Overzicht ijssituatie in het noordpool gebied, 15 juni 2014: Kans op nieuw diepte record dit jaar erg klein!?

Op Nevens website trof ik vandaag (15 juni 2014) een goed, gedegen overzicht aan van de huidige ijssituatie in het Noordpoolgebied. Klik op deze regel voor een link naar het artikel.

Neven gaat er in het artikel vanuit dat, uitgaande van de huidige ijssituatie, in het noordpoolgebied dit jaar (lees september 2014) er geen nieuw diepterecord in de ‘ijs omvang’ bereikt zal worden of in ieder geval de kans erg klein is. Tot nu toe staat het diepterecord op naam van (september) 2012. In grote lijn ben ik het (als amateur) wel eens met de analyses in het artikel.

Tot nu toe is het kerngebied van de noordpool gespaard gebleven van transportwarmte. Mede dankzij laatstgenoemde was het mijns inziens ten noorden van de 80-ste breedtegraad de afgelopen weken (en ook nu nog) aan de koude kant. En er ligt, zeker in het kerngebied van de noordpool, naar mijn natte vinger inschatting nog steeds een voor de tijd van het jaar dik sneeuwtapijt.
Het is nog even afwachten of over enkele dagen eindelijk wat warmere (en vochtigere) transportlucht het kerngebied van de noordpool kan bereiken.

Wisselwerking tussen enerzijds zonnestand en anderzijds het albedo (reflecterend vermogen) van het ijs oppervlakte:
Wat ik zelf vanuit albedo perspectief erg interessant vind, naast bijvoorbeeld temperatuur en hoeveelheid bewolking, is de hoeveelheid sneeuw op het ijs.
Zeker nu de zon boven het noordelijk halfrond (vrijwel) het hoogst boven de horizon staat, is het albedo van het grond/ijs oppervlak m.i. extra belangrijk.
Vooral wanneer onder een regime van een krachtig hogedrukgebied er extra veel zonnestraling ongehinderd het [al dan niet besneeuwde] ijs oppervlakte bereikt, is albedo [reflecterend vermogen] van het noordpool ijs extra belangrijk. IJs heeft al een relatief hoog reflecterend vermogen, maar een besneeuw oppervlakte heeft een nog groter reflecterend vermogen.

Als ik me niet vergis kan zeker bij verse sneeuw het reflecterend vermogen van het oppervlak maar liefst 20 tot 30 procent hoger zijn dan in het geval er geen sneeuw op het ijs ligt.
Vooral in de maanden juni en juli is vanwege de hoge zonnestand het albedo van het zeeijs in het noordpoolgebied mijns inziens extra belangrijk.
Wanneer het albedo [reflecterend vermogen] van het zeeijs relatief laag is [bijvoorbeeld vanwege ontbreken van een sneeuwlaag of ‘zeer belangrijk’ door de aanwezigheid van vele en grote poelen aan smeltwater], zal vooral in de maanden juni en juli de aanwezigheid van een krachtig en persistent hogedrukgebied, waardoor de zonnestraling ongehinderd het ijs oppervlakte kan bereiken,  flink funest voor het zee ijs zijn. Funest in de zin dat er bovengemiddeld veel ijs zal wegsmelten.

Huidige hoeveelheid sneeuw op het noordpool ijs:

Tot nu toe heb ik nog geen website gevonden met voor mij duidelijke historische gegevens over de hoeveelheid sneeuw boven het noordpool ijs. Het schijnt ook nogal lastig te zijn om de hoeveelheid sneeuw boven het noordpool ijs nauwkeurig te meten.
Hieronder wat plaatjes met sneeuwhoogten boven het noordpool ijs afkomstig uit twee verschillende bronnen. Het sneeuwhoogte plaatje boven het noordpool ijs van een derde bron heb ik achterwege gelaten, omdat deze bron naar mijn idee niet ‘up to date’ is en daardoor een te dik sneeuwtapijt voorspiegelt.

Bron 1: Klik op deze regel voor bron 1.
1)
Hoeveelheid sneeuw (15 juni 2014) op noordpool ijs aan Canadese zijde van het noordpoolgebied:

2)
Hoeveelheid sneeuw (15 juni 2014) op noordpool ijs aan Siberische zijde van het noordpoolgebied:

In juni 2012 lag er rond deze tijd van het jaar al flink wat minder sneeuw aan de Siberische zijde van het noordpoolgebied. In oud artikel op deze blog staat namelijk nog een plaatje afkomstig uit dezelfde bron met sneeuwhoogten aan Siberische kant noordpoolgebied voor juni 2012.

Bron 2: Klik op deze regel voor bron 2.

In bron 2 zijn de sneeuwdiktes uitgedrukt in Sneeuw Water Equivalenten. Als ik me niet vergis komt 1 cm aan Sneeuw Water Equivalenten grofweg overeen met 10 cm sneeuw.
Volgens bron 2 ligt er momenteel in met name het kerngebied van de noordpool nog een flinke sneeuwlaag van grofweg 6 inches [15 cm] aan Sneeuw Water Equivalenten.
Dat zou grofweg overeenkomen met een sneeuwlaag van 1,5 meter dik. Dat lijkt me erg veel.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s