Het belang van goedkope machinale arbeid (voor onze economie)

Een brainstorm…

De achterliggende gedachte bij dit artikel is dat ‘niet menselijke’ arbeid nu al te duur is geworden om ons huidige financieel-economisch systeem nog als van ouds te laten functioneren, laat staan nog verder te laten groeien. Dat de meest ‘beperkende factor’ [grootste bottleneck] om op voldoende grote schaal over goedkope arbeid te kunnen beschikken het uitgeput raken van allerlei belangrijke brandstoffen is. Het uitgeput raken van goedkoop winbare energie [denk hierbij aan fossiele brandstoffen] is nu al meer en meer voelbaar aan het worden. Grofweg de afgelopen twee honderd jaar was er vrijwel altijd ruim voldoende aanbod van goedkope energie en grondstoffen. Ons financieel-economisch systeem is [doordat er in het verleden een meer dan voldoende goedkoop aanbod van goedkope energie en grondstoffen was] mijns inziens totaal niet ingesteld op dure energie/dure arbeid. Dat gaan we de komende jaren meer en meer voelen.

De relatie tussen goedkope energie en goedkope grootschalige arbeid

Het einde van het goedkope energietijdperk zal ook het einde van ‘goedkope arbeid op grote schaal’ inhouden. Nu al is een duidelijke trend waarneembaar dat er sprake is van afnemende opbrengsten in de energie winning. Het kost namelijk steeds meer bruikbare energie om een bepaalde hoeveelheid aan bruikbare energie te winnen. Aangezien mijns inziens ons economisch systeem een keten van afhankelijkheden is en een aanbod van ruime hoeveelheden aan goedkope energie cruciaal is om het geheel te onderhouden en draaiende te houden, zullen de afnemende opbrengsten in de energie winning uiteindelijk leiden tot afnemende opbrengsten in de werkelijke economie en financiele economie. Onze werkelijke economie wordt door sommige economen als een energie systeem bezien. De financiele economie is een afgeleide van de werkelijke economie, een manier om de werkelijke economie te stimuleren en de ‘waarde’ ervan te meten. Ondanks het extra efficient omgaan met grondstoffen en energie, zal vanwege snel afnemende opbrengsten in de energie winning het economisch systeem als geheel minder goed (efficient) gaan functioneren, omdat er simpelweg te weinig bruikbare energie is om het gehele systeem in voldoende mate te onderhouden. Krimp is het gevolg. Het geforceerd tegengaan van krimp om business as ussual in stand te houden zal naar mijn bescheiden mening alleen maar averechts werken. Extra welzijn kan m.i. ook met minder materiele welvaart gerealiseerd worden…maar dat is weer een ander verhaal.

Samengevat:
Om het systeem als geheel goed te laten functioneren zijn er allerlei ‘zaken’ benodigd/ van belang. De meest beperkende factor (zaak) is volgens allerlei onafhankelijke analisten de afnemende opbrengst bij de energie en grondstoffen winning. De winning van energie en grondstoffen is gebonden aan ruimte en tijd. Als ten eerste vrijwel elke vierkante kilometer aan grond- of wateroppervlak met economisch winbare reserves aan essentiele grondstoffen en brandstoffen al in gebruik is genomen en ten tweede het steeds meer middelen kost om dagelijks een bepaalde hoeveelheid aan grondstoffen en brandstoffen uit de grond te halen, zal het steeds lastiger worden om het gehele economische systeem in voldoende mate te onderhouden of nog verder te laten groeien.
Goedkope arbeid kan volgens sommige ‘analisten’ al op korte termijn zo schaars worden dat zelfs een totale ineenstorting van een economie niet meer te voorkomen is [vanwege de afhankelijkheid van goedkope arbeid voor het ‘goed’ functioneren van het systeem].

Het belang van goedkope arbeid

Om deels in herhaling te vallen…

Goedkope arbeid, vooral goedkope machinale arbeid,  is m.i. erg belangrijk voor het reilen en zeilen van onze huidige economie. De wereldeconomie heeft de afgelopen 200 honderd jaar enorm kunnen groeien dankzij het toenemend gebruik van goedkope machinale arbeid. Om al die machinerie (van graafmachines tot computers) hun arbeid te laten verrichten is energie in bruikbare vorm benodigd. Om al die machinerie te fabriceren is energie en allerlei grondstoffen nodig. Om alle productie-faciliteiten te bouwen en onderhouden is ook weer energie en grondstoffen nodig. Er zijn verder ook grondstoffen nodig om de gehele infrastructuur vorm te geven en te onderhouden. Denk aan de aanleg en onderhoud van wegen, de benodigde transportmiddelen [de flink gestegen diesel en benzine prijzen wegen zeker bij transportbedrijven flink door], gebouwen, huizen…noem maar op.

Gebruik en misbruik van goedkope arbeid

Bij goedkope arbeid kan men onderscheid maken tussen enerzijds goedkope lichamelijke (en mentale) arbeid verricht door mensen en anderzijds goedkope arbeid verricht door machines.

De aard van ons finanancieel-ecomisch systeem is zodanig dat het flink loont om op zo goedkoop mogelijke wijze producten of diensten aan te bieden. Het kunnen beschikken over goedkope arbeid is hierbij zeer belangrijk.

Wij Nederlanders staan bekend om onze koophandels mentaliteit. Voor de één klinkt laatstgenoemde positief, voor een ander weer negatief. De negatieve bijklank van koophandels mentaliteit heeft mogelijk van doen met de associatie ervan met het zoveel mogelijk gebruik maken van goedkope menselijke arbeid [in extreme vorm slavenarbeid] en het zo goedkoop mogelijk kunnen beschikken over benodigde grondstoffen en brandstoffen [in extreme vorm via rooftochten].

De aard van ons financieel-economisch systeem zorgt ervoor dat niet duurzaam op korte termijn winst gericht handelen flink beloond wordt. Dat laatstgenoemd gedrag door velen zelfs als heel positief gezien wordt, mede omdat het bij velen als statusverhogend beleefd wordt. Het zit m.i. in onze cultuur verweven om grootschalig niet duurzaam op korte termijn gericht ‘ondernemers’ gedrag flink te belonen, bijvoorbeeld vanwege het geld dat het oplevert met de daarbij behorende status die sommigen daaraan koppelen. Het is een manier om betekenis aan jezelf of anderen te geven. In het geval er geen grenzen aan de groei zouden zijn, zou het profijt van de ene persoon uiteindelijk ook [zeker in materieel opzicht] het geheel ten goede komen. Maar in een wereld met grenzen aan groei zal in een zerosum en negativesum wereld de extra rijkdom van de ene persoon tot extra armoede van een ander persoon leiden. Het is vooral de collectieve gerichtheid op korte termijnwinst via niet duurzame economische activiteiten welke naar mijn bescheiden mening funest is voor het de wereld als geheel. Welzijn is mijns inziens slechts tot bepaalde hoogte afhankelijk van materiele welvaart.

 

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het belang van goedkope machinale arbeid (voor onze economie)

 1. Hans zegt:

  Hoi Paradox,

  Mooi stukje tekst wat je hier presenteert. Het stukje over de fors toenemende energiekosten in Egypte, trok ook al mijn aandacht op Nu.nl.

  Ik begin ook meer en meer te merken, dat bedrijven steeds meer in een spagaat worden gedwongen, van de ene kant wil men investeren, terwijl men aan de andere kant fors bezuinigd. Dat kan natuurlijk niet lang goed blijven gaan, dan komen er echte zware maatregelen aan.

  Ook de overheid krijgt steeds meer moeite om geld binnen te krijgen. Opvallend vond ik bijvoorbeeld een paar dagen terug een stukje op nu.nl(link onderaan) waarin stond:

  ”De huurder krijgt de rekening keihard gepresenteerd door dit kabinet”’, stelt Ronald Paping, directeur van de Woonbond. ”Maar het blijft hier niet bij. Er worden maatregelen voorbereid die rampzalig zijn voor de huurders.”

  Er gaat nog zeer veel pijn op de mensen afkomen vrees ik. Als men tussen de regels doorleest, gaat het helemaal niet goed in de economie, men moet steeds meer smoezen uit de hoge hoed toveren, om de moed er maar in proberen te houden.

  http://www.nu.nl/geldzaken/3818476/bijna-10-procent-meer-huur-in-2-jaar-tijd.html

  • paradoxnl zegt:

   Hans,

   Bedankt voor de link naar het artikel!

   Kan me vinden in je reactie (onder andere over die huren!!!), en zeker ook in onderstaande:

   “Als men tussen de regels doorleest, gaat het helemaal niet goed in de economie, men moet steeds meer smoezen uit de hoge hoed toveren, om de moed er maar in proberen te houden.”

   Over smoezen gesproken…
   Ik las op een of andere site (welke weer refeerde naar een uit maart 2013 stammend artikel in The Financial Times) dat vanaf Juli 2013 in de VS het Bruto Nationaal product anders berekend wordt, waardoor het maar liefst 3% hoger uitvalt in vergelijking met de oude berekeningsmethode (van het BNP).
   Misschien dat ik er nog een blogartikel aan wijd.
   Het artikel was achter een zogenaamde payroll. Ik heb voor mezelf een copie ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s