Financieel debacle Amerikaanse schalie olie

Terwijl de economie [van met name de landen behorende tot de OECD] mijns inziens maar amper gestabiliseerd is van door de Amerikaanse huizencrisis (mede gevoed door extreem hoge olieprijzen) veroorzaakte economische crash van het jaar 2008, staat de wereld mogelijk op zeer korte termijn of nu al een nieuwe flinke crash te wachten…namelijk eentje veroorzaakt door het financiële debacle in verband met het Amerikaanse schalie olie gebeuren…
De wereldeconomie heeft m.i. al flink minder veerkracht dan voor het jaar 2008 het geval was. Het leeglopen van een nieuwe noemenswaardig grote bubbel kan voldoende zijn om het kwetsbare wereldwijde financieel economische systeem op haar grondvesten te doen trillen.

Volgens menig onafhankelijk analist is het einde van het goedkoop winbare olietijdperk reeds een feit.
De olie uit de teerzanden, de Amerikaanse schalie olie en de bulk van de diepzee olie is volgens menig onafhankelijk analist in termen van energie en ook geld te duur om het huidige wereldwijde financieel economisch systeem in stand te houden. De netto energie (de energie die overblijft na het winnen, raffineren en distribueren) ervan bestemd voor de maatschappij [welke niets van doen heeft met het winnen en verwerken van olie] is te gering om voldoende economische output te genereren om de dure oliewinning in stand te houden. De netto energie is te gering om voldoende economische output te generen om de koopkracht voldoende op peil te houden om de dure olie winning op grote schaal te ondersteunen.
Het wereldwijd financieel economisch systeem wordt overeind gehouden met behulp van de nog resterende goedkopere winbare conventionele olie. De goedkoop winbare conventionele oliewinning is reeds op haar retour. Ook de winning van olie uit conventionele olievelden wordt in termen van energie en geld steeds duurder. Er zijn de laatste tientallen jaren vrijwel geen nieuwe grote olievelden, waaruit op goedkoop wijze hoge kwaliteitsolie gewonnen kan worden, ontdekt.
Als de productie van de goedkoop winbare olie van Irak niet snel flink opgekrikt wordt, zal mijns inziens alleen al vanuit een netto energie perspectief het vanaf nu vrijwel onmogelijk worden om het huidige volume van de werkelijke economie [waarvan nog steeds een groot en ook essentieel deel gegenereerd wordt met behulp van petroleum] op peil te houden. En ook al wordt de olieproductie in Irak flink opgekrikt en de olieproductie van Libië en Iran weer op oude niveau komt, is het  uitstel van executie voor hooguit een paar jaar.

Investeringsgolf in schalie oliegebeuren:
De afgelopen jaren is er enorm veel goedkoop geld in het schalie olie (tight oil) gebeuren gepompt. De kosten van de schalie olie winning werden [en worden] met name in de mainstream media regelmatig enorm gebagatelliseerd. In de video hieronder merkt Arthur Berman gechargeerd op dat ‘energie de economie is’ en dat er bij het schalie olie gebeuren vanwege een te lage netto energie opbrengst [in termen van geld betekend dit dat het schalie olie gebeuren in feite te duur is om een positieve bijdrage te leveren aan de werkelijke economie] er te weinig werkelijke economische output gegenereerd werd (en wordt) om de kosten van het hele gebeuren te rechtvaardigen. Dat in termen van geld de koopkracht te laag is om de benodigde hoge olieprijzen voor het schalie gebeuren te rechtvaardigen.
Nu de olieprijzen gedaald zijn komt pas tot uiting hoe beroerd de financiele situatie van onder andere menig oliewinning bedrijf is. De economische groei die tijdelijk samenging met de stijgende schalie olieproductie zal snel flink negatief naar beneden bijgesteld worden. Het tijdelijke feestje zal uiteindelijk duur betaald worden. Er is nu al flink wat geld verdampt.
Bij het Amerikaanse ‘schalie olie feestje’ zijn er in de financiele wereld altijd wel mensen te vinden die enorm geprofiteerd hebben [en mogelijk nog steeds flink profiteren] van het schalie olie gebeuren. Dat er bijvoorbeeld door belanghebbenden doelbewust veel te optimistische informatie aan bijvoorbeeld aandeelhouders verstrekt is over de technisch winbare voorraden aan schalie olie, vaak met een factor 10 te hoog. Zie daartoe het verder naar onderen getoonde plaatje, namelijk bij het eerste gelinkte artikel. Wie het schalie olie gebeuren enigszins volgt zal opvallen hoe diep de rode cijfers reeds zijn. De kans wordt vrijwel nul geacht (ook bij eventuele toekomstige hogere olieprijzen) dat die diep rode cijfers nog noemenswaardig verminderd kunnen worden. Het schalie olie gebeuren is gewoon te duur, zowel in termen van energie als in termen van geld, om een positieve bijdrage aan de werkelijke economie te leveren.
Samengevat: Het leek tijdelijk alsof het schalie olie gebeuren een noemenswaardige positieve bijdrage leverde aan de Amerikaanse economie, maar het lijkt er steeds meer op dat het tijdelijke profijt in de verdere toekomst duurder betaald zal worden dan het (tijdelijke profijt) waard was.

Tot slot
Onderstaande video (mijns inziens een aanrader!) en links bevatten naar mijn idee allen een goed te volgen uitleg over het hoe en waarom van het financiële debacle bij het Amerikaanse schalie olie (tight oil) gebeuren. Het is een kwestie van hooguit een paar jaar eer de Amerikaanse schalie olie productie flink zal gaan inzakken. In het geval de olieprijzen nog enige tijd zo laag blijven als nu het geval is, zal de Amerikaanse tight olie productie hoogstwaarschijnlijk al binnen nu een een paar maand flink al dan niet geleidelijk gaan inzakken.

Video:

Artikelen:
Klik hier voor eerste artikel. Mijn bedoeling is dit artikel te vertalen, omdat het een heel goede samenvatting van de voorgeschiedenis van het schalie olie gebeuren geeft. Hieronder een informatief plaatje uit het artikel:

Klik hier voor tweede artikel. Hieronder een informatief plaatje uit het artikel:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s