Maart 2014: Beneden normale sneeuwomvang, maar wel normale tot boven normale sneeuwhoeveelheid (op noordelijk halfrond)

Tot nu toe in april en ook gedurende de afgelopen maand maart was de totale omvang van het sneeuwtapijt op het noordelijk halfrond kleiner dan het langjarige gemiddelde.
Echter, de totale hoeveelheid sneeuw (uitgedrukt in water equivalenten) was gedurende maart 2014 boven normaal. In april 2014 is de totale hoeveelheid sneeuw op het noordelijk halfrond tot nu toe zelfs flink boven normaal.
Door de beneden normale sneeuwomvang wordt er momenteel minder zonlicht gereflecteerd (bij constant houden van andere factoren), maar er is meer energie dan normaal nodig om de boven normale hoeveelheid aan sneeuw de komende maanden te laten smelten. Op plekken waar nu nog sneeuw ligt, ligt de sneeuw gemiddeld extra dik.

Interessant voor mij is hoelang de momenteel aanwezige sneeuw zich de komende zomer weet te handhaven. Wie weet dat een groot deel van de nu nog aanwezige sneeuw nog lang genoeg niet wegsmelt, zodat gedurende de komende mei maand en gedurende de komende zomermaanden de totale omvang van het sneeuwtapijt op het noordelijk halfrond wat minder beneden normaal gaat uitvallen dan de afgelopen jaren het geval was. Wie weet gaat de komende mei maand ons zelfs verrassen met een bovengemiddelde sneeuwomvang.

1: Sneeuwomvang Noordelijk halfrond:
Volgens Rutgersuniversity was de gemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond in maart 2014 beneden normaal.
De afgelopen 4 jaar (2010 t/m 2013) was de sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond gedurende de maart maanden boven normaal. Zie daartoe grafiekje hieronder.

Ook volgens het Canadese CCIN (verderop in dit artikel meer over CCIN) was in maart 2014 de sneeuwomvang op het noordelijk halfrond gemiddeld onder normaal. Zie daartoe onderstaande grafiek.

Het gebied tussen beide blauwe lijnen kan simpel gesteld als normale hoeveelheden sneeuw voor de tijd van de jaar bezien worden. De bovenste blauwe lijn is de bovengrens van wat als normale omvang gezien wordt en de onderste blauwe lijn de ondergrens van wat als normale omvang voor de tijd van het jaar gezien wordt.

Met name op het Euro-aziatische continent was de gemiddelde sneeuwomvang in maart 2014 flink beneden normaal.
Interessant voor mij is hoe groot de gemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond in de komenden maanden mei en juni zal gaan bedragen. Een bovengemiddelde sneeuwomvang gedurende de maanden mei, juni en juli is vanuit albedo oogpunt (is fractie van het inkomend zonlicht wat gereflecteerd wordt) extra interessant, omdat de zon gedurende laatstgenoemde maanden op het noordelijk halfrond het hoogst boven de horizon staat.
De afgelopen jaren was op het Noordelijk halfrond gedurende de maanden mei, juni en juli de gemiddelde sneeuwomvang behoorlijk laag. Zie daartoe de twee grafiekjes hieronder (eentje voor mei maanden en eentje voor de juni maanden):

2: Sneeuwhoeveelheid op het Noordelijk halfrond (NH):
In tegenstelling tot de sneeuwomvang was de totale sneeuwhoeveelheid op het NH volgens gegevens van CCIN (Canadian Cryospheric Information netwerk) in maart 2014 normaal tot boven normaal!
De meeste recente informatie gaat tot en met 13 April 2014. Zie onderstaande grafiek voor de totale hoeveelheid sneeuw (uitgedrukt in sneeuw water equivalenten) tot en met 13 april 2014. Vooral in april 2014 is de totale hoeveelheid sneeuw op het noordelijk halfrond weer noemenswaardig boven normaal.

Op 13 april jongstleden was de totale sneeuwhoeveelheid (uitgedrukt in water equivalenten) zelf noemenswaardig bovennormaal, dat terwijl de totale sneeuwomvang op het NH nog steeds beneden normaal is. Dat betekent dat waar sneeuw ligt, gemiddeld de sneeuwlaag extra dik is.

In onderstaand plaatje (afkomstig van CCIN) staan voor 13 april 2014 de afwijking van de sneeuwhoogten weergegeven ten opzichte van het langjarige gemiddelde:

Wat opvalt is dat er in Zuid Siberie opvallend weinig sneeuw ligt voor de tijd van het jaar, maar in grote delen van Noord Siberie ligt er nog een normale tot boven normale hoeveelheid sneeuw. Vooral in noordwest Siberie en een deel van het Midden Siberisch bergland ligt er nog een flink boven normale hoeveelheid sneeuw.
In Noord-Amerika ligt er vooral in het centraal zuidelijke en zuidoostelijke deel van Canada nog een opvallend dikke sneeuwlaag voor de tijd van het jaar.

Kou keert terug boven Noord Siberie
Als het weer de komende weken mee wil werken kan vooral de sneeuw boven het noordwesten van Siberie (en met name boven grote delen van het Midden Siberisch bergland) wel eens extra lang blijven liggen, waardoor de totale sneeuwomvang op het NH in mei 2014 wat minder laag kan gaan uitvallen dan in de voorgaande jaren het geval was.
Het is de afgelopen dagen behoorlijk zacht geweest in het noorden en noordwesten van Siberie met overdag temperaturen ruim boven het vriespunt. Maar het ziet er naar uit dat het over een paar dagen in noordwest en noord Siberie weer terug koud gaat worden met maximum temperaturen die volgens de huidige verwachtingen over enkele dagen niet of nauwelijks meer boven nul zullen reiken. Er wordt aldaar ook de nodige sneeuwval verwacht. Voor mij interessant om te blijven volgen.

Afwachten maar weer hoe snel met name de in grote delen van Noordwest Siberie aanwezige bovengemiddelde dikke sneeuwlaag de komende weken zal gaan weg smelten.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s