Internationaal Energie Agentschap: Flinke investeringen in het midden oosten nodig om wereldwijde olieproductie de komende jaren op peil te houden

Blogger Matt Mushalik heeft recentelijk een artikel geschreven waarin op basis van informatie uit verscheidene recente rapporten van het IEA (Internationaal Energie Agentschap) een scenario voor de toekomstige wereldwijde olieproductie getoond wordt.

Drie grafieken
Aan de hand van een drietal grafieken wordt…
1)
De sterk gestegen kosten in de olie en gas winning gedurende de afgelopen tien weergegeven.
2)
De verwachte sterke afname van de olieproductie uit bestaande olievelden weergegeven
3)
Het cruciale belang van het MIDDEN OOSTEN (en ook van Brazilie) om gedurende de komende jaren de wereldwijde olieproductie
op peil te houden weergegeven.

Grafiek 1:

In bovenstaande grafiek 1 wordt weergegeven dat sinds het jaar 2005 de kosten om olie en gas te winnen veel sneller gestegen zijn dan de olieproductie. De kosten om olie te winnen stegen namelijk met ongeveer 8% per jaar, terwijl de totale olieproductie met minder dan 1% per jaar toenam.

Quote uit het artikel van MATT:

We see that total oil supply (including gas plant liquids but excluding bio-fuels and refinery processing gains) has not increased commensurate with investments. While investments since 2005 increased at an average of 8% pa, production went up by less than 1% pa. Oil alone needs $500 bn investments pa, 90% of which [=$ 450 bn] is required to keep oil production at current levels. (p 60 WEIO). At the Davos World Economic Forum in January 2015, Fatih Birol, Chief Economist of the IEA warned: “In 2015 we expect oil and gas upstream investments to decline $ 100 bn or 15%. [100 bn out of 700 bn] And the big chunk of it will come from the high cost areas. And this will have implications, not perhaps immediately but for 2016-2017. And if this comes together with a stronger demand this will have strong implications for the price and the markets”

Grafiek 2:

In bovenstaande grafiek 2 wordt weergegeven dat de wereldwijde olieproductie uit bestaande olievelden flink zal gaan afnemen en dat er nog noemenswaardig veel nieuwe economisch winbare olievelden bij gevonden moeten worden om de door het IEA verwachte toekomstige olieproductie te realiseren. Verder valt in bovenstaand plaatje op dat de conventionele olieproductie niet meer verder zal stijgen en de stijging vooral op conto van onder andere Natural Gas Liquids (NGL) moet komen. Het is zacht uitgedrukt veel lastiger en duurder om uit een vat LNG benzine en diesel ‘te maken’ dan uit een vat ruwe olie. In bovenstaand plaatje wordt er tussen de regels door van uitgegaan dat de olieprijzen hoog genoeg blijven om de enorme benodigde investeringen te bekostigen.
Als ik het goed gevolgd heb gaat menig analist er vanuit dat momenteel de investeringen in de oliewinning flink te laag zijn om binnen enkele jaren de totale wereldwijde olieproductie nog op peil te houden! Kort samengevat komt het volgens menig onafhankelijk analist er op neer dat het nu al te duur is om de wereldwijde olieproductie binnen enkele jaren nog op peil te houden. Want de vruchten van gedane investeringen in het heden (momenteel dus het jaar 2015) op de wereldwijde olieproductie komen pas over enkele jaren tot uiting

Grafiek 3:

In bovenstaande grafiek 3 wordt weergegeven uit welke landen of groepen van landen volgens het IEA de toekomstige extra olie vandaan moet komen om aan bovenstaande verwachting (t.a.v. de toekomstige wereldwijde olieproductie) te voldoen. Om bovengenoemde te realiseren zijn volgens het IEA in de toekomst nog hogere investeringen noodzakelijk dan nu al het geval is.
Volgens menig onafhankelijk analist is de door het IEA verwachte toename van de olieproductie in het MIDDEN OOSTEN na het jaar 2020 zacht uitgedrukt twijfelachtig en die van Brazilie ronduit ongeloofwaardig. Laat staan die van de rest van de wereld. En zoals in grafiek 2 wordt weergegeven zal de toename vooral LNG betreffen. Uit een vat LNG kan zacht uitgedrukt minder diesel en benzine gemaakt worden dan uit een vat ruwe olie.
(Zie bijvoorbeeld deze link voor een dik rapport, pdf formaat uitgebracht door het IEA).

Een samenvatting en nog wat ditjes en datjes
Samengevat komt het erop neer dat volgens het meestal behoorlijk optimistische IEA over enkele jaren alleen het MIDDEN OOSTEN, en dan met name IRAK, onder een regiem van flinke investeringen in staat zal zijn de wereldwijde olieproductie nog voor een tijdje op peil te houden.

Vooral vanaf het jaar 2020 zal, aldus een inschatting van het IEA, het MIDDEN OOSTEN haar olieproductie jaarlijks dienen te verhogen om ten eerste de verwachte daling in de rest van de wereld te compenseren en ten tweede de wereldwijde olieproductie nog wat te verhogen [om Business As Usual in stand te houden].

In vergelijking met enkele jaren geleden is wat betreft de toekomstige wereldwijde olieproductie ook het IEA al een stuk somberder geworden. Amper 10 jaar geleden ging het IEA er nog vanuit dat rond het jaar 2030 de totale wereldwijde olieproductie met relatief geringe investeringen gemakkelijk tot boven de 120 miljoen vaten per dag opgekrikt kon worden.
Heden ten dage gaan ze uit van hooguit zo’n 100 miljoen vaten per dag in het jaar 2035…in het geval het MIDDEN OOSTEN en dan vooral IRAK haar investeringen in de olie winning per direct flink gaat opschroeven. Als er niet snel vrede komt in het MIDDEN OOSTEN is de kans op laatstgenoemde zeer klein.
En ook als de investeringen in de olie winning de komende jaren in het MIDDEN OOSTEN flink toenemen is het nog maar de vraag of het Midden Oosten in staat zal zijn de terugval in olieproductie in de rest van de wereld ‘voldoende’ te compenseren.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Internationaal Energie Agentschap: Flinke investeringen in het midden oosten nodig om wereldwijde olieproductie de komende jaren op peil te houden

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor de samenvatting, Paradox.
  Ik heb een paar korte opmerkingen.
  “Het is veel lastiger en duurder om uit een vat LNG benzine en diesel ‘te maken’ dan uit een vat ruwe olie
  Het is niet alleen lastig, het is nagenoeg onmogelijk. Natural Gas Liquids bevatten koolwaterstoffen met een korte ketenlengte, zoals propaan (4 koolstofatomen), pentaan (5 C-atomen) en hexaan (6 C-atomen). Benzine bestaat hoofdzakelijk uit octaan met 8 koolstofatomen. En in diesel zitten veelal nog langere koolstofmoleculen (10 C-atomen of meer). In de alinea onder grafiek 3 komt dit nog even terug.

  Bij grafiek 3
  IEA verwacht dat de Braziliaanse olieproduktie de komende jaren met 2 miljoen vaten per jaar zal stijgen. Maar dat is onwaarschijnlijk geworden nu staatsoliemaatschappij Petrobras veel moeilijker geld kan lenen. Kredietbeoordelaars hebben de leningen van Petrobras afgewaardeerd tot junk: je krijgt je investering waarschijnlijk niet helemaal terug.
  Waarschijnlijk blijft veel van de subsalt-aardolie voor de Braziliaanse kust voor eeuwig begraven, wegens te duur om naar boven te halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s