Is groei economie China minder rooskleurig dan wordt voorgespiegeld?

Op de website van Peakoil Nederland weer een artikel boordevol informatie over onder andere het Amerikaanse schalie olie gebeuren. Ook bij menig overig onderwerp, zoals bijvoorbeeld de stagnerende economische groei in China en over de steeds meer rooskleurige berekening van het Binnenlandse Bruto Product, wordt in het artikel stilgestaan.

Ik was van plan om een artikel te schrijven op basis van een artikel uit de hand van Kurt Cobb over de zeer waarschijnlijk te optimistisch ingeschatte economische groei van China. Maar na het lezen van het artikel van Kurt Cobb trof ik een nieuw artikel aan op Peakoil Nederland, waarin tot mijn positieve verrassing ook uitgebreid stilgestaan wordt bij het artikel van Kurt.
China wordt mijns inziens door menigeen nog steeds gezien als ‘aanjager’ (kartrekker) van de wereldeconomie…voor hoelang China die rol nog kan vervullen…

Hieronder enkele quotes uit het artikel op Peakoil Nederland. Ook de rest van het artikel is in mijn ogen absoluut de moeite van het lezen waard. Het zit boordevol informatie met de nodige kritische noten.

Een eerste quote

Er valt best iets te zeggen voor de twijfels van Peter de Waard bij het nut van de olieprijs als economische indicator, zij het om een andere reden dan hij schrijft: door de vele kunstgrepen is het normale proces van price discovery immers behoorlijk versluierd geraakt. Wat dat uiteindelijk zegt over de status van olie als onze belangrijkste grondstof is vooralsnog een open vraag. Wat zich echter minder makkelijk laat versluieren is de relatie tussen energieverbruik en economische ontwikkeling. Kurt Cobb grijpt het afvlakken van het Chinese elektriciteitsverbruik aan om de officiële Chinese groeicijfers de maat te nemen. Het verband tussen elektriciteitsverbruik en economische groei bedroeg tussen 2005 en 2013 gemiddeld genomen 1,09 procent (bij elk procentje bbp-groei steeg het elektriciteitsverbruik dus met 1,09 procent), in 2014 daalde die verhouding plots naar 0,51 procent. Ook slonk het dieselverbruik, en verder haalt Cobb nog meer energiegerelateerde indicatoren aan die zich onmogelijk met een groei van 7,4 procent in 2014 laten rijmen.

Een tweede quote

Het valt dus niet uit te sluiten dat John Williams, de oprichter van Shadowstats, het in elk geval deels bij het rechte eind heeft. Williams, die decennia als statisticus in overheidsdienst heeft gewerkt, is zijn site begonnen uit onvrede met hoe er steeds weer gemorreld werd aan de manieren waarop inflatie en bbp worden berekend. Door terug te grijpen op oudere en, volgens hem, betrouwbaardere rekenmethoden komt hij consequent op een hogere inflatie en een lager bbp uit. Ook Tim Morgan hekelt het toegenomen gebruik van ‘hedonische aanpassingen’ en ‘substituties’ bij de berekening van de inflatie (en dus het bbp, want dat wordt voor inflatie gecorrigeerd). Ook richt hij zijn pijlen op het gebruik van deductieve imputaties, die in de VS in 2012 zo’n 16 procent van het bbp uitmaakten. En ook de EU gaat met de nieuwe berekeningswijze van het bbp trouwens bepaald niet vrijuit.

Tot slot:
Op de site van Ron Patterson en ook in het hierboven vermelde artikel van Peakoil Nederland wordt stilgestaan bij het zogenaamde ‘Red queen syndroom’. Men weet wel, de ‘red queen’ uit Alice in wonderland. Men moet steeds harder lopen om op gelijke hoogte te blijven. Men heeft steeds meer boorinstallaties nodig om de olieproductie op gelijke hoogte te houden.
Het ‘red queen syndroom’ is zeker ook van toepassing op de olieproductie in Rusland.
Het aantal olie boorinstallaties in Rusland, nam namelijk toe van zo’n 5 á 6 duizend in het jaar 2009 tot 8 á 9 duizend in het jaar 2014. Dat dus op 5 jaar tijd het aantal boorinstallaties in Rusland met zo’n 3 duizend stuks is toegenomen, terwijl de Russische olieproductie ‘verhoudingsgewijs’ de afgelopen vijf jaar nauwelijks is toegenomen. Dit fenomeen is wereldwijd zichtbaar. Laatstgenoemde is één van de meerdere redenen waarom de oliewin kosten wereldwijd aan het toenemen zijn.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s