Dan Amerman: Will Our Private Savings Be Sacrificed To Pay Down The Public Debt?

Sorry voor het engels.

Ik heb m.i. niet veel verstand van economie , maar het interesseert me sinds enkele jaren steeds meer [vooral interactie tussen economie en energie/grondstoffen]….mede vandaar  het volgende:

Fascinerende prodcast van Chris Martenson en Dan Amerman!

Een brainstorm…misschien dat in later stadium onderstaande wat kernachtiger samengevat zal worden en ook qua inhoud flink aangepast zal worden…de werkelijke situatie zal op veel punten wezenlijk anders zijn dat hieronder vluchtig beschreven wordt…Naar mijn idee niets zo complex als economie, alleen al vanwege de factor ‘mens’ bij het economisch gebeuren. Er zijn heel wat economische theorieen, waaruit vanuit verschillende invalshoeken en aannames naar de economie gekeken wordt.

Financial repression (repressie) als methode van de ‘overheid’ om de publieke (nationale?) schulden te verminderen [in toom te houden] ten koste van bijvoorbeeld privaat spaargeld [spaargeld van de burgerman]. Spaargeld in bredere zin, niet alleen spaargeld op de bank. Wat lage rente betreft hebben mensen met schulden een voordeel, maar ook mensen met schulden worden door overige financieel repressieve maatregelen verder uitgekleed.
Er vind als het ware een transfer van ‘wealth’ plaats van een grote groep van mensen naar een kleine (zeer rijke) groep van mensen in bijvoorbeeld de bankwereld en bij multinationals. Een selecte groep aan mensen (o.a. bij multinationals, grote banken, grote investeerders in het algemeen) kunnen beschikken over grote hoeveelheden aan goedkoop (te lenen) geld. Grote en machtige investeerders krijgen een voorkeursbehandeling, doordat laatstgenoemden de mogelijkheid hebben grote sommen aan goedkoop geld te lenen en te investeren, terwijl andere investeerders/ ondernemers die mogelijkheid niet hebben.

De balans tussen het Bruto Nationaal Product en uitstaande overheidsschulden wordt ‘iets meer’ binnen de perken gehouden door de rente op spaartegoeden erg laag te houden en de burger zelf steeds meer dingen te laten betalen [denk bijvoorbeeld aan eigen bijdrage in gezondheidszorg en negatieve groei van spaarsaldo doordat inflatie hoger is dan ontvangen rente en er door banken dus minder rente over het spaargeld betaald hoeft te worden], zodat degenen waaraan grote banken [deels in samenspraak met overheid?]  bereid zijn op goedkope wijze geld uit lenen, al dat goedkope geld kunnen investeren in allerlei zaken.

Met een lage rente ‘verdienen’ banken daarentegen wel minder aan hun uitgeleende geld (denk aan hypotheken), maar als steeds meer mensen met grote schulden niet meer in staat zijn de rente over hun schulden te betalen, laat staan hun schulden terug te betalen, dan verdienen banken steeds minder aan het uitgeleende ‘geld’ [omdat steeds meer mensen of bedrijven het niet meer kunnen opbrengen]. Bij een lage rente verdienen de banken minder aan uitgeleend geld, maar hoeven daarentegen minder geld te besteden aan rente over spaargeld van burgers.
In feite lenen banken geen geld uit maar wordt er vanuit het niets geld gecreeerd. De nieuwe geldsom representeert als het ware een stukje uit de werkelijke economie. Probleem is dat het uitgeleende geld steeds minder het gewenste resultaat oplevert. Dat er meer en meer scheefgroei ontstaat tussen enerzijds de werkelijke economie van goederen en diensten en anderzijds de door de geldgroei ‘gesuggereerde’ grootte van de werkelijke economie!? De werkelijke economie is minder groot dan door de financiele economie gesuggereerd wordt!?

Volgens allerlei analisten is het grote probleem dat heden ten dage het [vanwege tal van factoren, onder andere vanwege de sterk stijgende extractiekosten van grondstoffen en fossiele brandstoffen] erg lastig is om nog grote rendabele projecten te vinden waarin al dat goedkoop geld geinvesteerd kan worden zodat de werkelijke economie verder kan door groeien. De vraag bij laatstgenoemde is wat men allemaal tot de werkelijke economie wil rekenen.

De scheefgroei tussen de werkelijke economie en de financiele (papieren/geld) economie neemt volgens menig analist alleen nog maar toe. Het wordt ook voor grote en machtige investeerders steeds lastiger om nog rendabele projecten te vinden.

Terug naar de video: Naar mijn idee wordt één en ander in de video redelijk duidelijk uitgelegd. In ieder geval dat ik het idee kreeg ‘het’ te kunnen volgen.

In de video wordt door Chris M.  ook het volgende naar voren gebracht:
De stijgende extractie kosten van o.a. grondstoffen en fossiele brandstoffen is een belangrijke storende factor bij het bereiken van het gewenste economische resultaat bij het toepassen van ‘financial repression’ methode.
Ook een waarschuwing voor  ontzagwekkende  gevolgen wanneer Financial repression niet het gewenste resultaat gaat opleveren…

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Dan Amerman: Will Our Private Savings Be Sacrificed To Pay Down The Public Debt?

 1. Hans zegt:

  Hoi Paradox,

  Ik heb de podcast eens beluisterd en hij is ook tekstueel te vinden(ongeveer) op de site van http://danielamerman.com/

  Dit soort financieel gepuzzel is voor mij lastig te volgen, al snap ik het wel hier en daar. Heeft ook te maken ermee dat mijn interesse daar niet zo erg ligt, interessant is het(echter) wel. Ook omdat het hier de Amerikaanse situatie betreft, is het wat moeilijker om dat naar hier te converteren. Al komt het principe op hetzelfde neer natuurlijk.

  Een tijdje terug heb ik deze link geplaatst op Cassandraclub en ik denk dat, dat ongeveer(grofweg) op hetzelfde neerkomt, maar dan hier te lande:

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/nederlandse-burger-wordt-ongenadig-bestolen?utm_source=Dagelijkse+Standaard+List&utm_campaign=4c6aba031e-nb&utm_medium=email&utm_term=0_ec416e99c9-4c6aba031e-296393205

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s