Sneeuwomvang September 2013: De op vijf na hoogste sinds 1967!

Na vele September maanden met een beneden normale sneeuwomvang (op het Noordelijk halfrond) eindelijk weer eens een September maand met een bovengemiddelde sneeuwomvang, aldus Rutgers University.
Gerekend vanaf 1967 waren er slechts vijf September maanden met een hogere gemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond dan in September 2013.
De gemiddelde sneeuwomvang in September 2013 bedroeg namelijk ongeveer 6,49 miljoen vierkante kilometer. Dat is ongeveer 1,25 miljoen vierkante kilometer boven het voortschrijdende gemiddelde voor de maand September sinds het jaar 1967.

Northern Hemisphere
2013 1981-2010 Normal Period of Record from 11-1966
Month Area Mean Departure Rank Max. (Year) Min. (Year)
9 6,492 5,235 1,257 6/45 7,762 (1972) 3,838 (1990)

Sinds September 1997 is de gemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond niet meer zo hoog geweest als in September 2013.

Om aan te tonen dat in vergelijking met de voorgaande jaren de sneeuwomvang in September 2013 een stuk hoger is, hieronder een lijstje met de gemiddelde sneeuwomvang in de September maanden van de afgelopen tien jaar. De maanden zijn gesorteerd op sneeuwomvang van hoog naar laag:

1. September 2013: 6,49 miljoen km^2.
2. September 2010: 5,41 miljoen km^2.
3. September 2008: 5,32 miljoen km^2.
4. September 2011: 5,21 miljoen km^2.
5. September 2004: 5,18 miljoen km^2.
6. September 2005: 4,94 miljoen km^2.
7. September 2006: 4,44 miljoen km^2.
8. September 2009: 4,32 miljoen km^2.
9. September 2012: 4,31 miljoen km^2.
10.September 2007: 4,30 miljoen km^2.

Ook in de afgelopen Augustus maand was de sneeuwomvang al beduidend hoger dan in de voorgaande Augustus maanden.
Afwachten maar weer hoe de sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond de komende maanden gaat verlopen. Wie weet krijgen we een record lange aaneengesloten reeks van maanden met een bovengemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond.

Ook op dit moment is de sneeuwomvang flink bovengemiddeld. Vooral in Siberie is er sprake van een voor de tijd van het jaar ongekend uitgestrekt sneeuwtapijt. De blauwe kleuren geven gebieden aan waar nu al sneeuw ligt, waar normaal nog geen sneeuw ligt. Siberie is momenteel voor een groot deel ‘blauw gekleurd’:

Ook ligt er enorm veel sneeuw in delen van de Rocky Mountains.
Jan Visser over de enorme sneeuwval in delen van de VS en over de kou in Siberie:

Uitzonderlijk zware sneeuwval in de Amerikaanse staten Wyoming en South-Dakota. Veel regen in delen van Duitsland, Frankrijk en Italië. In Siberië minima beneden -25º.

Een depressie in de bovenlucht (hoogtelaag) heeft afgelopen vrijdag exceptionele hoeveelheden sneeuw gedumpt in de Amerikaanse staten Wyoming en South-Dakota. Feitelijk was er zelfs sprake van een heuse blizzard met windsnelheden tot boven 70 km/uur. Een ‘apocalyptische’ hoeveelheid sneeuw werd gedumpt in het plaatsje Deadwood, South Dakota. Daar viel maar liefst 122 centimeter!!! In Lead, South-Dakota viel 110 cm sneeuw. Ongeacht welke kalendermaand is daar in het verleden slechts drie keer meer sneeuw gevallen. De luchthaven van Rapid City rapporteerde ‘thundersnow’ (onweer met sneeuw) en gemiddelde windsnelheden tot 71 km/uur met uitschieters tot 88 km/uur. Na 16 uur lokale tijd vielen de verbindingen uit.

Flinke kou boven Siberie:
Ondertussen is mede dankzij het voor de tijd van het jaar zeer uitgebreide ‘Siberische’ sneeuwdek op vele plekken in Siberie al flink koud geworden. En volgens de langere termijnverwachtingen van o.a. het GFS en het ECMWF zal de kou in Siberie de komende week flink gaan toenemen. Misschien dat ik in een vervolgpost nog terugkom op laatstgenoemde. Het ziet er op vele plekken boven de noordelijke delen van het Euraziatische continent al behoorlijk winters uit (voor de tijd van het jaar).

Binnenkort flinke afkoeling boven vooral West- en Centraal Europa waardoor de bovengrondse aardgasvoorraden al aangesproken dienen te worden?
Het ziet er steeds meer naar uit dat het binnen een paar dagen boven grote delen van West- en Centraal Europa een stuk koeler gaat worden. Koel genoeg om de bovengrondse aardgasvoorraden weer (netto) af te tappen om aan de extra vraag naar aardgas te kunnen voldoen.
De bovengrondse Europese aardgasvoorraden zijn momenteel behoorlijk ondermaats gevuld. Als de kou in het dichtbevolkte Europa al vroeg gaat toeslaan en ook de komende maanden wordt het regelmatig te koud, dan zullen de aardgasprijzen m.i. op een bepaald moment flink de hoogte in gaan vanwege het snel kleiner worden van de bovengrondse aardgasvoorraden. Indien laatstgenoemde het geval wordt, zal er op deze blog zeker nog op teruggekomen worden.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Sneeuwomvang September 2013: De op vijf na hoogste sinds 1967!

 1. Hans Verbeek zegt:

  “Het ziet er steeds meer naar uit dat het binnen een paar dagen boven grote delen van West- en Centraal Europa een stuk koeler gaat worden. “
  Dat klopt. Het Europese (ECMWF) verwacht dat de gemiddelde temperatuur in Nederland in oktober lager dan normaal zal uitvallen. Het Amerikaanse GFS verwacht voor Nederland zelfs dat oktober gemiddeld op 9,8°C zal uitkomen…. brrrr.
  http://www.weerstatistieken.nl/

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans V,

   Als bovengenoemde verwachting uit gaat komen dan staan eens nog flink wat koele oktober dagen te wachten.
   Ben benieuwd of het de komende dagen gemiddeld over Europa al zodanig koel wordt, dat de dagelijkse aftapping van de Europese bovengrondse aardgasvoorraad groter wordt dan de dagelijkse (bij)vulling ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s