17 augustus 2014: Gering herstel ijsomvang en ijsvolume in het noordpoolgebied

Vanaf nu gerekend (17 augustus 2014) duurt het nog een paar weken eer in het noordpoolgebied weer het jaarlijks minimum in ijsomvang en ook ijsvolume bereikt zal worden.
Het is m.i. nu wel al duidelijk dat er dit jaar geen nieuw diepterecord in de ijsomvang en het ijsvolume bereikt zal worden.

Op de website van Neven  wordt het wel en wee van het Noordpoolijs nauwlettend in de gaten gehouden. Begin augustus 2014 schreef Neven het volgende:

If 2012 was the year of the record dominoes and GAC-2012, and 2013 was the year of the persistent cyclones, then 2014 is the melting season of the in situ melting. Though different all, this melting season has confirmed what was witnessed in 2012 and 2013: the start of the melting season is incredibly important for the remainder of it. Just a couple of weeks of sustained open skies and heat from lower latitudes, can build up a massive momentum that keeps the melt going. But it matters a lot when the momentum is built up.

Het idee is dat wanneer in het noordpoolgebied er al vroeg in het seizoen flink wat poelen aan smeltwater op het ijs ontstaan, of vele scheuren en ijsvrije plekken in het ijspak, het albedo (reflecterend vermogen) van het zeeijs flink aangetast wordt, waardoor in de erop volgende zomermaanden makkelijker extra veel zonnewarmte geabsorbeerd kan worden waardoor er meer ijs wegsmelt.

In de late lente en vroege zomer van dit jaar (2014) was er sprake van een relatief geringe hoeveelheid aan smeltwater poelen of ijsvrije plekken in het ijsoppervlak, waardoor de kans op een nieuw diepte record in de ijsomvang of ijsvolume op het eind van het (netto) smelt seizoen flink kleiner wordt.

In 2014 was er mijns inziens in de maanden mei en juni over het algemeen sprake van koel en bewolkt weer en was door het heersende atmosferische patroon de hoeveelheid transportwarmte vanuit (warmere) zuidelijkere gebieden relatief gering.
Vanwege bovengenoemde werd in de late lente en vroege zomer van dit jaar de vorming van smeltwater poelen flink beperkt. Bovendien lag er, als ik me niet vergis, in vergelijking met voorgaande jaren in de vroege zomer van 2014 nog een dik pak sneeuw, waardoor er extra veel zonlicht gereflecteerd wordt en extra warmte nodig is om eerst al die sneeuw te laten smelten. Wanneer de lucht relatief droog is (niet verzadigd met vocht) en er ligt veel sneeuw, zal vooral ook bij zonnig weer door vervluchtiging van sneeuw extra warmte onttrokken worden aan de omgeving, waardoor de temperatuur extra laag gehouden wordt. Mijn vermoeden is dat laatstgenoemde in grote mate heeft bijgedragen aan de geringere ijs smelt gedurende de afgelopen maanden (vooral gedurende de maanden mei, juni en begin juli).

Huidige tussenstand ijsomvang (15 augustus 2014):

Omvang ‘IJs area‘ : Gerekend vanaf het jaar 1979 is momenteel de IJs area omvang de op acht na laagste! Het jaar 2012 is het diepte record jaar.

Omvang ‘IJs extent‘: Gerekend vanaf het jaar 1979 is momenteel de IJs extent omvang de op zes na laagste! Het jaar 2012 is het diepte record jaar.

Huidige tussenstand ijsvolume (juli 2014):

En, zeker niet onbelangrijk, was ook het ijsvolume gedurende de afgelopen juli maand noemenswaardig hoger dan gedurende menig juli maand in de afgelopen jaren.
Ik heb in bovengetoonde grafiek een verticale zwarte streep getekend om het verschil in volume aan te geven tussen juli 2014 en juli 2012. Tot nu toe is juli 2012 de diepte recordhouder van het ijsvolume voor alle juli maanden vanaf het begin van de (volume) meetingen (1979).

Record hoge omvang van het zee ijs rond en in het zuidpoolgebied
Al geruime tijd is de zee ijs omvang aan de andere kant van de wereld (zuidpool) record hoog. Zie daartoe de hieronder getoonde grafiek. De grafiek is afkomstig van Sunshine hours website.

Terwijl volgens ‘Climate Reanalyzer‘ momenteel de gemiddelde etmaaltemperatuur in het noordpoolgebied 1,24 graden Celsius boven het langjarig gemiddelde ligt, ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur boven het zuidpoolgebied maar liefst 1,86 graden Celsius onder het langjarige gemiddelde. Het is momenteel dus erg koud in het zuidpoolgebied (ten zuiden van 66,5 graden zuiderbreedte). Voor de wereld als geheel ligt de gemiddelde etmaal temperatuur momenteel 0,49 graden Celsius boven het langjarig gemiddelde. Het zuidelijke halfrond scoort mede dankzij de flinke kou boven het zuidpoolgebied veel lager (afwijking van 0,09 graad Celsius) dan het noordelijke halfrond (afwijking van 0,91 graden Celsius).

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s