Dik sneeuwtapijt over siberie, met name rond en in het ‘Midden Siberisch bergland’.

Periode met extreem zacht weer over Zuidwest Siberie loopt naar verwachting binnenkort ten einde

Er is de afgelopen weken in de media zo af en toe bericht over de geringe sneeuwhoeveelheden en de bijzonder zachte temperaturen in met name het zuiden (zuidwesten) van Siberie. Op zich kloppen de berichten dat er op sommige plekken in het uiterste Zuidwesten van Siberie weinig sneeuw ligt en het er nog steeds opvallend zacht is voor de tijd van het jaar.
De komende dagen zal er in delen van het Zuidwesten van Siberie naar verwachting de nodige sneeuw gaan bijvallen en over een kleine week de kou aldaar flink gaan toenemen.
De afgelopen dagen is het in grote delen van Noord – en Centraal Siberie flink afgekoeld. In een groot deel aldaar is de gemiddelde dagtemperatuur zelfs noemenswaardig onder het langjarige gemiddelde gedoken. Dat terwijl de kou ook in grote delen van Canada onverminderd voortduurt. Op het zuidelijk halfrond is rond het vaste land van Antarctica de ijsomvang momenteel flink boven normaal (flink boven de gemiddelde ijsomvang voor deze tijd van het jaar). Aangezien het op het Zuidelijk halfrond nu zomer is en de zon extra hoog aan de hemel staat, wordt er aldaar extra veel zonlicht gereflecteerd.

Gemiddelde sneeuwhoogten over Siberie….
Als men echter naar de gemiddelde sneeuwhoogten over geheel Siberie kijkt, komt een ander beeld naar boven. In een excel sheet (zie afbeelding 1) zijn voor 72 plaatsen verspreid over Siberie de sneeuwhoogten weergegeven voor onderstaande datums. Bij iedere datum is de gemiddelde sneeuwhoogte over alle plaatsen (72 in totaal) weergegeven. De gegevens zijn afkomstig van wetteronline.

30 december 2009: gemiddelde sneeuwhoogte was 31,5 cm
30 december 2010: gemiddelde sneeuwhoogte was 34,9 cm
30 december 2011: gemiddelde sneeuwhoogte was 30,4 cm
30 december 2012: gemiddelde sneeuwhoogte was 31,2 cm
30 december 2013: gemiddelde sneeuwhoogte was 38,8 cm

Alhoewel de bovenvermelde gemiddelde sneeuwhoogten slecht een zeer grove indicatie geven over de gemiddelde werkelijke sneeuwdikten over geheel Siberie, is het opvallend dat er momenteel (30 December 2013) gemiddeld over 72 plaatsen (welke verspreid over Siberie liggen) er nu (gemiddeld) noemenswaardig meer sneeuw ligt (namelijk 38,8 cm) dan op 30 december van de voorgaande jaren.

Afbeelding 1:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s