Het Internationale Energie Agentschap (IEA) waarschuwt voor komende oliecrisis

Volgens het meestal te optimistische Internationale Energie Agentschap zal binnen tien jaar (zie onder andere dit artikel en ook dit artikel) er nog meer oliekrapte op de wereldwijde markt ontstaan dan nu al het geval is.

De totale olieproductie van de landen die niet behoren tot de OPEC, de zogenaamde non-OPEC landen, bedraagt meer dan de helft van de totale wereldwijde productie.
Het IEA waarschuwt er alvast voor dat de olieproductie van de non-OPEC landen vanaf ongeveer het jaar 2025 ‘structureel’ zal gaan dalen.

…by the mid-2020s, non-OPEC production starts to fall back and countries from the Middle East provide most of the increase in global supply,” the report said. A high market price for oil will help stimulate drilling for light tight oil, the report said, but the resource is finite, and the low-cost suppliers are in the Middle East.

De Amerikaanse “tight” olie productie, bijvoorbeeld, zal al grofweg rond het jaar 2020 een piek bereiken om vervolgens al dan niet geleidelijk aan te gaan dalen:

But it expects US light tight oil production, which includes shale, to peak in 2020 and decline thereafter…

Binnen tien jaar zal, aldus het IEA alleen de OPEC nog in staat zijn een terugval in de wereldwijde olieproductie te voorkomen. De OPEC dient daartoe wel meer te investeren dan nu het geval is. Ook in oudere jaargangen rept het IEA over noodzakelijke extra investeringen om de optimistische verwachtingen (ten aanzien van de toekomstige wereldwijde olieproductie van het IEA) te realiseren. In vrijwel alle jaargangen is, zo blijkt achteraf, het IEA veel te optimistisch in haar verwachtingen geweest, zowel wat olieprijzen als wat olieproductie betreft. Als het IEA rept over extra investeringen om een bepaalde toekomstige olieproductie te realiseren kan men naar mijn bescheiden mening er vanuit gaan dat de verwachtingen veel te optimistisch van aard zijn.
Terzijde: Bovendien kost het steeds meer bruikbare energie om er een bepaalde hoeveelheid aan bruikbare energie mee ‘te winnen’. Vanuit een netto energie oogpunt ziet het plaatje er extra somber uit. Als men het over olieproductie cijfers heeft, wordt vrijwel altijd de bruto olieproductie genoemd. Als men corrigeert op de hoeveelheid bruikbare energie die nodig is om een bepaalde hoeveelheid aan bruikbare energie ‘te winnen’, is zeker wat de oliewinning betreft al vele jaren een duidelijke trend zichtbaar dat het steeds meer bruikbare energie kost om een bepaalde hoeveelheid aan bruikbare energie ‘uit de grond te halen/ te winnen’.

De grote vraag is of de OPEC landen over tien in staat zullen zijn om de terugval in olieproductie van de non-OPEC landen in voldoende mate te compenseren.
Door onafhankelijke analisten wordt laatstgenoemde flink betwijfeld:

Overall Saudi Arabia does not plan to increase its oil production capacity in the next 30 years…

Vanuit Saoedi Arabie is al aangegeven dat ze hun olieproductie capaciteit vanaf nu niet meer zullen verhogen. Volgens onafhankelijke analisten is het eerder de vraag hoe lang Saoedi Arabie nog in staat is haar productie plafond op grofweg 10 miljoen vaten per dag (exclusief enkele honderdduizenden vaten aan slechte kwaliteitsolie) te handhaven.

Maar volgens dit artikel blijft onze Maria van der Hoeven [zij is uitvoerend bestuurder van het IEA] optimistisch over de rol van het Midden Oosten ten aanzien van de wereldwijde olieproductie in de verdere toekomst…:

“We expect the Middle East will come back and be a very important producer and exporter of oil, just because there are huge resources of low-cost light oil,” Ms. van der Hoeven said. “Light tight oil is not low-cost oil.”

Enkele opmerkingen van Fatih Birol (hoofdeconoom van het IEA) welke afkomstig zijn uit dit artikel. Hij verwacht o.a. dat de tight olie productie in de rest van de wereld de komende tientallen jaren marginaal zal blijven (onder de 2 miljoen vaten per dag zal blijven) en een sterke suggestie dat de olieproductie in Koeweit problemen ondervind om de sterke terugval van de olie productie in bestaande velden te compenseren. En dat Saoedi Arabie heeft aangegeven haar olieproductie capaciteit niet verder te zullen verhogen!:

1)

…this year the organisation downplayed the significance of US production growth, with Mr Birol calling shale “a surge, rather than revolution”.

2)

Outside the US, light tight oil production is only expected to contribute 1.5m b/d of supplies by 2035, as countries such as Russia and China make limited progress towards unlocking their shale reserves.

3)

Overall Saudi Arabia does not plan to increase its oil production capacity in the next 30 years, as new sources of supply, from US shale to Canadian oil sands, fill the demand gap.

4)

The UAE is reported to have pushed back its target for raising production capacity to 3.5m b/d from 2017 to 2020, while Kuwait is struggling to overcome rapid decline rates from its existing fields.

5)

Mr Birol also said he expected regional differences in natural gas prices to remain. Cheap shale gas in the US is encouraging energy-intensive industries to relocate there, and the IEA forecast that the EU and Japan would lose a third of their share of exports of energy intensive goods.

Tot slot:
Een aanrader is om onderstaande video waarin een ‘college van David Hughes over onder andere de wereldwijde olie situatie ‘ eens te beluisteren.  In een artikel op Cassandraclub werd al eerder verwezen naar onderstaande video.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Het Internationale Energie Agentschap (IEA) waarschuwt voor komende oliecrisis

 1. Hans Verbeek zegt:

  Paradox, het IEA verwacht vooral veel van de olieproduktie van Brazilië. Volgens het IEA zal de Braziliaanse olieproduktie de komende 10 jaar met 3 miljoen vaten per dag stijgen.

  Het afgelopen decennium steeg de Braziliaanse olieproduktie van 1,4 naar 2,2 miljoen vaten per dag. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de olieproduktie in de komende 10 jaar vier keer zo snel (!!!) zal stijgen.
  De voortekenen zijn slecht, want het afgelopen jaar steeg de Braziliaanse olieproduktie niet, maar daalde met 40.000 vaten per dag.
  Je kunt vast wel raden waar mijn volgende blogpost over zal gaan.

 2. Block zegt:

  Ongeveer van 50% van de olieproductie uit saudi arabia komt uit de Ghawar olievelden. Als dit veld zijn piek heeft gehad, is het bijna onmogelijk om deze daling op te vangen. Je kan nog even ‘cheaten’ door extra pompen te plaatsen. Maar dat zijn maar lapmiddelen.

  Eén van de belangrijkste oorzaken over de onzekerheid, is dat niemand een olieveld mag controleren of er wel genoeg inzit zoals beweerd wordt door een overheid. Het doet allemaal een beetje denken aan Fort Knox.

  Dat er in Brazilie nog veel olie zit, zal wel kloppen, maar wordt volgens mij vooral gebruikt om de markten te kalmeren.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Block,

   Weinig aan toe te voegen.
   Onder andere Jean_Laherrère (en velen met hem) zou ook graag zien dat er met name in het Midden Oosten veel meer openheid komt over de werkelijke hoeveelheid aan economisch winbare olie reserves aldaar.
   Bekend gegeven is dat begin jaren ’80 van de vorige eeuw menig OPEC land van de ene dag op de andere dag haar oliereserves ineens ‘op papier’ met vele tientallen procenten naar boven bij stelden (om haar productie quota veilig te stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s