Einde tijdperk van de goedkope oliewinning. Een update.

Hieronder een quote uit de meest recente nieuwsupdate op peakoil Nederland waarin ik me goed kan vinden:

Wat dramatisch gesteld wordt in de schalieformaties van Texas en Noord-Dakota de toekomst van het oliebedrijf beslist. Lukt het hier niet om de onconventionele winning tot een succes te maken, onder omstandigheden die even uniek als gunstig zijn – een extreem lage rente, kwantitatieve verruiming en dus een tsunami aan geld dat op behoorlijke rendementen jaagt, gekoppeld aan een effectieve mythevorming waarin investeren in de eigen energieonafhankelijkheid bijna als een patriottistische plicht geldt – dan zal dat investeerders kopschuw maken en komen veel toekomstige onconventionele olieprojecten in het geding.

Om de ‘schalierevolutie’ te kunnen rekken is geld nodig, heel veel geld, in maart alleen al 30,6 miljard dollar van durfkapitalisten en vermogensfondsen. Vorige week schreven we nog dat de schaliesector opmerkelijk veel succes heeft met het aantrekken van vers geld, maar daar zou weleens verandering in kunnen komen…

Ook de rest van de meest recente wekelijkse update op Peakoil Nederland is mijns inziens interessant, met name dat menig mens zichzelf boven de natuur verheven voelt in de zin dat hij of zij denkt deze te kunnen manipuleren en onderwerpen naar eigen inzicht en behoefte. Bijvoorbeeld met behulp van antibiotica allerlei ziektes de baas te blijven.
Dat het idee van de maakbare natuur verweven zit in onze cultuur…dat we onszelf boven de natuur verheven voelen en geen integraal onderdeel ervan zijn. Dat de natuur slechts een verzameling van dingen is waar te pas en te onpas gebruik van gemaakt kan worden. Dat laatstgenoemde opvatting uiteindelijk wel eens een behoorlijke illusie kan blijken te zijn. Soort van arrogantie van de macht. Een illusionaire macht welke zich uiteindelijk steeds meer tegen de mens zelf keert.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Einde tijdperk van de goedkope oliewinning. Een update.

 1. Hans zegt:

  Hoi Paradox,

  Ik zie dat je een foto aan je profiel hebt toegevoegd, leuk om dat eens te zien !

  Ik volg de update’s van Peakoil Nederland ook al een tijdje, ze sommen vaak dingen op die interessant zijn. Ron Patterson heeft ook regelmatig interessante verwijzingen in z’n post: zoals deze:
  “One more comment on stupid money, that is exactly what is driving the Chinese real estate boom. The flood of capitalism into china has created a wealthy class. Though this is still a very small percentage of the people, a small percentage of 1.4 billion people is still an awful lot of people. And they have money and no place to put it. China has a law against people investing outside China. The Chinese stock market is a roller coaster where money can be lost almost as fast as it is invested. So people invest in real estate. To create a market for all this money China is building between 12 and 24 new cities every year. Every piece of those cities has already been sold to the new Chinese middle class. And they are all empty. And they just keep building and building because the money just keeps coming and coming and coming.

  That story is told in this twelve and one half minute video. Please watch it before you post below and say that there is no Chinese real estate bubble.”

  Ook deze link bijvoorbeeld, in z’n laatste post:
  http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/11611387/Shells-Arctic-voyage-marks-beginning-of-peak-oil-era.html

  Verder vielen me zoal op de laatste tijd:

  Deze eerste link is naar mijn bescheiden mening een hele belangrijke. Volgens mij kunnen we de doos van Pandora nooit meer sluiten, het gaat hier nog maar over een handjevol in “rijk” Duitsland:

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/atommuell-endlagerung-nicht-mehr-in-diesem-jahrhundert-13548053.html

  http://www.nrcq.nl/2015/05/15/ja-de-economie-groeit-maar-denk-niet-dat-de-crisis-verdwenen-is

  http://www.express.be/business/nl/economy/in-deense-cafes-en-benzinestations-kan-u-straks-niet-meer-met-cash-betalen/213243.htm

  • paradoxnl zegt:

   Hans,

   Dat artikel over het radioactief afval uit kerncentrales is zeker interessant. Ik had al in andere artikelen gelezen dat de kosten om het kernafval veilig op te slaan veel hoger gaan uitpakken dan oorspronkelijk beweerd (beraamd) werd. Elk jaar wordt er weer wat extra kernafval toegevoegd aan de reeds bestaande hoeveelheid. Zoals ook in het artikel opgemerkt wordt kan men mijns inziens toekomstige generaties niet opschepen met een tikkende tijdbom van het kernafval.

   Ook het NRC artikel laat weer eens zien dat we de 2008 recessie nog niet te boven gekomen zijn…dat ondanks soepelere berekeningen van het BBP gedurende de afgelopen jaren. Zonder dat creatief boekhouden is naar mijn idee het economisch plaatje extra somber…om nog maar te zwijgen over de mogelijkheid van een enorme ‘huizenbubbel’ in China. (Video spreekt boekdelen).

   Het artikel “Shell’s Arctic voyage marks beginning of peak oil era” geeft naar mijn idee aan dat de laatste weken “peakoil” weer terug wat meer mainstream nieuws begint te worden.

 2. Hans Verbeek zegt:

  Vorige week schreven we nog dat de schaliesector opmerkelijk veel succes heeft met het aantrekken van vers geld, maar daar zou weleens verandering in kunnen komen…

  Ik denk niet dat er veel verandering in gaat komen. De banken moeten nieuw geld blijven uitlenen, hun balanstotalen moeten blijven groeien. Er komt elke maand nog zo ontzaggelijk veel geld bij, dat moet ergens naar toe.
  Ik denk dat fysieke grenzen de winning van schalie-olie wel parten gaan spelen. Opslag en vervoer kunnen beperkend worden. Het heeft geen zin om olie uit het gesteente te halen en op te slaan in tans en treinen totdat de prijs weer stijgt. Bewaren in de grond is goedkoper.
  En de fysieke produktie van schalie-olie-velden daalt veel sneller als conventionele olievelden (het Red Queen-probleem) Over 2 jaar moet men zich een ongeluk boren en fracken om de produktie gelijk te kunnen houden.

  Het filosofische naschrift van Gertjan Cobelens “Nietzsche en piekolie” sprak mij erg aan.

  • paradoxnl zegt:

   Hans V,

   Mijn opvatting is in grote lijn dezelfde als die van jou hierboven.

   Ik verwacht, zeker wanneer de olieprijzen nog een beetje stijgen, er nog volop goedkoop geld richting het schalie olie gebeuren gesluisd zal worden.
   Op basis van wat ik gelezen heb is het voor banken steeds lastiger wordt om grote financieel rendabele projecten te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s