Steve Kopits over de remmende werking van dure olie op de wereldwijde economische groei

Hierbij een link naar de presentatie van Steve Kopits, waarin met behulp van allerlei grafieken duidelijk wordt uitgelegd waarom olie vooral de afgelopen paar jaar een zeer belangrijke remmende factor voor de wereldwijde economische groei was. Dat vooral de afgelopen jaren de olieproductie de vraag naar olie bij lange na niet kon en nog steeds niet kan bijhouden. Dat wanneer de wereldwijde economie weer noemenswaardig aantrekt en daarmee de vraag naar olie, er weer snel sprake is van ‘supply constraint van olie’. Als er de afgelopen 10 jaar sprake geweest zou zijn van pure ‘demand constraint’, zou heden ten dage de wereldwijde olieproductie hoogst waarschijnlijk meer dan 10 miljoen vaten per dag hoger gelegen hebben dan nu het geval is.
Alleen al de ‘motorisatie’ van China is vanwege een tekort aan betaalbare olie tot nu toe hoogstwaarschijnlijk flink de kop ingedrukt. Als de economische groei puur door vraag bepaald zou worden [met andere woorden dat fossiele brandstoffen of andere grond- en brandstoffen totaal geen remmende factor op de economische groei zouden zijn en de vraag door puur economische/ maatschappelijk/ culturele factoren bepaald zou worden (en dus niet door een te tekort aan betaalbare brand- en grondstoffen)] dan reden er naar mijn bescheiden mening in bijvoorbeeld India en China al vele tientallen miljoenen auto’s meer rond dan nu het geval is.

De hierboven een gelinkte presentatie van Steve Kopits is een aanrader, bijvoorbeeld ook de informatie over dat ondanks enorme investeringen de gerealiseerde olieproductie van verscheidende grote westerse internationale oliemaatschappijen flink ondermaats (flink onder de verwachtingen) is gebleven. Menig grote internationale westerse oliemaatschappij gaat de komende jaren extra bezuinigen op het zoeken naar en online (in productie) brengen van nieuwe oliebronnen. Dat terwijl, ondanks de flinke investeringen van de afgelopen jaren, de totale olieproductie van de grote westerse internationale oliemaatschappijen al aan het afnemen is!

Update: ‘Gail the actuary’ staat op haar blog uitgebreid stil bij de presentatie van S. Kopits.

Ondertussen wordt het bijvoorbeeld ook steeds  duidelijker dat de Braziliaanse olieproductie maar niet op gang wil komen, ondanks enorme investeringen. Er worden binnen de oliewinning business aldaar reeds flinke verliezen geleden. Op basis van wat ik gelezen heb zal ook in de toekomst de Braziliaanse olieproductie niet of nauwelijks verder stijgen…ondanks enorme investeringen.
De WashingtonPost berichtte er reeds over:
Olieproductie Brazilie blijft flink onder de verwachtingen.

De enorme investeringen hebben niet het verwachtte resultaat opgeleverd. De werkelijke toename in vooral de conventionele olieproductie is flink onder de verwachtingen gebleven. Men heeft zich te makkelijk rijk gerekend. De verwachtte werkelijke economische output zal weer naar beneden bijgesteld dienen te worden. De kans is naar mij idee groot dat de komende jaren steeds meer internationale en nationale oliewinning bedrijven voorzichtiger worden om flink te investeren in het zoeken naar en in gebruik nemen van nieuwe olievelden. Als de olieprijs nog wat verder stijgt (terwijl de koopkracht niet of te weinig toeneemt) zal er weer extra vraagvernietiging plaatsvinden.
De scheefgroei tussen de financieele economie en de werkelijke economie is alleen maar groter geworden. Olie is nog steeds zeer cruciaal voor een heleboel basale economische activiteit. Er zal steeds meer aan creatief boekhouden gedaan moeten worden om de toenemende scheefgroei niet te laten verzanden in een ineenstorting van het huidige financieel economische systeem. Dat als gevolg van de scheefgroei de werkelijke economie versneld in elkaar kan storten door bijvoorbeeld afnemend vertrouwen.
De komende jaren kan de wereldwijde olieproductie wel eens een extra harde tik te verwerken krijgen, omdat de het vertrouwen in de werkelijke economische output van gedane (en geplande) investeringen in onder andere de oliewinning sector bij mening groot investeerder flink is afgenomen.
Als het besef begint door te dringen dat de werkelijke economie veel kleiner is dan door de financieele economie gesuggereerd wordt [door onder andere creatief boekhouden gecombineerd met ‘het geloof/ argument’ dat technologie/ menselijk vernuft altijd wel met een oplossing zal komen om de economie met gemak verder te laten groeien], zal de ineenstorting van de werkelijke economie stellig uitgedrukt in een versnelling geraken door afnemend vertrouwen. Afwachten maar weer. Het kan soms snel verkeren.

Klik op deze regel voor de presentatie van Steve Kopits – Oil and Economic Growth: A Supply Constrained View – (Pdf)

Tuesday, February 11, 2014
The Center on Global Energy Policy hosted a presentation and discussion with Steven Kopits, Managing Director, Douglas-Westwood, on the different approaches to global oil market forecasting. Mr. Kopits’ remarks focused on both supply and demand-based methodologies, including how these models result in different assumptions and implications for oil supply (OPEC and non-OPEC), total oil demand and oil price. He also reviewed other key drivers such as changes in the transport sector and overall economic growth and discussed how these variables can further impact oil demand and supply.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

10 reacties op Steve Kopits over de remmende werking van dure olie op de wereldwijde economische groei

 1. Hans Verbeek zegt:

  Een duidelijk en zeer goed onderbouwd verhaal van Kopits.
  De makkelijk winbare olie raakt heel snel op.
  Bedankt voor de update, Paradox.

 2. Hans zegt:

  Hoi Paradox,

  Mooie en sterke presentatie dit filmpje ik had het kort voordat je het op je site plaatste gezien. Steve weet het ook erg goed te brengen.

  Overigens had ik in een van de commentaren van Ron Patterson naar een van zijn lezers, naar aanleiding van een recente blog van Gail Tverberg een boek(je) besteld. Ron raadde dat een van zijn lezers aan omdat, dat boek een stuk dieper ingaat op de mogelijke consequenties na past-peak, iets wat de meeste schrijvers nogal onberoerd laten, om de onzekere factor.

  http://www.amazon.com/Tumbling-Tide-Population-Petroleum-Systemic/dp/1554831083

  Ik ben nu op de helft en het boek bevat zeer sterke analyses(snoeihard. de schrijver is nietsontziend en het is dan ook geen boek voor “zwakke zieltjes”). Zeer kort maar krachtig, komt zeer snel “to the point”(zijn maar heel korte hoofdstukjes) en stipt dingen aan waar ik nog niet bij stilgestaan had(of die ik in deze vorm nog niet eerder gelezen had). Weer een stuk bijgeleerd.

  De briefwisseling laatst op Cassandra’s legacy is ook een goed stuk: how to time collapses, van Dmitri Orlov en Ugo Bardi.

  http://cassandralegacy.blogspot.nl/2014/02/when-top-predator-dies-off.html

 3. Pingback: Europees energieverbruik daalde 8% tussen 2006 en 2012 | Cassandraclub

 4. Hans zegt:

  Interessante link naar de Braziliaanse oliewinning Paradox! Bedankt.

  Het wordt me steeds duidelijker waarom de hele EU operatie opgezet is(zorgen dat Europa steeds minder olie verbruikt)
  Eea valt ook te concluderen uit deze presentatie van Steve Kopits(22.30 minuut over Europa).

  Minder uitsttoot!?. Minder olieverbruik zullen ze bedoelen(maar dat is “off the record”):
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22331314/__Uitstoot_auto_s_aan_banden__.html

 5. Hans zegt:

  Gail schrijft in een van haar reactie’s:

  One ironic thing is that Steve Kopits was laid off from Douglas Westwood, not long after he gave his presentation. His office is being closed, for lack of business. I suppose oil company cutbacks hit all areas, including consulting services.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi hans,

   Het zou de echte reden kunnen zijn, maar ik heb zo mijn twijfels. 🙂
   Als dat zo is dan heeft de macht van het geld (de belangen van corporaties) weer gesproken.
   Als ik me goed herinner beweerde Robert Hirsch (werkte mee aan het zogenaamde Hirsch rapport) dat het binnen allerlei invloedrijke kringen not done was om openlijk over een naderende oliecrisis (energiecrisis) te spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s