Hans de geus over goedkopere olieprijzen en een verhaal over betaalbare olie

Onderstaand een video waarin Hans de Geus op bondige wijze uitleg geeft over mogelijke gevolgen van de flink gedaalde olieprijzen. Vooral het laatste deel van de video is een aanrader. Extra uitleg bij onderstaande video is te vinden op Cassandraclub. De uitleg op Cassandraclub is zeker ook een aanrader!

Tot zover Hans de Geus.

Onderstaand mijn beeld (visie) over het wereldwijde oliegebeuren. Het is doelbewust zo simpel mogelijk verwoord waardoor het enigszins gechargeerd over kan komen. Ik beweer niet dat dit de waarheid is…het is een visie gebaseerd op allerlei informatie uit verschillende bronnen.

Het belang van olie
Olie is nog steeds van cruciaal belang voor de wereldeconomie. Vrijwel de gehele transportsector is nog afhankelijk van betaalbare olie. En de transportsector is van cruciaal belang voor de hedendaagse economie. Naar mijn idee zijn er zeker op de korte termijn nog geen alternatieven aanwezig welke op betaalbare wijze op korte tijd op grote schaal geimplementeerd kunnen worden (als alternatief voor olie).

Toenemende krapte aan economisch winbare olie
De hoeveelheid aan olie in de grond welke nog op een economisch rendabele wijze gewonnen kan worden wordt ondanks verbeterde technologie snel minder. Zelfs het olieconcern Exxon welke naar het grote publiek hele optimistische prognoses uitbrengt, schrijft in haar meest recente ‘energy outlook’ dat de conventionele olie al aan het pieken is en de komende jaren zelfs onder een regime van erg hoge olieprijzen verder zal gaan dalen.
Alleen in het Midden oosten resteren er nog relatief grote reserves aan goedkoop winbare conventionele olie. Een groot deel van de huidige olie is afkomstig uit velden in het Middenoosten [meeste OPEC landen liggen in het Midden oosten].
Maar er zijn m.i. duidelijke signalen dat ook in het Midden oosten de hoeveelheid aan goedkoop winbare reserves op retour zijn. Of met andere woorden dat alle bekende goedkoop winbare oliereserves al in gebruik genomen zijn. Dat in menig OPEC land de olieproductie uit goedkope velden al begint te dalen en de daling meer en meer gecompenseerd wordt met duurder te winnen olie [olie uit lastiger winbare reserves, waarvan de olie meestal ook van mindere kwaliteit is].
Misschien is Irak het enige land met noemenswaardig grote hoeveelheden aan goedkoop winbare olie reserves, welke nog niet in productie zijn genomen.

Goudlokje bandbreedte bestaat niet meer vanwege te duur winbare olie!?
We zitten m.i. waarschijnlijk nu al in een tijdperk waarin de ‘goudlokje bandbreedte’ tot nul gereduceerd is, waardoor –of- de olieprijs te hoog is voor de consument waardoor vraagvernietiging de overhand krijgt – of – te laag is voor de olieproducenten om de olie op een economisch winbare wijze uit de grond te halen.
Een combinatie van beide is misschien nu ook al de nieuwe realiteit [namelijk te duur voor de consument en te goedkoop voor de olie producent].
Trouwens, vanuit een historisch perspectief is (gecorrigeerd op inflatie) de huidige olieprijs [grofweg 60 dollar per vat] nog steeds relatief flink duur. Tot het jaar 2005 waren olieprijzen van minder dan 25 dollar per vat eerder regel dan uitzondering. Uitzonderingen waren uit mijn hoofd de periodes 1970-1975 en 1979-1986.

Goedkope olieprijzen gunstig voor economie in het geval het goedkope winbare olie betreft
Normaliter zijn goedkope olieprijzen goed voor de economie, zolang de olieprijs niet te laag wordt om de olie op grote schaal nog op economisch rendabele wijze te kunnen winnen.
In de vorige eeuw en ook de beginjaren van de 21-ste eeuw zorgden lage olieprijzen ervoor dat de economisch activiteit extra stimulans kreeg, omdat bijvoorbeeld de transport kosten minder werden en mede daardoor de koopkracht van de burger en financieele slagkracht van vele bedrijven groter werden. En ondanks dat de olie gedurende sommige jaren relatief erg goedkoop was, was de winning van olie toendertijd zelfs bij erg lage olieprijzen vrijwel overal nog economisch rendabel.

Het zaagblad model.
De zaagtanden in het zaagblad worden steeds dieper, waardoor kans dat zaagblad breekt (lees financieel economisch systeem crasht) groter en groter wordt
Volatiele olieprijzen zijn volgens menig (onafhankelijk) analist een teken van krapte aan rendabel winbare olie (goedkope olie).
Het klinkt misschien tegenstrijdig maar scherp dalende olieprijzen zijn volgens allerlei analisten (en ook naar mijn opvatting) een door vraagvernietiging veroorzaakte tegenreactie op de voor menig economie veel te hoge olieprijzen.

Binnen de context van het huidige ‘duur winbare olie tijdperk’ waarin het gemiddelde prijsniveau van olie een stuk hoger ligt dan tot grofweg het jaar 2005 gemiddeld het geval was [toen olie winning gemiddeld nog een stuk goedkoper was] zal een klein overschot in olie aanbod al snel leiden tot sterk dalende olieprijzen (waardoor economie weer extra impuls krijgt vanwege o.a. lagere brandstofkosten) en een klein aanbod tekort al snel leiden tot sterk stijgende olieprijzen (waarbij olie winning weer op grotere schaal economisch rendabel wordt).
Grote probleem bij laatstgenoemde is, dat wanneer de economie weer aantrekt de vraag naar olie weer noemenswaardig zal toenemen, waardoor er weer snel een aanbod tekort aan olie zal ontstaan.
En aangezien wereldwijd de olieproductie niet meer op economisch rendabele (lees betaalbare wijze) opgekrikt kan worden, zullen door het ‘niet bij kunnen benen van de toenemende vraag naar olie’ de olieprijzen al snel de lucht invliegen, waardoor er weer snel sprake zal zijn van vraagvernietiging.
Laatstgenoemde op- en neergaande beweging in de olieprijzen vergelijkt men ook wel eens met een tand van een zaagblad. Wanneer bijvoorbeeld de oliewinning te duur is geworden om de wereldwijde economie bij voor de consument betaalbare olieprijzen nog van voldoende olie te voorzien, zal dat volgens allerlei analisten al snel leiden tot een te klein ‘betaalbaar’ olie aanbod om de economie van bijvoorbeeld de landen behorende tot de OECD te behoeden voor een crash. De tand van het zaagblad is als het ware te diep gesneden in het zaagblad, waardoor het bij gebruik al snel breekt.
Volgens sommige bronnen (link niet bij de hand) is op dit moment van schrijven, mede door een minder sterke wereldwijde vraag naar olie (minder sterk dan eerder geraamd was) en door de relatief sterk gestegen dure Amerikaanse schalie olie productie, op de oliemarkt een (dagelijks) aanbod overschot van grofweg 800 duizend olievaten ontstaan, waardoor in korte tijd de olieprijzen flink gedaald zijn. Men ziet nu al, zeker bij het Amerikaanse schalie olie gebeuren (Amerikaanse tight olie gebeuren), dat er extra olieprojecten uitgesteld of zelfs gecanceld worden.

Het is nog even afwachten, maar vanwege de goedkopere olieprijzen zal het lastig worden de wereldwijde olieproductie op peil te houden, laat staan nog verder te laten groeien, en wanneer vanwege de huidige goedkopere olieprijzen de vraag naar olie toeneemt, zal al snel een aanbod tekort ontstaan met als gevolg snel stijgende olieprijzen om de olieproductie weer op peil te krijgen…op gegeven moment resteert er nog te weinig olie welke bij voor de consument betaalbare olieprijzen nog op economisch rendabele wijze uit de grond gehaald kan worden. Olie is naar mijn bescheiden mening nu al de achillespees van het wereldwijde financieel economische systeem geworden.

Samengevat
Als men puur vanuit een economisch financieel oogpunt naar scherp dalende olieprijzen kijkt [en er impliciet of expliciet vanuit gaat dat het winnen van olie ook bij goedkopere olieprijzen betaalbaar blijft], zouden goedkopere olieprijzen een stimulans zijn om weer uit een recessie te geraken of om de economische groei te versnellen.
Probleem heden ten dage is dat er wereldwijd vrijwel geen goedkoop winbare oliereserves meer resteren welke nog niet in gebruik genomen zijn en waaruit bij voor de consument betaalbare olieprijzen op economisch rendabele wijze olie gewonnen kan worden.
Ergo, de productie uit economisch rendabele olie reserves (olievelden) is nu al aan het dalen en wordt meer en meer gecompenseerd door olie waarvoor erg hoge olieprijzen benodigd zijn om de olie op een economisch rendabele wijze te kunnen winnen.

Om de huidige wereldwijde conventionele olieproductie nog te laten toenemen zijn superhoge olieprijzen nodig om de winning economisch rendabel te maken, superhoge olieprijzen waarbij vraagvernietiging reeds de overhand heeft. We zitten wat olie betreft m.i. reeds in een soort van spagaat.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Hans de geus over goedkopere olieprijzen en een verhaal over betaalbare olie

 1. Hans zegt:

  Mooie samenvatting Paradox !

  Het zal me benieuwen hoe lang men dit circus nog op deze manier gaande kan houden, zonder dat er echt zware fluctuaties plaats gaan vinden.
  Wir drücken die Daumen !

  • paradoxnl zegt:

   Hans, bedankt!

   Ik heb zojuist een nieuw artikel geplaatst met video waarin David Hughes geinterviewd wordt door Chris Martenson. Als ik David Hughes mag geloven, zijn analyses komen voor mij erg geloofwaardig over, zal het geen tien jaar meer duren eer de Amerikaanse tight olie (schalie olie) productie zelf bij erg hoge prijzen al flink aan het afnemen is. Geologie triomfeert over technologie, daar is geen ontsnappen aan aldus David Hughes.

   • Hans zegt:

    Bedankt Paradox !

    Ik zal in een van de komende dagen eens naar gaan luisteren.

    Overigens begreep ik dat al(voor een gedeelte) van Ron Patterson, omdat men de Sweet-spots al (waarschijnlijk)grotendeels heeft benut(ook hier laaghangend fruit). Nu lees ik de update’s van Ron Patterson aangaande schalie olie maar oppervlakkig, omdat ze me soms te diep gaan. Daarmee bedoel ik niet dat ik het niet begrijp maar ik wil niet zo ver in detail treden aangaande schalie olie(wat ook weer een wereld op zich is).

   • paradoxnl zegt:

    Hans,

    Inderdaad, ook bij het tight oil gebeuren wordt het laaghangend fruit als eerste opgesoupeerd.

    “Daarmee bedoel ik niet dat ik het niet begrijp maar ik wil niet zo ver in detail treden aangaande schalie olie(wat ook weer een wereld op zich is)”.
    Voor mij gaat dat ook op, alhoewel ik ook regelmatig de wat meer detail gerichte stukken lees, al was het omdat het me nu eenmaal interesseert.
    Voor mij is het grote plaatje het belangrijkste en niet de details.

    Soms lees ik wel eens een energie rapport waarin grote hoeveelheden aan data uit de echte wereld bestudeerd en geanalyseerd worden. Ik hoop op laatstgenoemde wijze beter te kunnen inschatten of het grote plaatje nog wel in grote lijnen klopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s