Een samenleving in crisis

Een van mijn favorieten is onderstaande video.
Volgens onderstaande video kunnen de (huidige) wereldwijde milieu -, energie – en financieel economische situatie niet los van elkaar gezien worden. De aard van ons huidig financieel economisch systeem [met name de uitwassen ervan, zie vanaf grofweg minuut 29 in de video en ook over mismatch tussen financieele economie en werkelijke economie in laatste 5 minuten van video] zorgt ervoor dat heel veel mensen wereldwijd beroofd worden van noodzakelijke middelen om een enigszins menswaardig bestaan te kunnen leiden [zie hiertoe bijvoorbeeld laatste 7 minuten van video]. Op sommige punten is de informatie in de video al wat achterhaald, maar in grote lijn is het verhaal naar mijn idee nog steeds van toepassing.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

13 reacties op Een samenleving in crisis

 1. Hans zegt:

  Hoi Paradox,

  Goede video die de lading dekt, bedankt voor dit filmpje.

  Zoals je weet volg ik het Griekse “drama” nogal op de voet en ik moet zeggen dat ik daar best wel zorgen om maak wat daar allemaal gebeurd. Natuurlijk kan men het allemaal vanuit verschillende hoeken bekijken, daar niet van maar je zult toch maar een normale Griek zijn te midden van al dit geweld. Het toont heel erg aan wat geld een enorme macht heeft gekregen en hoe snel dat tot uiterst moeilijke toestanden dat kan leiden(banken blijven zelfs langer dicht dan Maandag). Ik neem aan dat je het laatste stuk van Gail Tverberg hebt gelezen, waarin ze zegt, dat zelfs een terugkeer naar de Drachme veel vooral energie gerelateerde zaken daar geen(of weinig) baat bij zullen hebben. Deze econoom, denkt dat ook:
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24255152/__ING__inruil_euro_voor_drachme_helpt_niets__.html

  Volgens mij gaat Griekenland een uiterst zware toekomst tegemoet, met of zonder grexit. Ongelofelijk, hoe snel zich dat daar tot zo’n omvangrijk probleem heeft kunnen ontwikkelen, door het gebrek aan geld(in de rieele economie). Het verbaasd me nog dat er niet meer rellen zijn ontstaan(of misschien worden die wel weggemoffeld, voor zo veel als mogelijk, door de media).

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans, bedankt voor je reactie.

   Ik heb het laatste artikel van Gail gelezen en vond het erg goed.
   Dat is ook mijn ‘gevoel’, wel of geen grexit…de malaise in Griekenland zal eerder toenemen dan afnemen

   • Hans Verbeek zegt:

    Zoals Nafeez Ahmed al aangeeft: veel mensen kijken naar deelproblemen zoals klimaatverandering of onaflosbare hoge staatsschuld van enkele landen, zonder dat ze inzien dat het allemaal met elkaar te maken heeft.
    Wij West-europeanen vinden dat er teveel mensen zijn op ons feestje. Ze eten en zuipen mee ‘op onze kosten’. Sommigen roepen nu dat de Grieken niet meer mogen meefeesten, zodat ons feestje nog 5 jaar langer kan doorgaan.
    Steeds meer landen mogen niet meer meefeesten: Libië, Syrië, Oekraïne en nu ook Griekenland.
    Westerse mogendheden willen die landen ‘privatiseren’: de landbouwgrond verpachten aan multinationals en de bevolking uitknijpen. Het worden koloniën nieuwe stijl. Helaas.

   • paradoxnl zegt:

    Ons feestje welke, zeker hier in West-Europa, sterk afhankelijk is van de import van grote hoeveelheden aan grondstoffen en brandstoffen uit menig land waar men niet aan ons feest mee kan doen. 😉
    Wij zijn hier in de ‘westerse wereld’ mijns inziens erg handig om met virtuele middelen (geld, denk aan de financiele economie) toegang te verkrijgen tot werkelijke middelen, zoals bijvoorbeeld landbouwgrond, energie en grondstoffen en goedkope arbeid uit diverse landen. Het achter de hand houden van een machtig militair apparaat kan hierbij helpen. Volgens menig analist wordt de scheefgroei tussen de financiele economie en de werkelijke economie van goederen en diensten alleen maar groter.

  • Hans zegt:

   Even een aanvulling aangaande Griekenland:

   Als je het echt op de voet wilt volgen(vanuit een breder perspectief dan de Nederlandse media), dan vind men hier alle info(wordt continue geupdate):

   http://www.theguardian.com/business/live/2015/jul/12/greek-debt-crisis-eu-leaders-meeting-cancelled-no-deal-live

   • paradoxnl zegt:

    Hoi Hans, jij ook bedankt voor je reactie en natuurlijk je link naar het artikel in ‘The guardian’. Ik heb er vluchtig naar gekeken, vooral naar welke eisen de Eurogroep oplegt aan Griekenland.

 2. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor deze video, Paradox. Ik ken Nafeez Ahmed wel, maar deze video nog niet.

  Ik ben het eigenlijk helemaal met Ahmed eens, behalve dat ik me weinig zorgen maak over het klimaatprobleem. De mens heeft de laatste decennia de natuur echt in het nauw gedreven, maar klimaatverandering is m.i. het minst erge probleem. Het verlies van biodiversiteit, vruchtbare landbouwgrond, water en kennis en vaardigheden (voedsel verbouwen) baren mij meer zorgen.
  Maar ik heb alle vertrouwen dat het goed zal aflopen (voor een flink deel van de mensheid).

  • paradoxnl zegt:

   Hans, bedankt voor je reactie.

   Klimaatverandering is nu eenmaal een veel populairder onderwerp dan energie. Door het serieus nemen van klimaatverandering trek je mijns inziens de aandacht van een veel groter publiek.

   Ik ‘vrees’ dat de energiecrisis al op korte termijn flink om zich heen zal gaan slaan en dat degenen die de ernst van de huidige wereldwijde energie situatie bagatelliseren vaak ook veronderstellen dat alternatieve energie heel snel opgeschaald kan worden, waardoor onze industrieele samenleving als het ware in een groen jasje verder door kan draaien. Dat economische groei in een groen jasje met enige inspanning te realiseren is.

   Of met andere woorden dat binnen ‘klimaat kringen’ bij menig persoon de opvatting heerst dat ‘business as usual’ in een groen jasje haast vanzelfsprekend is en verder niets willen horen over bijvoorbeeld minder consumeren, laat staan niets willen horen over fundamenteel ingrijpen in ons financieel economisch systeem. Oplossingen worden m.i. vaak gezocht in hele oppervlakkige maatregelen. Dat met behulp van alternatieve energie opwekking, grotere efficientie en meer ‘recycling’ het huidige systeem in stand gehouden kan worden. Verre, vaak ook luxe vakanties wordt vaak als een vanzelfsprekendheid gezien binnen die kringen.

   Om mijn bovenstaande vermoeden samen te vatten:
   Bij menigeen die zich verdiept heeft in de ‘klimaatproblematiek’ maar niet in de energieproblematiek, heerst naar mijn idee de opvatting dat een luxe leven (in een groen jasje) ook in de toekomst een vanzelfsprekendheid zal zijn. Dat (groene) economische groei de realiteit van de dag zal blijven.

   Misschien sla ik de plank helemaal mis, maar mijn indruk is dat mensen die de energie problematiek wel serieus nemen, veel meer open staan voor bijvoorbeeld fundamentele veranderingen in onze huidige levenswijze, flink minder consumeren, fundamentele verandering in het reilen en zeilen van ons financieel stelsel, noem maar op…

   Wat mij in de video van Nazeef aanspreekt is dat hij bij de energie en klimaat problematiek de nadruk op ‘uitwassen’ in ons financieel economisch systeem legt, namelijk dat door de aard van ons financieel economisch systeem [welke gechargeerd gesteld nog uitgaat van een oneindige energie en grondstoffenwereld] de sociale ongelijk, energie problematiek en grondstoffen problematiek extra verergerd wordt. De uitwassen als een vorm van roofkapitalisme…de gevestigde belangen die bij laatstgenoemde een grote rol spelen.

   Mijn opvatting (wat klimaat betreft) is dat we ons op korte termijn geen ‘zorgen’ meer hoeven te maken over de uitstoot van allerlei broeikasgassen [los van de vraag in welke mate deze bijdragen aan het warmer worden van de aarde en de eventuele gevolgen van laatstgenoemde], omdat het fossiele energieverbruik door toenemende schaarste aan betaalbare fossiele energie noodgedwongen wereldwijd meer en meer zal gaan dalen.

   Tot slot nog het volgende… 🙂 :
   De term klimaatverandering klinkt voor mij neutraler dan bijvoorbeeld klimaat opwarming.
   Klimaat kan m.i. ook veranderen door grondgebruik [verandering reflecterend vermogen aardoppervlak (verandering albedo) door ander grondgebruik], verandering in de waterhuishouding van bodem [bijvoorbeeld door omhakken van grote oppervlakten aan bos] welke op grote schaal het neerslagpatroon kan beinvloeden => van oorsprong natte gebieden kunnen stuk droger worden of omgekeerd of natte gebieden extra nat maken en droge gebieden extra droog.
   Ik neem aan dat Nafeez het niet alleen heeft over klimaatverandering in de zin van klimaatverandering vanwege broeikaseffect, maar bijvoorbeeld ook klimaatverandering door ons bodemgebruik.

 3. Hans Verbeek zegt:

  Nog even terugkomend op Griekenland.
  Ik hoorde vanavond dat de Eurogroep opnieuw een bedrag va 82 tot 86 miljard aan Griekenland wil lenen. Maar in ruil daarvoor moeten Griekse overheidsbedrijven (waterleidingen, elektriciteitsbedrijven, spoorwegen enz.) aan de Eurogroep worden overgedragen om verkocht te worden aan Westerse multinationals.
  Het is dus echt waar: landen worden eerst met leningen lekker gemaakt en in de problemen gebracht. En vervolgens worden de overheidsbedrijven, met belastinggeld opgebouwd door de inwoners, aan de hoogste bieder verkocht.
  Ik verwijs nogmaals naar Confessions of an economic hitman van John Perkins.

  • paradoxnl zegt:

   Wederom bedankt voor je reactie Hans!
   Ik kan me helemaal in je reactie vinden!

   Ongelooflijk inderdaad, niet dat ik het in twijfel trok, integendeel.
   Onderstaande (wat jij hierboven dus schreef) kan in mijn ogen niet genoeg benadrukt worden:

   “Het is dus echt waar: landen worden eerst met leningen lekker gemaakt en in de problemen gebracht. En vervolgens worden de overheidsbedrijven, met belastinggeld opgebouwd door de inwoners, aan de hoogste bieder verkocht.
   Ik verwijs nogmaals naar Confessions of an economic hitman van John Perkins.

   Hans,
   Heb je misschien linkje naar artikel waarin volgende in directe of indirecte bewoordingen vermeld staat?
   “Maar in ruil daarvoor moeten Griekse overheidsbedrijven (waterleidingen, elektriciteitsbedrijven, spoorwegen enz.) aan de Eurogroep worden overgedragen om verkocht te worden aan Westerse multinationals”.

   Want dat lijkt me super interessant.

  • paradoxnl zegt:

   Hans, ik las op internet het volgende:

   Ook moet er een Europees fonds komen
   waar voor 50 mld. aan staatseigendommen
   van Athene in komt,zodat de schulden
   kunnen worden afbetaald.Ook de optie
   dat Griekenland tijdelijk uit de euro
   gaat staat nog in de voorstellen.

   en

   Ook moeten de Grieken stappen zetten met de oprichting van een fonds voor de verkoop van overheidsbezittingen. En daarnaast moet Athene een aantal hervormingen verder aanscherpen.

   Dat bevestigd maar weer dat er vanuit de eurogroep een eis is dat Griekenland afstand doet van allerlei “harde bezittingen”, welke hoogstwaarschijnlijk verkocht zullen worden aan grote en machtige corporaties En dat voor maar liefst 50 miljard dollar. Wie weet hoeveel groter de werkelijke waarde uiteindelijk is, zeker als het infrastructuur betreft!

   • Hans Verbeek zegt:

    Paradox, ik weet niet wat de werkelijke waarde is van de Griekse staatsbedrijven.
    Maar de gevolgen van een gedwongen verkoop zijn duidelijk:
    – de Grieken moet voortaan voor water, elektriciteit en openbaar vervoer aan buitenlandse bedrijven gaan betalen.
    – over de salarissen van de Grieken (in die staatsbedrijven) moet onderhandeld worden met buitenlandse multinationals.
    – niet de Grieken maar buitenlandse multinationals beslissen voortaan over onderhoud en investeringen in de voormalige staatsbedrijven
    In de praktijk wordt Griekenland een soort kolonie nieuwe stijl.

   • paradoxnl zegt:

    Hans, dat is inderdaad nog al wat. Prima punten die je daar opsomt.

    “In de praktijk wordt Griekenland een soort kolonie nieuwe stijl”.
    Dat vat het geheel ook volgens mij heel goed samen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s