23 november 2014: Update gassituatie Oekraine, gasdeals tussen Rusland en China en beroerde gassituatie Europese Gemeenschap

In een eerder artikel is al stilgestaan bij de Oekrainse aardgas situatie en de mogelijk rampzalige gevolgen van een lange  koude winter aldaar.

Hieronder een overzicht van de meest actuele gegevens over de Oekrainse bovengrondse aardgasvoorraden:

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit deze bron.

Afgaande op bovenstaande gegevens is de Oekrainse totale opslagcapaciteit [bijna 32 miljard kubieke meter] momenteel voor ongeveer 46 procent gevuld [ongeveer 14,8 miljard kubieke meter]. Dat is erg laag voor de tijd van het jaar. De gemiddeld koudste wintermaanden in de Oekraine zijn januari en februari.
Tot nu toe is het weer in de Ukraine over het algemeen vrij zacht verlopen, met een enkele koudere intermezzo.
Als ik me niet vergis kan er op dagbasis (per 24 uur) maximaal 270 miljoen kubieke meter aardgas aan de Oekrainse bovengrondse aardgasvoorraad afgetapt (weggezogen) worden. Dus bij maximale aftapping zouden (gerekend vanaf 22 november 2014) de bovengrondse aardgasvoorraden in de Oekraine binnen ongeveer 55 dagen (14800 miljoen/ 270 miljoen) helemaal leeg zijn. Dat is nog voordat de maand februari van start is gegaan.
Gelukkig wordt momenteel, dankzij het nog niet al te koude weer, de bovengrondse Oekrainse aardgasvoorraad slechts met ongeveer 80 miljoen kubieke meter per dag afgetapt. Als laatste genoemde ook de rest van de winter het geval zou zijn, dan heeft de Oekraine voldoende gas in voorraad om de winter door te komen. Als vanaf nu gerekend tot begin maart 2015 de dagelijkse hoeveelheid aan afgetapt aardgas gemiddeld 150 miljoen kubieke meter gaat bedragen, dan is de Oekrainse bovengrondse aardgas begin maart helemaal leeg en is de Oekraine vanaf dat moment volledig afhankelijk van geimporteert aardgas of aardgas afkomstig van de interne productie. Wanneer komende januari maand en februari maand het in de Oekraine kouder dan normaal wordt, kan de gemiddelde dagelijkse aftapping makkelijk meer dan 200 miljoen kubieke meter gaan bedragen. Gedurende extreem koude dagen zal de Oekraine zo wie zo afhankelijk zijn van aardgas verkregen via import of verkregen vanuit haar interne productie, omdat bij extreem koud weer het dagelijks aardgasverbruik als ik me niet vergis ruim 400 miljoen kubieke meter bedragen en dat is flink meer dan de 270 miljoen kubieke meter waarmee de bovengrondse aardgasvoorraad maximaal per dag afgetapt kan worden.

Het is even koffiedik kijken, maar volgens de meest recente weersverwachtingen zal het de komende dagen in de Oekraine gemiddeld een paar graden kouder worden dan nu het geval is.
Afhankelijk van de windkracht en de luchtvochtigheid zal de komende dagen de hoeveelheid aardgas die onttrokken wordt aan de bovengrondse voorraad aldaar verder toenemen. Als het de komende dagen in de Oekraine op veel plaatsen in de nacht tot strenge vorst gaat komen en ook overdag blijft het enkele graden vriezen, zal het me niet verbazen dat binnenkort de totale dagelijkse aftapping al meer dan 150 miljoen kubieke meter zal gaan bedragen.

Misschien dat de rest van Europa de komende winterdagen de Oekraine van extra aardgas kan gaan voorzien, want de Europese bovengrondse aardgasvoorraad is momenteel flink aan de hoge kant. Laatstgenoemde dankzij de erg zacht verlopen winter van 2013/2014. Trouwens ook in grote delen van Azie (bijvoorbeeld Japan) was de afgelopen winter zacht verlopen en is de bovengrondse aardgasvoorraad flink groot. Mede door laatstgenoemde zijn de aardgasprijzen (ook die van vloeibaar aardgas (LNG) momenteel erg goedkoop! In het geval de wereldeconomie de komende jaren niet instort en daarmee ook de vraag naar aardgas, lijkt me de kans erg groot dat het (relatief) goedkope aardgas van dit moment maar heel tijdelijk zal zijn, zeker als de komende winters in grote delen van Europa en ook Azie koud gaan verlopen.

Afhankelijkheid van buitenlands aardgas wordt in Europa de komende jaren alleen maar groter
Er zijn volgens onafhankelijke analisten twee belangrijke redenen aan te geven waardoor met name voor de (landen behorende tot) Europese Gemeenschap het de komende jaren steeds lastiger zal worden om op betaalbare wijze aan haar aardgasvraag te kunnen voldoen, namelijk:

1. ‘Gas deals’ tussen Rusland en China
2. Afnemende Europese aardgasproductie (bijvoorbeeld Nederland, Noorwegen en Engeland)

‘Gas deals’ tussen Rusland en China
Volgens bijvoorbeeld een artikel welke bijvoorbeeld hier of hier is terug te vinden, zijn er dit jaar twee belangrijke gas deals tussen China en Rusland afgesloten.
De eerste deal vond plaats in Mei 2014 en betreft een gaslevering aan China van 38 miljard kubieke meter op jaarbasis. Al het gas zal geleverd worden uit gasvelden in Oost Siberie. Vanuit de Oost Siberische gasvelden wordt geen gas geleverd aan Europa, dus zal Europa daar geen gevolgen van ondervinden. Echter, volgens het gelinkte artikel zal vanuit de Oost Siberische gasvelden op zijn hoogst 26 miljard kubieke meter op jaarbasis geleverd kunnen worden, zodat om aan het contract te voldoen nog 12 miljard kubieke meter elders uit Rusland aan China geleverd zal moeten worden. hoogstwaarschijnlijk zullen dat aardgasvelden in West Siberie worden, waaruit ook het gas aan Europa geleverd wordt.
De tweede gas deal vond recentelijk plaatst en betreft een gaslevering aan China van 30 miljard kubieke meter uit West Siberische gasvelden. En daar zit hem de adder. Uit de West Siberische gasvelden is ook het gas afkomstig welke geexporteerd wordt richting Europa. En aangezien naar verwachting de Russische aardgasproductie uit de West Siberische gasvelden de komende jaren niet zal toenemen, zal de export richting Europa door beide bovengenoemde gas deals in het ergste geval in de nabije toekomst met 42 miljard (30 miljard + 12 miljard) kubieke meter afnemen.
Uit mijn hoofd importeert de Europese Gemeenschap ongeveer 110 miljard kubieke meter aan aardgas per jaar uit Rusland. Als de aardgasexport vanuit Rusland richting Europa door beide gas deals de komende jaren in het ergste geval met 42 miljard kubieke meter zou afnemen, zou er nog maar 68 miljard kubieke meter (110 – 42) aardgas vanuit Rusland geimporteert kunnen worden. Dat is flink minder.

Afnemende aardgasproductie in landen behorende tot de Europese Gemeenschap en ook in Noorwegen


Volgens bijvoorbeeld een artikel dat hier is terug te vinden, zal binnen nu en het jaar 2025 de interne aardgasproductie van de Europese Gemeenschap met die van Noorwegen met ongeveer 120 miljard kubieke meter op jaarbasis gaan afnemen, namelijk van ongeveer 260 miljard kubieke meter in het jaar 2013 tot ongeveer 140 miljard kubieke meter in het jaar 2025. Laatstgenoemde is naar mijn idee een behoorlijk pessimistische inschatting, maar al is de afname de helft minder, dan nog is het een flinke afname. Tel bij laatst genoemde nog de verminderde toevoer richting Europa vanuit Rusland (zie gas deals tussen Rusland en China) op en Europa staat [zeker in het geval Europa de komende jaren met lange winters geconfronteerd gaat worden] vanuit een aardgas perspectief een erg moeilijke toekomst in het verschiet. De momenteel relatief goedkope aardgasprijzen zullen al snel tot het verleden behoren [in het geval de Europese economie niet totaal instort en daarmee ook de vraag naar aardgas vanuit de industrie…maar Europa is nog steeds erg afhankelijk van aardgas om er bij koud winterweer warmpjes bij te zitten…).

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

8 reacties op 23 november 2014: Update gassituatie Oekraine, gasdeals tussen Rusland en China en beroerde gassituatie Europese Gemeenschap

 1. Hans zegt:

  Mooi stuk Paradox!

  Ik denk dat veel mensen hier(waaronder ik), niet hadden kunnen denken dat, na een afname in het Nederlandse toekomstige(Slochteren) scenario, dit soort extra problemen ook nog zouden gaan spelen. Men zal niet zo naïef zijn geweest om te denken dat het gas uit Rusland goedkoop zou zijn(ik niet in ieder geval), dat niet, maar met fors slinkende leverancies, zullen weinig rekening hebben gehouden.

  Dus zelfs al zou het gas(relatief) betaalbaar blijven(bij olie zien we ook rare bewegingen), de verminderingen in aanvoer gaan daarnaast(waarschijnlijk) forse problemen geven. LNG zal dat ook niet echt kunnen gaan compenseren, wat ik er zo’n beetje van begrijp.

  • paradoxnl zegt:

   Hans dank!

   Er wordt volgens mij door menigeen nogal luchtig gedacht over de Europese aardgas situatie. LNG is sowieso al relatief duur, omdat het aardgas eerst vloeibaar gemaakt dient te worden om daarna weer terug in gasvormige staat omgezet te worden om het in de industrie en huishoudens te kunnen gebruiken.
   Als ik het goed gelezen heb wordt LNG momenteel onder de productie prijs verkocht, omdat de vraag ernaar momenteel erg laag is vanwege verminderde vraag. In bijvoorbeeld Azie en Europa zijn de bovengrondse aardgasvoorraden, mede dankzij de zachte winter begin dit jaar en de stagnerende wereldeconomie. Ondanks laatstgenoemde verwacht ik niet, onder andere vanwege de flinke kosten die ermee gepaard gaan, dat met behulp van LNG het aardgas aanbod richting Europa de komende jaren noemenswaardig groter zal worden.
   Een kenmerk van toenemende krapte zijn sterk schommelende prijzen. Als door economische teruggang de koopkracht van de mensen te sterk verminderd en daardoor de vraag naar aardgas flink terugvalt, zal zeker LNG al snel veel te duur worden. Het is niet te hopen dat de winters in de komende jaren in Europa lang en koud worden. Want ook al is er sprake van een recessie, bij flinke vorst zal de vraag naar aardgas erg hoog zijn om het binnenshuis voldoende warm te houden.
   En naar mijn bescheiden mening zal ook de toekomstige aardgasproductie uit schalie formaties in de VS de komende tien jaar flink gaan tegenvallen. Je hebt genoeg techno optimisten, maar ik vrees dat de techno optimisten wat betreft de winning van schalie gas veel te optimistisch zijn, zeker wat de winningskosten betreft.

   • Hans zegt:

    Ik denk dat dit vooral een tactische zet is van Poetin. Op deze manier kan hij het Westen(Europa dus), fors en hard tegen China gaan uitspelen om de hoogst mogelijke prijs voor z’n gas/olie te bedwingen, heel slim. En ik denk ook dat men zich daar in Europa al langer bewust van is dat hij dit gaat doen(je plaagt omdat je (a)bang bent voor iemand of (b) omdat je bang bent om zelf geplaagd te worden), allemaal politiek spel.

    Europa gaat dat waarschijnlijk verliezen, qua financiële slagkracht is China een gigant. Heb ooit gelezen dat de overheid(China) 1400 Miljard dollar achter de hand heeft. Toen destijds China een hogesnelheidslijn, landelijk ging aanleggen, was daar 50 Miljard mee gemoeid. Europa stond daar perplex van in het nieuws !?(…)
    We gaan het hier nog heel zwaar krijgen, ben ik bang en hoop dat Hans Verbeek gelijk krijgt en het maar langzaam/geleidelijk gaat met de gas afname.

   • paradoxnl zegt:

    Het lijkt me aannemelijk dat het een tactische zet is van Poetin. Waarschijnlijk heb je gelijk met je verhaal over China. Ik vind het lastig in te schatten, maar ook mijn vermoeden is als het er op aankomt Europa het moet afleggen tegen China, mede dankzij de enorme financieele reserves van China.
    En Europa heeft het nu al moeilijk om niet in een recessie te geraken. Of misschien zit Europa al in een structurele recessie, maar wordt door Orwelliaanse rekenmethoden het beeld een stuk gunstiger voorgespiegeld.

 2. Hans Verbeek zegt:

  Uit fig. 2 blijkt dat het Europese aardgasverbruik sinds 2005 al met 10% is afgenomen. Daar hebben wij in NL eigenlijk niets van gemerkt. Als het verbruik zo geleidelijk blijft afnemen (zoals de projectie in fig. 2) dan zullen we er makkelijk aan kunnen wennen. Dan hebben we tijd om langzaam te wennen aan lagere kamertemperaturen, aan korter en minder vaak douchen, windmolens bouwen om de gas-gestookte-centrales te vervangen.
  Ik denk dat steeds meer Nederlanders een houtkacheltje aanschaffen en slechts één kamer zullen gaan warmstoken.
  Laten we hopen dat het aardgas geleidelijk op gaat.

  • paradoxnl zegt:

   Als het Europees aardgasverbruik geleidelijk gaat afnemen, zou dat een ideaal scenario zijn om geleidelijk ons in te stellen op minder energieverbruik en een geleidelijke omschakeling naar alternatieve bronnen. Afwachten of het aardgasverbruik in Europa de komende jaren geleidelijk gaat afnemen. Een paar lange erg koude winters, een snel afnemende aardgasproductie in de Europese Gemeenschap en mogelijk noemenswaardig afnemende aardgasimport vanuit Rusland kan naar mijn opvatting menig Europees burger flink verrassen. Dat er in korte tijd noodgedwongen flink minder aardgas verbruikt kan worden.

 3. Hans Verbeek zegt:

  De JODI-database over de maandelijkse olieproduktie is uitgebreid met een JODI-Gas database.
  In die database vind je cijfers over aardgasproduktie, import en export voor de belangrijkste landen.
  klik naar: http://www.jodidb.org/ReportFolders/reportFolders.aspx

  Kies de folder JODI-Gas en puzzelen maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s