Scherpe daling Libische olieproductie (olie export) vanwege protesten

De Libische olie productie is de afgelopen dagen flink gedaald.

Een greep uit de nieuwsberichten:
Libya Oil Output Tumbles as Protests Spread Westward

De Libische olieproductie bedraag momenteel nog maar zo’n 200 duizend vaten per dag, aldus het artikel. Eerder in Augustus bedroeg deze nog zo’n 640 duizend vaten per dag.

Protesters yesterday stopped production at Repsol-operated Sharara and Eni-operated El Feel, or Elephant, fields in western Libya, according to National Oil Corp. Director of Measurement Ibrahim Al Awami. Output from the North African nation slumped to about 200,000 barrels a day, compared with 640,000 in August and its optimal capacity of 1.6 million, NOC Chairman Nuri Berruien said today in an interview from Tripoli.

Naast onder andere Nigeria, Groot-Brittannie, Argentinie en menig ander land ondervind nu ook de door protesten geteisterde Libische olieproductie een flinke inzinking.
Nog maar te zwijgen over de onvoorspelbare gevolgen op de olieproductie (in met name het Midden oosten) van een eventuele Amerikaanse aanval op Syrische doelen in verband met de gifgas aanval van een paar dagen geleden. Er is naar mijn idee geen enkel land meer in staat, zelfs niet ‘swing producer’ Saoedi-Arabie, om in korte tijd haar olieproductie flink genoeg te verhogen om de terugval in voldoende mate te compenseren.

Tegenover bovengenoemde minpunten weet ik geen echte pluspunten te noemen. De tight oil productie in de VS is misschien nu al flink stoom aan het verliezen, ondanks een toenemend aantal nieuw in gebruik genomen boorputten. Een flinke stijging van de Irakese olieproductie laat nog steeds op zich wachten. Door het geweld en onrust in Irak zal het lastig worden om de olieproductie aldaar op korte termijn noemenswaardig te laten stijgen. Er dienen flinke investeringen plaats te vinden om de olie export capaciteit van Irak flink te verhogen.

Ondertussen zijn de wereldwijde industriele (commerciele) bovengrondse olievoorraden al noemenswaardig minder goed gevuld dat enige maanden geleden. De precieze cijfers moet ik nog eens nalopen, maar als bijvoorbeeld de Libische olieproductie de komende maanden op het huidige extreem lage niveau blijft en ook in menig ander land blijft de olieproductie achter bij eerdere verwachtingen van bijvoorbeeld de energiewaakhonden, dan zullen de bovengrondse olievoorraden noodgedwongen steeds verder leeggehaald worden. Gevolg van laatstgenoemde zijn flink stijgende olieprijzen. Momenteel ziet men door met name de spanningen rond Syrie en de protesten in libie vooral de prijs van Brent olie al noemenswaardig stijgen.

De olieprijzen hoeven naar mijn idee niet meer zo veel te stijgen om tot flinke vraagvernietiging te leiden. De Brent olieprijs staat nu al iets boven de 110 dollar per vat. In het geval de wereldeconomie in een noemenswaardige recessie geraakt, zullen de olieprijzen vanzelf weer wat gaan dalen vanwege de afnemende vraag. Nog maar te zwijgen welke gevolgen een Amerikaanse militaire actie op Syrische doelen tot gevolg zal hebben…indien als wraak olie installaties in het Midden Oosten aangevallen worden heb je de poppen aan het dansen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Scherpe daling Libische olieproductie (olie export) vanwege protesten

 1. Hans zegt:

  Bedankt voor dit artikel Paradox.

  Ik bedacht me vandaag nog, dat er ineens interessante tijden aanbreken met al dat binnenlands en buitenlands nieuws. En eigenlijk ben ik wel benieuwd hoe men dat in de media allemaal gaat verkopen.
  Iets in de trant van: door het doven van de snelweglichten op veel plaatsen, besluiten veel automobilisten hun snelheid te verlagen…

  Misschien is die hele ophef over (mogelijke)oorlog in de Golf wel een reden om deze (al dan niet tijdelijke)terugval te verbloemen. Dat zou niet te hopen zijn, want dat voorspelt dan echt niet veel goeds.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Ik weet het niet, ik heb zo mijn ‘speculatieve’ vermoedens over de politieke agenda van invloedrijke krachten in de VS en haar bondgenoten, wat jij zegt kan best wel eens zo zijn, of misschien deels waar ( één van de meerdere redenen zijn). Ik hou er wel sterk rekening mee dat ‘achter de schermen’ een betere toegang tot resterende relatief grote hoeveelheden aan betaalbare fossiele brandstoffen een belangrijke rol speelt.

   In mijn hoofd kunnen onderstaande zaken een rol spelen:
   – Syrie als doorvoerland (pijpleidingen) voor aardgas uit Quatar voornamelijk bestemd voor Europa.
   – Iran verder isoleren.
   – Verdeel en heers politiek…dat geen enkele land in het Midden-Oosten te machtig wordt.

 2. Hans Verbeek zegt:

  De export van olie uit Libië ligt nog steeds grotendeels plat, volgens Press TV (Iran)
  http://www.presstv.ir/detail/2013/09/08/322648/siege-of-libya-oil-ports-sinks-output/

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Interessant om te volgen!
   Misschien heeft het besluit van de VS om 10 of 11 landen weer toestemming te geven om weer terug olie uit Iran te mogen importeren van doen met de ingestorte Libische olieproductie (en als gevolg daarvan ook haar export). Ook Nederland mag van de VS vanaf nu weer extra olie importeren uit Iran.

   http://www.rferl.org/content/iran-us-exempts-oil-sanctions/25098403.html

   “The United States has granted exemptions from sanctions to 11 countries that have curbed imports of Iranian oil.”

   “They are: Belgium, the Czech Republic, France, Germany, Greece, Italy, Netherlands, Poland, Spain, and Britain.”

   “Japan also received an exemption because it has significantly reduced Iranian oil imports”.

   In de maand Juni (2013) waren de totale bovengrondse olievoorraden van de landen behorende tot de OECD al noemenswaardig lager dan in Juni 2012…
   Zie pagina 30, rechterkolom, kopje ‘OECD Total Oil’ op http://omrpublic.iea.org/omrarchive/09aug2013fullpub.pdf.
   In Juni 2013 bedroegen de totale bovengrondse industriele olievoorraden van de landen behorende tot de OECD ongeveer 2670 miljoen vaten. Vorig jaar (Juni 2012) bedroegen deze ongeveer 2720 miljoen vaten, dus ongeveer 50 miljoen vaten meer dan afgelopen Juni het geval was.
   Grofweg begin Juli 2013 begon de Libische olieproductie vanwege protesten te dalen. Mede door laatstgenoemde is m.i. de kans groot dat in Juli 2013 het negatieve verschil met een jaar geleden nog groter zal zijn dan in Juni 2013 (in vergelijking met een jaar eerder) het geval was. Misschien dat ik over laatstgenoemde nog een artikel op deze blog ga wijden, waarin dan misschien ook de momenteel nog flink ondermaats gevulde bovengrondse aardgasvoorraden in onder andere Oostenrijk, Tsjechie, Slovakije, Hongarije, Duitsland en ook Frankrijk ter sprake zal komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s