25 oktober 2014: Uitgestrekt sneeuwtapijt over Europa en Azie. Een vergelijking met voorgaande jaren.

Het is de afgelopen week behoorlijk koud geweest boven een groot deel van Europees Rusland en west Siberie.
In onderstaand plaatje staan de temperatuurafwijkingen op 24 oktober 2014 weergegeven. In grote delen van Europees Rusland en west Siberie was het toen 5 tot ruim 10 graden te koud voor de tijd van het jaar:

Naast de kou is er met name boven een noemenswaardig groot deel van Europees Rusland de afgelopen week flink wat sneeuw gevallen.
Zie daartoe onderstaande afbeelding voor de sneeuwhoogten op 25 oktober 2014. Vooral in het zwart omlijnde gebied is extreem vroeg veel sneeuw gevallen:

De komende dagen wordt de kou in Europees Rusland weer naar het oosten teruggedrongen. Interessant voor mij is in hoeverre de sneeuw de aanstaande warmere periode gaat doorstaan.
Mogelijk dat over 1 a 2 weken de kou weer terug terrein wint. Wanneer de sneeuw boven Europees Rusland de verwachte aanstaande warmere periode voor een groot deel weet te doorstaan, kan de kou zich makkelijker herstellen.

Om aan te tonen hoe bijzonder veel sneeuw er voor de tijd van het jaar (25 oktober 2014) boven Europees Rusland ligt, hieronder afbeeldingen van sneeuwhoogten op 25 oktober voor respectievelijk de jaren 2013, 2012, 2011, 2010, 2009 en 2008. Helemaal onderin nog een print van een excel sheet met sneeuwhoogten vanaf het jaar 2000 voor een 8-tal plaatsen in het in de afbeelding hierboven zwart omlijnde gebied.

2013:

2012:

2011:

2010:

2009:

2008:

En tot slot sneeuwhoogten voor een 8-tal plaatsen op 26 oktober vanaf het jaar 2000 t/m 2014, welke liggen in het zwart omlijnde gebied van de tweede afbeelding in dit artikel.
Alle genoemde tussen Moskou en de oostelijk rand van de Oeral gelegen plaatsen liggen tussen 55 graden Noorderbreedte en 60 graden Noorderbreedte:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op 25 oktober 2014: Uitgestrekt sneeuwtapijt over Europa en Azie. Een vergelijking met voorgaande jaren.

  1. Hans Verbeek zegt:

    Bedankt voor de update, Paradox.
    de website van NOAA, waarop de sneeuwbedekking van het Noordelijk Halfrond dagelijks wordt bijgewerkt is al een week offline. http://www.natice.noaa.gov/ims/

    De IMS-gegevens waar het Global Snow Lab van de Rutgers University al jaren werkt, zijn ook niet meer beschikbaar. http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2014&ui_day=299&ui_set=0

    Gelukkig heb jij nog andere bronnen gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s