://cassandralegacy.blogspot.nl/2013/08/argentina-energy-boom-or-energy-cliff.html

  Egypte kan ook niet meer in de eigen olie- en aardgasbehoefte voorzien. Uit Qatar wordt vloebaar aardgas geïmporteerd om elektriciteitscentrales van brandstof te voorzien.
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324634304578537552264887588.html

  Nigeria ziet de olie-export afnemen en dat betekent een flinke daling van de overheidsinkomsten.
  http://news.yahoo.com/nigeria-revenues-fall-42-pct-july-due-oil-084820803.html

  In de mainstream-media wordt gezwegen over dit soort zaken.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi hans V.

   Bedankt voor de informatie welke m.i. ook netjes onderbouwd is met cijfers.

   De voedselprijs is sterk afhankelijk van de olieprijs. Steeds meer mensen hebben onvoldoende koopkracht om het hoofd te kunnen bieden aan de stijgende voedsel en brandstofkosten voor transport.
   Opvallend hoeveel landen nu al in Zuid-Amerika in de problemen geraken doordat hun olieproductie flink onder de maat blijft en zelfs al aan het dalen is.
   Nog maar te zwijgen over arme landen als Pakistan, Nepal…

   P.s.: Ik zie dat donkerdoorn in zijn Egypte artikel nog verwijst naar jouw artikel over Egypte…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s