Putins troefkaart: De winter in de Oekraine nadert

Als Europa en met name de Oekraine geconfronteerd gaat worden met een lange koude winter, dan heeft volgens dit artikel [afkomstig van de website van Businessinsider] Putin een heel belangrijke troefkaart in handen om zijn (Ruslands) wil op te leggen aan de ‘Kiev regering’ van de Oekraine, namelijk aardgas.

Enkele quotes uit het artikel:

As Putin pushes Ukraine to bend to his will and allow greater independence to Russian-backed separatists in the country’s southeast, the Russian president holds a trump card: Winter is coming.

“I think that nobody thinks of [winter] anymore, except Russia,” Putin said on Sunday, according to The New York Times. “There are ways of helping resolve the issue. First, to immediately stop hostilities and start restoring the necessary infrastructure. To start replenishing reserves, conducting the necessary repair operations and preparing for the cold season.”

“According to the U.S. Energy Information Agency, [Ukraine’s] primary energy consumption is fueled by natural gas (40%) and coal (28%),” Gurbanov writes in The Duke Chronicle. “With winter coming to Ukraine in less than four months and the coal mines located in the easternmost part of the country ravaged by conflict, Ukrainians will freeze in their homes as their gas supplies from Russia are depleted. Therefore, if the rebels fail to achieve their goal, Gazprom, Russia’s energy giant, will help Putin to win the war eventually.”

Op 16 juni jongstleden (2014) heeft Rusland de aardgastoevoer naar de Ukraine stopgezet. Tot nu toe heeft de Oekraine nog niet zoveel last van de stopgezette gastoevoer vanuit Rusland, omdat gedurende de  zomermaanden de vraag naar aardgas er flink lager is dan gedurende de wintermaanden. Als het een koude winter gaat worden in de Oekraine zal de stopgezette aardgastoevoer vanuit Rusland naar mijn opvatting voor de Oekraine veel meer economische ellende en menselijk lijden gaan opleveren dan alle bommen en granaten die tot nu ingezet zijn in het conflict in het oosten van de Oekraine. Het stopzetten van de energietoevoer naar een land welke voor haar economisch en persoonlijk welzijn [denk bijvoorbeeld aan verwarming van huizen, bedrijven en instellingen] daarvan vrijwel volledig afhankelijk is, heeft voor zo’n land vaak veel meer negatieve impact dan duizenden bommen en granaten. Het energiewapen is m.i. voor menig land een super dodelijk wapen.

De Oekraine is met name gedurende koude winterdagen heel erg afhankelijk van gastoevoer vanuit Rusland en vanuit de ‘eigen’ bovengrondse aardgasvoorraad.
Misschien dat pas nu vanuit Rusland noemenswaardig extra militaire steun [aannemend dat die extra militaire steun waar is] aan de verzetsstrijders in het oosten van de Oekraine geleverd wordt, omdat de winter in het vizier begint te komen. Een kwestie van timing. Het aardgaswapen zal als het flink kouder gaat worden in de Oekraine (en in de rest van Europa) steeds meer aan belang winnen bij de onderhandelingen.

[Onderstaande nog bewerken, links toevoegen]
Enkele cijfers om het belang van Russisch aardgas voor de Oekraine in perspectief te plaatsen:
De Oekrainse aardgasproductie bedraagt (uit mijn hoofd) op jaarbasis ongeveer 20 miljard kubieke meter, dat is minder dan 2 miljard kubieke meter per maand.
In jaren met een koude winter verbruikt de Oekraine grofweg 60 miljard kubieke meter aan aardgas, waarvan het overgrote deel gedurende de wintermaanden.
De Oekrainse bovengrondse aardgas opslagcapaciteit is nog steeds de grootste van Europa, namelijk een ruime 31 miljard kubieke meter. Laatstgenoemde opslagcapaciteit is dus meer dan de totale jaarlijkse Oekrainse aardgasproductie.

Momenteel (31 augustus 2014) bedragen de bovengrondse aardgasvoorraden in de Oekraine ongeveer 15,7 miljard kubieke meter. Dat is flink aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Doordat er momenteel in de Oekraine met het oog op de komende winter erg zuinig met aardgas omgesprongen wordt (link toevoegen), kan op weekbasis de bovengrondse aardgasvoorraad met zo’n 100 tot 200 miljoen kubieke meter bijgevuld worden. Normaal is dat grofweg met 900 miljoen kubieke meter per week.

Om enig beeld te verkrijgen hoe sterk afhankelijk de Oekraine is van Russische aardgas is hieronder het maandelijks Oekrainse aardgasverbruik voor het jaar 2010 weergegeven (was toen koude winter in Oekraine):

Januari: 11,4 miljard kubieke meter
Februari: 7,6 miljard kubieke meter
Maart: 6,8 miljard kubieke meter
April: 3,8 miljard kubieke meter
Mei: 2,5 miljard kubieke meter
Juni: 2,2 miljard kubieke meter
Juli: 2,1 miljard kubieke meter
Augustus: 2,2 miljard kubieke meter
September: 2,8 miljard kubieke meter
Oktober: 5,4 miljard kubieke meter
November: 5,4 miljard kubieke meter
December: 8,1 miljard kubieke meter

De Oekraine kan dus op drie manieren aan haar aardgasvraag voldoen, namelijk:
1) Vanuit het buitenland geleverd aardgas (lees Rusland)
2) Vanuit haar interne productie
3) Vanuit haar bovengrondse aardgasvoorraad

Stel dat de Oekraine een koude winter krijgt en dat er een vraag is van 11 miljard kubieke meter aan aardgas gedurende januari 2015.
Stel dat tegen die tijd (januari 2015) de Oekrainse bovengrondse aardgasvoorraad na een koude Oktober, November en December maand vrijwel leeg is en er nog steeds geen aardgas vanuit Rusland geleverd wordt, dan zal de Oekraine het vrijwel alleen moeten stellen met aardgas vanuit ‘eigen’ productie, welke slechts amper 2 miljard kubieke meter per maand bedraagt. Dat zou in laatstgenoemde voorbeeld (januari 2015) een tekort van 9 miljard kubieke meter aan aardgas op maandbasis betekenen. Als laatstgenoemde bewaarheid zou worden, zal dat zacht uitgedrukt een enorm negatieve impact op de Oekraine als geheel gaan hebben. Het leed zal niet te overzien zijn.
Dat zou betekenen dat de Oekraine uit overige gebieden (landen) haar aardgas moet importeren om enigszins aan haar interne vraag te kunnen voldoen. Ik zou niet weten waar vandaan, zeker niet op grote schaal. Het zal in ieder geval flink duur aardgas zijn, welke hoogstwaarschijnlijk door de EU bekostigd zal moeten worden. De Oekraine heeft het geld er niet voor (voor zover ik weet).

Als Rusland het hard gaat spelen (en ook de Kiev regering geen water bij de wijn wil doen) en ook de komende maanden geen gas zal leveren aan de Oekraine en de winter aldaar wordt lang en koud, is de tragedie voor de Oekraine niet te overzien. Rusland weet dit natuurlijk en zinspeelt daar zeer waarschijnlijk al flink op.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

9 reacties op Putins troefkaart: De winter in de Oekraine nadert

 1. Hans zegt:

  Goed stuk Paradox!

  Ook ik ben gespannen welke kant het allemaal opgaat in de Oekraine.
  Ik ben nu de serie van acht documentaires aan het kijken van arm en rijk van de bekende Belgische verslaggever Jan Leyers. Heb er nu twee gezien over Berlijn en Dubai.

  Hij bezoekt de volgende steden: Berlijn, Dubai, Sao Paulo, Havana, Los Angeles, Johannesburg, Delhi en Beijing. Hier laat hij de ongelofelijk grote kloof zien tussen arm en rijk en de vaak grote facade, die men aan de buitenwereld toont. Zo stond ik ervan te kijken dat in Berlijn zo’n 120.000 mensen de voedselbank bezoeken. Zeer de moeite waard(ieder aflevering is ongeveer 45 minuten)een aanrader(als je eens niets te doen hebt…):
  Je kunt onderaan in het kaartje klikken(op een ster) en daar vind je de link naar de aflevering(mocht het je interesseren):

  http://www.vpro.nl/buitenland/nieuws/2014/03/H-t-grote-probleem-van-deze-tijd.html

  • paradoxnl zegt:

   Hans bedankt voor de link! Ik had me voorgenomen die serie te gaan volgen, lijkt me heel interessant (dankzij jou ben ik het niet vergeten). Wat betreft Duitsland: sommige deskundigen wijden de relatief sterke economische positie van Duitsland aan het feit dat uit mijn hoofd grofweg 30% van de beroepsbevolking een inkomen ontvangt van rond of onder het Nederlandse minimum loon. Heb de indruk dat de inkomensverschillen ook binnen de nog steeds relatief rijke OECD landen meer en meer groteske vormen begint aan te nemen. Het is allemaal flink doorgeslagen.

   Mooi stukje op eind van betoog, zeker met het oog op het belang van betaalbare energie (denk aan de grondstoffen pyramide 🙂 )…
   Een oplossing voor dit soort ontwikkelingen ziet zelfs de immer optimistische Leyers niet zo een twee drie. Want een serieus alternatief voor de weg die we met zijn allen zijn ingeslagen, is hij op zijn reis niet tegenkomen. Vroeger waren het meestal de Duitsers die een of ander ‘isme’ bedachten, weet hij als filosoof. Maar toen hij zijn gesprekspartner Bernd hiernaar vroeg, moest die toegeven dat hij het ook niet wist. ‘De enige remedie die mensen weten te verzinnen, is meer groeien. Gij zult consumeren, dat is wat ons allen bindt. Of we nu rijk zijn of arm.’

   • Hans zegt:

    Paradox,

    Ik moet zeggen dat deze serie een heel goede inkijk geeft in zo’n gekozen land, zeker interessant voor peak-oilers. Wat me (wel)algemeen raakt is de vertwijfeling, die je bij steeds meer mensen begint te bemerken, iets wat dus door steeds meer mensen gevoeld word. In de docu over Berlijn, spreekt hij(bijvoorbeeld) met professor Jurgen Dulner en deze man onderstreept m.i overduidelijk, dat de mooie jaren wel voorbij zijn.

    Vandaag heb ik naar Sao Paulo en Beijing gekeken en wat een enorme contrasten zie je dan. Ook weet Jan Leyers zeer goede vragen te stellen. Leerzame docu’s vooral omdat zoveel gewone mensen aan het woord komen en geintervieuwd worden. Grappig is het moment, vanaf minuut 13.00 in Sao Paolo, als de buurman zich ermee gaat bemoeien, hij zegt onverbloemd hoe het er aan toegaat….dan moet je ook nog lachen met de ellende..

   • paradoxnl zegt:

    Hoi Hans,

    Heb je geen link naar de afleveringen die reeds geweest zijn? Ik heb alleen maar korte fragmenten gevonden en het lijkt me heel interessant.
    Wat betreft die vertwijfeling…vermoed dat die vertwijfeling bij veel mensen speelt en ook toeneemt…polarisatie, stagnerende economische groei, het idee dat de wereld in hoog tempo rijker zal worden valt m.i. tot nu toe flink tegen…ik vermoed dat steeds meer mensen al dan niet bewust signalen oppikken dat het einde van de groei in zicht is, er een maatschappelijke verharding plaats vind, dat het meer om geld gaat (geld doel op zich, en niet een hulpmiddel, met bijbehorende korte termijn strategie om zoveel mogelijk geld te vergaren) dan om het welzijn van mensen, dat het huidige financieel-economisch systeem mede daardoor meer en meer in haar voegen gaat kraken (dat is dus mijn opvatting, daar ben ik stellig in). 😉

 2. Hans Verbeek zegt:

  Lees ook het verhaal over aardgasvoorziening in Europa van Nicole Foss op theautomaticearth.com
  http://www.theautomaticearth.com/debt-rattle-aug-28-2014-eu-gas-supply-is-in-real-and-imminent-danger/

 3. Hans zegt:

  Beste Paradox,

  Ik ben er een weekje tussenuit geweest, vandaar mijn late reactie, sorry.

  “Heb je geen link naar de afleveringen die reeds geweest zijn?”
  Vreemd inderdaad dat ze ineens zo lastig beschikbaar zijn maar ik heb toch nog een link gevonden:

  http://www.tvuitzendinggemist.nl/nederland-2/arm-rijk

 4. Pingback: 23 november 2014: Update gassituatie Oekraine, gasdeals tussen Rusland en China en beroerde gassituatie Europese Gemeenschap | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s