Amerikaanse tight olieproductie houdt wereldwijde conventionele olieproductie op peil, maar voor hoe lang nog?

Het is op deze blog al vaker gezegd dat het er steeds meer op lijkt dat een permanente daling van de wereldwijde bruto conventionele olieproductie  voor de deur staat.

Flinke stijging Amerikaanse tight olie productie gedurende de afgelopen jaren
Dankzij hoge olieprijzen is de ‘dure’ Amerikaanse tight olie productie de afgelopen jaren flink gestegen. De Amerikaanse tight olie productie is dermate sterk gestegen  dat ook de totale Amerikaanse conventionele olieproductie recentelijk nog flink is toegenomen, ondanks een  afname van de goedkopere Amerikaanse klassieke conventionele olieproductie. Zie daartoe onderstaande grafiek 1, welke afkomstig is van de site van Gail Tverberg. De site van Gail is mijns inziens een echte aanrader.

Grafiek 1:

Dankzij de flinke toename van de Amerikaanse tight olie productie gedurende de afgelopen jaren is de totale wereldwijde bruto conventionele olieproductie de afgelopen jaren nog een beetje gestegen. Zonder de flinke stijging van de Amerikaanse tight olie productie zou de totale wereldwijde bruto conventionele olieproductie reeds een lichte daling vertonen.
Zie daartoe onderstaande grafieken (grafiek 2 en grafiek 3) welke afkomstig zijn van de site van Ron Patterson. De site van Ron Patterson is mijns inziens een echte aanrader.

Grafiek 2:

Grafiek 3:

Productiepiek Amerikaanse tight olieproductie nabij
Naar verwachting zal de groei van de Amerikaanse tight olie productie de komende maanden steeds meer gaan stagneren (afvlakkende groei) om binnen grofweg 1 a 3 jaar een piek of piekplateau te bereiken. Omdat de Amerikaanse tight olie productie naar verwachting steeds minder hard zal stijgen en de olieproductie in de rest van de wereld al aan het dalen is, zal nog voordat de Amerikaanse tight olieproductie haar piek bereikt de wereldwijde olieproductie al structureel gaan afnemen. Met andere woorden dat de piek in de wereldwijde conventionele olieproductie zeer nabij is of misschien na al aan het plaatsvinden is. Als de olieproductie in Irak niet snel flink opgekrikt wordt zal de wereldwijde olieproductie piek al snel bereikt worden. Als ik de onafhankelijke analisten mag geloven zal bijvoorbeeld noch Rusland, noch Saoedi Arabie, noch Brazilie noch allerlei overige belangrijke olieproducerende en exporterende landen in staat zijn hun olieproductie nog noemenswaardig op te krikken. De Russische olieproductie is mogelijk nu al aan het pieken en de Braziliaanse olieproductie vertoont momenteel zelfs een licht dalende lijn. Afwachten maar weer. Welke effecten de toenemende krapte op de oliemarkt op de economie van diverse landen zal gaan hebben is voor mij niet te overzien, vrijwel onmogelijk om in te schatten, maar ik vermoed dat het flink negatieve gevolgen zal gaan hebben.

Netto energie
Vanuit een netto energie perspectief is het plaatje extra somber.
Wat uit bovenstaande grafieken niet valt af te lezen is hoeveel energie er nodig was om bijvoorbeeld de olie op te sporen, de benodigde infrastructuur aan te leggen om de olie te kunnen winnen,  de olie uit de grond te halen,  de olie te vervoeren naar raffinaderijen en te verwerken tot bruikbare petroleum producten zoals bijvoorbeeld benzine en diesel.
De kosten om olie op te sporen, te winnen en te verwerken tot bruikbare olieproducten is de afgelopen tien jaar flink gestegen en die stijging zal naar verwachting ook de komende jaren aanhouden. De economie, zeker die van de (netto) olie importerende landen,  lijdt nu al behoorlijk onder de, gezien vanuit een historisch perspectief, extreem hoge olieprijzen. Hierbij heb ik het nog niet eens over dat ook de kosten om overige brandstoffen zoals steenkool en aardgas te winnen ook een stijgende lijn vertonen. De kosten van de winning van een heleboel mineralen zijn de afgelopen tien jaar ook flink gestegen en zullen naar verwachting de komende jaren nog verder stijgen. Ons financieel-economisch systeem zal steeds meer op haar grondvesten gaan trillen, omdat door een tekort aan betaalbare energie en grondstoffen economische krimp niet meer tegen te gaan is. Met creatief boekhouden [bijvoorbeeld door het bruto nationaal product anders te berekenen, lees soepeler] kan men de mensen nog een tijdje laten geloven dat het werkelijke economische volume nog niet structureel aan het dalen is. En zolang mensen horen dat het Bruto Nationaal Product weer beetje gestegen is, zullen naar ik aanneem velen van hun denken dat noemenswaardige economische groei weer de realiteit van de dag zal worden.

Het kost steeds meer bruikbare energie, zoals bijvoorbeeld aardgas en olie,  om  een bepaalde hoeveelheid aan olie ‘uit de grond te halen’. De laatste maanden verschijnen er bijvoorbeeld regelmatig berichten dat steeds meer grote internationale oliemaatschappijen afzien van het online brengen van olie uit nieuwe velden, omdat simpelweg het winnen van die olie te duur is om nog voldoende rendement op te leveren. Vooral het afgelopen jaar zijn er relatief veel geplande olieprojecten gecanceld vanwege de hoge kosten om het te winnen…en dat terwijl momenteel de olieprijzen al een tijdje historisch hoog zijn!

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s