4 april 2015: Flink boven normale sneeuwhoeveelheid in groot deel van Siberie, maar flink beneden normaal in Europa.

Volgens het Canadian Cryospheric Information Network (CCIN) ligt er momenteel (4 april 2015) boven het Noordelijk halfrond ten opzichte van de periode vanaf het jaar 1998 tot en met 2011 nog steeds bovengemiddeld veel sneeuw:

Vooral boven een groot deel van west en centraal Siberie ligt er volgens CCIN voor de tijd van het jaar nog erg veel sneeuw. Boven Europa ligt er daarentegen erg weinig sneeuw:

Ik heb wel mijn twijfels over de flink bovengemiddelde sneeuwhoeveelheid boven Tibet. Als ik het me goed herinner is de afwijking van de sneeuwhoeveelheid boven Tibet in bovenstaand ‘CCIN plaatje’ al vele maanden niet meer aangepast. Maar los van laatstgenoemde is het m.i. interessant in hoeverre het sneeuwdek boven met name Siberie de komende weken zich weet te handhaven. Als het weer wil meewerken krijgen we dankzij de flinke sneeuwhoeveelheid boven een groot deel van Siberie eindelijk misschien weer eens een Mei maand waarbij ook de sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond na vele jaren weer eens wat minder extreem beneden normaal zal uitvallen.
Heel speculatief, maar als ik de korte en langere termijnverwachting voor Siberie mag geloven zal het er tijdelijk wel flink zachter worden. Temperaturen die enkele graden boven nul liggen hoeven nog niet funest voor het sneeuwdek te zijn in het geval de lucht maar voldoende droog is, het dauwpunt voldoende onder nul blijft met een klein beetje wind. Onder laatstgenoemde omstandigheden blijft door verdamping en vervluchtiging van de sneeuw de temperatuur vlak boven de sneeuwlaag koud genoeg om noemenswaardig afsmelten te voorkomen. Afwachten maar weer in welk tempo de sneeuw boven Siberie de komende weken gaat (weg)smelten.

De flinke hoeveelheid sneeuw boven Siberie is een soort van latente koude bonus (onder andere vanuit een albedo perspectief) voor de komende maanden.

Even speculeren: Misschien dat door de warmere oppervlakte wateren in met name de Grote Oceaan er meer vocht boven het Noordelijk halfrond aanwezig was. Het was de afgelopen maanden relatief zacht en vochtig boven grote delen van Siberie met als gevolg een bovengemiddelde sneeuwval. Dat in een iets warmere (en vochtigere wereld) de toenemende sneeuwval boven Siberie zorgt voor een negatieve feedback.
Als ik het goed gelezen heb is de veronderstelling dat CO2 een zogenaamd ‘forcing’ broeikasgas is [een CO2 molecuul blijft lang genoeg in de atmosfeer om een ‘forcing effect’ te hebben], welke tot een iets warmere atmosfeer leidt. Een opwarmende atmosfeer kan weer meer vocht (water) bevatten, waardoor bij het stijgen van de temperatuur de gemiddelde hoeveelheid vocht in de atmosfeer toeneemt. Water is een veel sterker broeikasgas dan CO2, maar water is geen ‘forcing’ broeikasgas [omdat een individueel water molecuul daarvoor veel te kort in de atmosfeer verblijft]. Vanwege laatstgenoemde bepaald de hoeveelheid CO2 [naast andere ‘forcing’ broeikasgassen zoals bijvoorbeeld methaan] uiteindelijk de hoeveelheid water in de atmosfeer.

Nog veel onderzoek nodig?
Waar mijns inziens nog erg veel onderzoek voor nodig is, is in hoeverre een grotere hoeveelheid vocht in de atmosfeer tot een versterkt broeikaseffect leidt. Misschien dat door toenemende hoeveelheden vocht in de atmosfeer de hoeveelheid lage bewolking toeneemt. Lage bewolking heeft een netto afkoelend effect. Daarnaast valt m.i. niet uit te sluiten dat overige factoren (onder andere die met een cyclisch karakter) een noemenswaardig effect op de gemiddelde wereldtemperatuur kunnen hebben. Samengevat twijfel ik met name aan het versterkte broeikaseffect. Maar ja ik ben ook maar een leek.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op 4 april 2015: Flink boven normale sneeuwhoeveelheid in groot deel van Siberie, maar flink beneden normaal in Europa.

  1. Pingback: In maart 2015 minder sneeuw op Noordelijk Halfrond dan normaal | Cassandraclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s