Hogere olieprijzen leiden tot loonmatiging

Loonmatiging:
Volgens allerlei analisten als bijvoorbeeld Nate Hagens (zie onderstaande video) en Gail Tverberg leiden hogere olieprijzen al snel tot loonmatiging.
Olie is nog steeds onmisbaar in een heleboel processen, denk bijvoorbeeld aan transport en industrie. Zonder olie zal de hedendaagse economie snel instorten (tot stilstand komen).
Omdat relatief een heleboel olie [of van olie afgeleide producten zoals benzine of diesel] direct of indirect gebruikt wordt bij een heleboel economische activiteiten [bijvoorbeeld bij het vervaardigen van producten, het transporteren van goederen, transport bij allerlei diensten, in de mijnbouw…], zal de prijsstijging van olie zich niet alleen beperken tot alleen olie. Alle processen waarin direct of indirect olie gebruikt wordt zullen duurder worden. Voor menig bedrijf betekend laatstgenoemde dat de netto opbrengsten minder worden. Een bedrijf kan bij toenemende kosten ‘op een bepaald moment’ er voor kiezen om bijvoorbeeld extra mensen te ontslaan, minder mensen in dienst te nemen en/of de lonen te matigen. Laatstgenoemde maatregelen leiden tot een gemiddeld lagere koopkracht voor burgers. Naast duurdere olie spelen natuurlijk meestal ook andere factoren een rol bij loonmatiging. Vaak wordt duurdere olie niet als een belangrijke directe oorzaak voor loonmatiging gezien [op de achter grond geschoven] en worden andere factoren naar voren gebracht om de loonmatiging te verklaren. Dat terwijl duurdere olie volgens menig analist direct of indirect heel sterk bijdraagt aan loonmatiging op grote schaal.

Video Nate Hagens – Limits to Growth: Where We Are and What to Do About It (Vooral vanaf minuut 17 mijns inziens extra interessant):

ROI en ERoEI:
De (netto) opbrengst van een economische activiteit [of (netto) winst van een bedrijf] uitgedrukt in geld wordt ook wel ‘Return on Investment [ROI]’ genoemd. Met andere woorden hoeveel (netto) winst levert een gedane investering op puur in termen van geld. In feite geeft de ROI de verhouding weer tussen enerzijds de investeringen en anderzijds de opbrengsten (exclusief investeringen).

Bij de energiewinning wordt vaak het begrip ‘Energy Returned on Energy invested [ERoEI]’ gebruikt. Hierbij wordt de verhouding weergegeven tussen de hoeveelheid aan bruikbare energie die in het proces gestopt wordt ten opzichte van de hoeveelheid aan bruikbare energie die men ervoor terug krijgt. Dus in plaats van geld worden de opbrengsten uitgedrukt in energie.
Om appels met appels te vergelijken probeert men bijvoorbeeld olie input met olie output te vergelijken, bijvoorbeeld door zowel de gedane energie input als de verkregen gewenste energie output in olie equivalenten uit te drukken. Bijvoorbeeld de benodigde hoeveelheid aan steenkool om een bepaalde hoeveelheid aan olie te verkrijgen wordt dan uitgedrukt in ‘x olie equivalenten aan steenkool’. Probleem bij laatstgenoemde is dat bijvoorbeeld één energie unit (bijvoorbeeld 1 btu, 1 Kwh, 1 Joule…) uit steenkool gemiddeld minder economische activiteit oplevert dan één energie unit uit olie. Naast laatstgenoemde is het ook om andere redenen niet gemakkelijk om de ERoEI eenduidig te meten. Waar trekt men de grens bij de energie winning of met andere woorden welke directe of indirecte energie input neemt men in ogenschouw bij het berekenen van de ERoEI? Ondanks laatstgenoemde beperkingen wordt de ERoEI door vrijwel alle analisten die zich met energie bezighouden als een zeer belangrijk en waardevol concept gezien.

De ROI van een bedrijf kan om meerdere redenen negatief (verlies gevend) uitvallen. Menig analist die de energie factor serieus neemt valt op dat vooral de afgelopen tien jaar met name de sterk gestegen kosten van energie (en grondstoffen/ winnen van grondstoffen) en de afnemende kwaliteit van grondstoffen en brandstoffen steeds meer bijdragen aan afnemende financiele opbrengsten bij menig economische activiteit. Met andere woorden dat op de achtergrond een afnemende ERoEI steeds sterker bijdraagt aan een afnemende ROI.

Just in time deliveries (JIT)
Volgens allerlei analisten (bijvoorbeeld de Natuurkundige en ‘human’ systeem analist David Korowicz) is onze huidige hoog complexe economie erg kwetsbaar door de zogenaamde ‘Just In Time (JIT) deliveries’ van allerlei cruciale producten en grondstoffen. Heden ten dage is het functioneren van een nationale economie vrijwel volledig afhankelijk geworden van tijdige levering van cruciale producten en grondstoffen afkomstig uit andere landen. Sommige producten die cruciaal zijn voor een nationale economie worden gemaakt in slecht enkele landen. Een extreem voorbeeld: Japan is het enige land, als ik me goed herinner, waarin een speciaal soort stalen buizen gemaakt worden die onmisbaar zijn in de bouw van kerncentrales. Ook bij de productie van een auto zijn duizenden onderdelen van belang die in verschillende landen gemaakt worden. Ook het in voldoende mate kunnen beschikken over brandstoffen als bijvoorbeeld olie is van cruciaal belang voor menig nationale economie om de boel niet te laten instorten, zeker voor olie importerende landen die behoren tot de club van rijke landen.

Ondanks dat onderstaande video [waarin David Krowicz uitleg geeft over de kwetsbaarheid van ons huidig economisch systeem] al enkele jaren oud is, is het verhaal mijns inziens nog steeds heel erg relevant voor ons huidige financieel economisch stelsel. In mijn ogen een echte aanrader!
David geeft allerlei voorbeelden waarom ons huidig economisch systeem uitermate kwetsbaar is voor met name verstoringen in de tijdige levering van allerlei cruciale producten, grondstoffen en brandstoffen. Waarom heden ten dage een complexe nationale economie niet meer op zichzelf kan staan en volledig afhankelijk is van producten of grondstoffen afkomstig uit andere landen of economische blokken. Met andere woorden dat er geen sprake meer is van allerlei min of meer onafhankelijke nationale economieen, maar van een wereldwijde (globale) economie welke opgebouwd is uit een samenspel van sterk van elkaar afhankelijke nationale economieen.
The Modern Economy, Civilisation, Complexity & Collapse – David Korowicz

Physicist and Human Systems Ecologist David Korowicz presents a lecture on the fragile state of the global economy that is being increasingly pushed to collapse by peak oil and natural resources. So large, complex and intertwined is the global economy that it is not suited to change.

En hieronder een wat meer recent interview met David Korowicz:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Hogere olieprijzen leiden tot loonmatiging

  1. Hans Verbeek zegt:

    Bedankt voor de verhalen van David Korowicz, ook al werd ik er niet vrolijk van.
    Ik ga toch maar weer proberen wat groente en fruit te kweken in mijn eigen tuin. Het zal niet genoeg zijn, maar het is wel een leuke bezigheid, die voldoening geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s