Brent olieprijs door geweld in Irak weer terug op ruim 114 dollar per vat en een historisch overzicht van de olieprijs.

Er is de laatste weken in verband met olie weer flink wat nieuws te melden. Op de website van Stichting Peakoil Nederland wordt sinds kort  het belangrijkste nieuws over het oliegebeuren kernachtig samengevat en becommentarieerd. Bijvoorbeeld het nieuws van de afgelopen week.

Onderstaand een grafiek waarin is weergegeven een historisch overzicht van de olieprijzen voor elk jaar van 1861 t/m 2013. De grafiek is afkomstig van de website van Business Insider. De lichtgroene lijn zijn olieprijzen corrigeert op inflatie ten opzichte van het jaar 2013.  Zie hoe duur de olieprijzen momenteel zijn. Volgens verscheidene onafhankelijke analisten zal bij olieprijzen van boven grofweg 115 a 120 dollar per vat vraagvernietiging weer de overhand krijgen. In 1973, ik was toen een jonge tiener, werd ik me door de autoloze zondagen bewust van het belang van olie. Tijdens de Iraanse revolutie in 1979 en de erop volgende oorlog tussen Iran en Irak werd het belang van olie voor menig economie weer extra voelbaar. Toen vanaf 1985 er weer voldoende olie aanbod was, verdween het belang van olie weer  geleidelijk op de achtergrond en werden de initiatieven om  een beduidend duurzamere samenleving te realiseren weer flink de kop ingedrukt. In de jaren 90 van de vorig eeuw en de begin jaren van de 21-ste eeuw was autorijden in vergelijking met nu nog relatief goedkoop. Sinds 2004 begon daar snel verandering in te komen. Het efficientere gebruik van olie weegt niet op tegen de supersnel gestegen olieprijzen.

Het lijkt me heel erg aannemelijk dat we reeds in een geheel nieuw olietijdperk aanbeland zijn en dat zullen we de komende jaren mijns inziens meer en meer gaan voelen. Wellicht zal op deze blog in toekomstige artikelen nog menig keer stil gestaan worden bij het meer en meer voelbare belang van olie in de komende jaren. Naar mijn bescheiden mening zijn we veel te laat begonnen met het realiseren van een vooral flink minder van olie afhankelijke samenleving.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s