Heftige kou en dik sneeuwtapijt in Siberie; zeer zacht boven Noordpoolgebied

Het is de afgelopen dagen flink koud geworden boven Siberie en flink zacht boven het Noordpoolgebied.
Jan Visser berichtte er al op 28 en 29 januari jongstleden (2014) over:

De kou in Siberië is momenteel vooral qua omvang bijzonder imponerend. Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag (28-29 januari) registreerden maar liefst 66 meetpunten minima vanaf -50,0º en lager. Het koudst werd het opnieuw in Habardino met -57,1º. Wat een verschil met de situatie rond 10 december! Het was toen zo zacht dat de Ob, ter hoogte van Barnaul, en Jenisej (in Krasnojarsk) nagenoeg ijsvrij waren.

Extreme warmte in Alaska en Noordwest-Canada. ‘Belegen januarirecords’ werden met het grootste gemak gebroken. Door het splitsen van de Polar Vortex nu ook steenkoud in grote delen van Siberië en het noordoosten van Europees Rusland.
Er zit een hardnekkige kronkel in de straalstroom en wel boven het oostelijk deel van de Pacific en de aangrenzende delen van de VS, Canada en Alaska. De buitengewoon persistente hoogterug is debet aan de voortdurende droogte en warmte in Californië en de totale afwezigheid van serieuze winterkou in Alaska en delen van West- en Noordwest-Canada.
Zo is Kenai Peninsula, ten zuiden van Anchorage, nog steeds sneeuwvrij en dat is voor deze tijd van het jaar zeer abnormaal. De afgelopen tijd werden in de centrale en westelijke delen van de staat etmaalgemiddelden geregistreerd die soms meer dan 20º hoger waren dan normaal! Uiteraard waren ook vele maandrecords het haasje. Dat was onder meer in Nome, Palmer en Seward het geval. Indrukwekkend was het januarirecord in Nome aan de westkust. In een reeks vanaf 1906 was het daar nimmer zachter geweest dan 7,8º op 7 januari 1942. Gisteren, maandag 27 januari, vloeide het kwik daar uit naar 10,6º.
In Seward, gelegen op het sneeuwvrije Kenai Peninsula, werd het 14,4º en volgens sommige weerkundige bronnen zou het daar vandaag wellicht 16º kunnen worden. Dat is maar een fractie beneden het alltime ‘staterecord’, zijnde 16,7º, van Petersburg in het mildere (want maritieme) zuidoosten van Alaska. ‘Meanwhile’ bitter koud in de Midwest. In Chicago stond de thermometer vanochtend op -23,9º.
Het splitsen van de Polar Vortex (scroll helemaal naar beneden voor de 500 hPa situatie op 1 februari) heeft de Siberische kou eveneens flink doen toenemen. In de nacht van maandag op dinsdag noteerden 50 Siberische meetpunten (achter de Oeral) tenminste 50º vorst. Het koudst werd het in Habardino. Daar wees de thermometer -57,4º aan. De Siberische kou doet zich eveneens gelden in het Europese deel van Rusland. In het delfstofrijke noordoosten ging Vorkuta onderuit naar -42,6, in de nederzetting Hoseda-Hard was het vanochtend -44,6 en aan het begin van de avond zelfs -48,6º. Strenge kou ook op het schiereiland Kola: Lovozero mat -37,8º.

We zien de afwijkingen op het 500 hPa-vlak [dat is op grofweg 5 a 6 kilometer hoogte] op het Noordelijk Halfrond voor zaterdag 1 februari volgens het Amerikaanse GFS-weermodel op grond van de runs van maandag 27 januari. De blauwe kleuren laten zien waar de atmosferische bovenkamer, ten opzichte van normaal, het koudst is; de oranje en rode kleuren geven de gebieden met de meeste warmte aan. Opvallend is de relatief grote warmte in het Noordpoolgebied en de koude centra boven Siberië enerzijds en de VS en de Atlantische Oceaan anderzijds. De Polar Vortex is nu dus duidelijk gesplitst.

30 januari 2014: Noemenswaardig dikker sneeuwtapijt in Siberie dan in voorgaande jaren op 30 januari
Op 30 januari werden vanaf het jaar 2010 t/m het jaar 2014 gemiddeld over 72 meetpunten welke verspreid over Siberie liggen onderstaande sneeuwhoogten berekend:

30 januari 2010: gemiddelde sneeuwhoogte was 38,2 cm
30 januari 2011: gemiddelde sneeuwhoogte was 39,8 cm
30 januari 2012: gemiddelde sneeuwhoogte was 38,3 cm
30 januari 2013: gemiddelde sneeuwhoogte was 38,3 cm
30 januari 2014: gemiddelde sneeuwhoogte was 45,3 cm

Dit jaar ligt er momenteel dus gemiddeld (berekend over 72 meetpunten verspreid over Siberie) grofweg zo’n 5 a 7 cm meer sneeuw dan in voorgaande jaren op gelijke datum.
Afwachten maar weer hoe snel al deze sneeuw de komende lente- en zomermaanden zal wegsmelten.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s