Vissen dood door vloeistoffen schaliegasboring!?

Een artikel op Nu.nl

Ook op Cassandraclub een artikel over het Nederlandse schaliegas potentiaal. De hoeveelheden worden in perspectief geplaatst. Twee quotes uit het artikel:

Er is nog veel onduidelijk over de hoeveelheid schaliegas, die in Nederland, gewonnen kan worden. Ik hoorde afgelopen week een schatting van 200 tot 500 miljard kubieke meter.
Stel dat het allemaal een beetje tegenzit en er wat minder geboord kan worden in de dichtbevolkte Randstad en in Brabant. Dan zou die 200 miljard kuub het maximaal haalbare zijn.
Per jaar verbruikt Nederland 40 tot 50 miljard kuub aardgas. De totale hoeveelheid Nederlands schaliegas dekt dan slechts voor 4 a 5 jaar het binnenlands gebruik.

De kosten van die duizenden boringen zijn gigantisch. Als we uitgaan van 100.000 euro per boorgat, dan komen de kosten in Nederland op 100 miljoen per 1000 boringen.
Als er gas gewonnen wordt, dan zal dit via een leidingenstelsel getransporteerd moeten worden naar het aardgasnet. Ook daar moeten kosten worden gemaakt.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vissen dood door vloeistoffen schaliegasboring!?

  1. Block zegt:

    Vervuiling in een ondergrondse waterlaag is ramp. Het verspreidt enorm snel, is bijna niet te verhelpen eenmaal besmet. Als de gevolgen op het aardoppervlak zichtbaar zijn, is de ondergrondse besmetting enorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s