Europese ‘aardgas opslagvoorraad’ ruim 8% kleiner dan jaar geleden

Aardgas wordt ondergronds opgeslagen in o.a. uitgeputte olie- en aardgasvelden en zoutcavernes.  Bovengronds wordt aardgas o.a. opgeslagen in bolvormige containers.

Gasverbruik kent pieken (in de winter) en dalen (in de zomer). Het grootste deel van de gas aanvoer is echter constant. Gasopslag kan eraan bijdragen dat er voldoende gas beschikbaar is als de vraag groot is.

Samengevat komt het erop neer dat momenteel (26 september 2013) de aardgas opslagvoorraad vooral in de koudere Europese landen beduidend lager is dan één jaar geleden. Het is niet te hopen dat het in deze landen een strenge winter gaat worden, want door de lagere opslagvoorraad aan aardgas zal de aardgasprijs bij aanhoudend koud weer sneller de hoogte in gaan [dan wanneer de opslagvoorraad aan aardgas hoger is].

Totale Europese aardgas opslagvoorraad
De totale Europese aardgas opslagvoorraad is momenteel (26 september 2013) beduidend lager dan een jaar geleden, namelijk:

60453 miljoen kubieke meter aan opgeslagen aardgas op 26 september 2013
66004 miljoen kubieke meter aan opgeslagen aardgas op 26 september 2012

Bovengenoemde cijfers geven aan dat momenteel de (totale) Europese aardgas opslagvoorraad ruim 8% minder is dan één jaar geleden. Dit lijkt misschien niet zoveel, maar het zijn vooral de landen waar de kans op lange koude winters het grootst is waar de aardgas opslagvoorraad in vergelijking met een jaar geleden flink kleiner is. Zie daartoe de cijfers verderop in dit artikel.
Voor een historisch overzicht van de aardgas opslagvoorraad in Europa klik hier.

Aardgas opslagvoorraden voor diverse ‘hubs’ in Europa
Wat ‘hub’ exact betekend weet ik niet, maar in dit artikel is een hub een gebied dat één of meerdere landen beslaat.

1) Aardgas opslagvoorraad voor ‘hub Baumgarten
Vooral in hub Baumgarten is momenteel de hoeveelheid aan opgeslagen aardgas een stuk lager dan een jaar geleden. Hub Baumgarten omvat de volgende landen: Oostenrijk, Tsjechie, Hongarije, Polen en Slowakije.
De totale aardgas opslagvoorraad voor hub Baumgarten is momenteel (26 september 2013) beduidend lager dan een jaar geleden, namelijk:

11351 miljoen kubieke meter aan opgeslagen aardgas op 26 september 2013
14139 miljoen kubieke meter aan opgeslagen aardgas op 26 september 2012

Bovenvermelde cijfers geven aan de voor hub Baumgarten momenteel de totale voorraad aan opgeslagen gas bijna 20% minder is dan een jaar geleden!

2) Aardgas opslagvoorraad voor ‘hub Duitsland
In Hub Duitsland is het verschil met vorig jaar de laatste weken steeds kleiner aan het worden, maar het is al te laat in het seizoen om op gelijke hoogte te komen met een jaar geleden.
De totale aardgas opslagvoorraad voor hub Duitsland is momenteel (26 september 2013) noemenswaardig lager dan een jaar geleden, namelijk:

17267 miljoen kubieke meter aan opgeslagen aardgas op 26 september 2013
18475 miljoen kubieke meter aan opgeslagen aardgas op 26 september 2012

Bovenvermelde cijfers geven aan de voor hub Duitsland momenteel de totale voorraad aan opgeslagen gas bijna 7% minder is dan een jaar geleden.

3) Aardgas opslagvoorraad voor ‘hub Frankrijk
De totale aardgas opslagvoorraad voor hub Frankrijk is momenteel (26 september 2013) noemenswaardig lager dan een jaar geleden, namelijk:

9187 miljoen kubieke meter aan opgeslagen aardgas op 26 september 2013
9857 miljoen kubieke meter aan opgeslagen aardgas op 26 september 2012

Bovenvermelde cijfers geven aan de voor hub Frankrijk momenteel de totale voorraad aan opgeslagen gas bijna 7% minder is dan een jaar geleden.

Momenteel sprake van een (voor de tijd van het jaar) bovengemiddeld omvangrijk sneeuwtapijt boven het Noordelijk halfrond.
Na vele jaren weer eens een bovengemiddeld omvangrijk sneeuwtapijt op het Noordelijk halfrond in de maand september. Met name in het uitgestrekte Siberie ligt er momenteel bovengemiddeld veel sneeuw voor de tijd van het jaar.  Zie daartoe onderstaande afbeeldingen:
1)
De blauwe kleur rechtsonder betekend dat momenteel de sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond bovengemiddeld is. Vorig jaar was de sneeuwomvang rond deze tijd beneden gemiddeld.

2)
Blauwe kleur betekend dat er in dat gebied sneeuw ligt waar normaal op die datum nog geen sneeuw ligt.
Rode kleur betekend dat er in dat gebied geen sneeuw ligt waar normaal op die datum wel al sneeuw ligt.
Vooral in Siberie is er veel meer blauw dan rood!

Zal ook de rest van de komende herfst en de winter een bovengemiddeld omvangrijk sneeuwtapijt op het Noordelijk halfrond gaan vertonen?
Tot slot: Volgens de middellange termijnvoorspelling van het GFS zal de komende weken de winter in grote delen van Siberie al behoorlijk gaan toeslaan. Afwachten maar weer.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s