Annie Leonard: It’s time to replace more with better

Het einde van het goedkope energietijdperk zal er toe leiden dat steeds meer mensen (ook in het nog steeds relatief rijke Europa)  vooral in materiële zin met flink minder genoegen moeten gaan nemen. De aard van ons financieel economisch systeem maakt het lastig om met minder tot beter te komen. Onderstaande video tracht ‘het idealisme van een betere wereld’ met concreet handelen vorm te geven . M.i. zullen we ook hier in het Westen het met steeds minder energie en spullen ‘moeten gaan doen’…of vrijwillig minderen of noodgedwongen minderen. Ik vermoed voor de meesten het laatste.

Een video met Annie Leonard over minder en beter.

Helaas in het Engels.

En eentje met Nederlandse ondertiteling:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Annie Leonard: It’s time to replace more with better

  1. Hans zegt:

    Hoi Paradox,

    Het eerste initiatief zoals gesteld in het bovenste filmpje, begint hier in Nederland ook al vorm te krijgen. Verschillende grote zaken( V en D, Hema, etc.), gaan geld vragen voor plastic draagzakken. Dus er zullen meer mensen komen die hun eigen(oude) draagzakken of boodschappentas mee zullen gaan nemen. Dat is iets wat al veel langer vorm zou moeten hebben gekregen, eigenlijk.

    Voor wat betreft jou opmerking dat “we met minder genoegen moeten gaan nemen”, ben ik het helemaal eens. Eigenlijk begin je dat nu al(goed) te merken, dat het meeste steeds duurder begint te worden(salarisstijgingen, liggen veel lager dan de inflatie). Sommige dingen worden ook wel goedkoper, maar dat is de minderheid. Een poos terug, las ik in een vraag aan Gail Tverberg het volgende: Wat kan ik hier nu het beste aan doen?. Haar antwoord was, dat men het beste nu gewoon kan leven(dwz, dingen kopen), omdat het waarschijnlijk over een paar jaar, verhoudingsgewijs nog veel duurder zal zijn en het geld nog minder waard is.

    Ik heb nu zelf ook besloten, om bepaalde dingen die ik nog in en om huis nodig heb, naar voren te halen en ze op korte(re) termijn aan te gaan schaffen, i.p.v. door te schuiven naar “over een paar jaar”. Omdat ik inderdaad denk, dat het prijspeil de komende jaren wel eens behoorlijk kan gaan verslechteren, immers de steeds duurdere olie/gas en grondstoffen, zullen een steeds grotere stempel gaan drukken, op de materiele welstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s