Verlieslijdend schalie oliegebeuren, ‘Fransmannen’ welke energiecrisis serieus nemen en grafieken over wereldwijde olieproductie

Flinke verliezen bij (Amerikaanse) schalie oliewinning
Niet alleen volgens Arthur Berman, maar ook volgens dit artikel is de winning van schalie olie in de VS al een lange tijd verliesgevend. Volgens het artikel is er [bij huidige sterkte van de Amerikaanse dollar] een olieprijs van 75 dollar per vat of hoger benodigd om de Amerikaanse schalie oliewinning (op huidige schaal) niet verlieslijdend te maken.

De flinke stijging van de Amerikaanse schalie productie gedurende de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat de (bruto) wereldwijde olieproductie nog niet aan het dalen is. De vraag is hoe lang met behulp van erg dure olie de bruto wereldwijde olieproductie nog op peil gehouden kan worden. Er zijn erg hoge olieprijzen benodigd om wereldwijd de olieproductie de komende jaren op peil te houden, laat staan nog wat te laten groeien. En heel belangrijk, volgens menig onafhankelijk analist verdraagt de stagnerende wereldeconomie steeds minder goed hogere olieprijzen. Alleen het Middenoosten zou op papier haar olieproductie misschien nog noemenswaardig kunnen verhogen, maar dan ‘dient’ er aldaar wel flink geinvesteerd te worden in de olieproductie. Al met al begint het er meer en meer op te lijken dat de piek in de wereldwijde olieproductie reeds gaande is of zeer nabij is.

Berichtgeving over het belang van energie vanuit Frankrijk:
Een Franse chemicus, Jean-Marc JANCOVICI, heeft een m.i. zeer informatieve Engelstalige website over het gehele energie gebeuren. Jean-Marc gaat ervan uit dat we de komende jaren meer en meer geconfronteerd zullen worden met het schaarser worden van betaalbare energie en dat de economie er steeds meer onder zal gaan lijden. Dat men in onvoldoende mate in staat zal zijn om met behulp van alternatieve energie [van zon energie tot kernenergie] de huidige ‘Franse’ levenswijze in stand te houden.

Ook volgens Jean-Marc is het wenselijk dat binnen het economie vakgebied de energiefactor veel serieuzer genomen zou worden dan tot nu toe het geval is. Twee quotes van hem over laatstgenoemde:

1)
Wat we op school leren…

Simplified representation of the economy we learn at school: production is a function of capital and work. Therefore if we do not have enough growth, we should inject a lot of capital – the easiest way being increasing credit – and a lot of work – through a decrease of social charges – and we will get more GDP.

The other way round, if we stimulate demand, it will pull production, and generate demand for capital and work. Simple !

2) Wat we niet op school leren (Een ‘versimpelde’ weergave van de werkelijkheid)…

Simplified representation of the reality: external production factors are natural resources and work, and capital formation is an internal loop of the system.

This diagram allows to understand that even if we have plenty of capital and plenty of work, production can nevertheless be constrained… by insufficient natural resources.

The same thing will happen when work is mostly done by machines that use energy, and we do not have sufficient energy. Because in the industrial world, when our muscles provide one unit of energy, machines provide 500 !

Een scenario ten aanzien van de toekomstige wereldwijde olieproductie is onderstaand afgebeeld:

Hij is ook erg bezig met de klimaat problematiek.

Onderstaand een video waarin Jean-Marc in het Frans het woord voert (mijn Frans is onvoldoende om het verhaal te kunnen volgen). 🙂

Ook de Fransman Gaël Giraud (een econometrist, wiskundig econoom) hecht flink belang aan energie in het economisch gebeuren. Als ik me niet vergis is binnen Frankrijk Gaël een invloedrijke econoom.
Gaël heeft een model ontwikkeld waarbij de energie factor verwerkt is in de ‘economische rekenregels’. Volgens berekeningen gebaseerd op zijn model is duidelijk te zien dat betaalbare energie [en betaalbare winning van energie!] cruciaal is voor de economie van een land (en wereld als geheel) en dat in het recente verleden de dure energie reeds een flink negatief effect had op de wereldwijde economie. Hij verondersteld dat het meer en meer schaarser worden van betaalbare energie reeds nu al grote gevolgen heeft voor de economie. De negatieve effecten van afnemende hoeveelheid aan betaalbare energie zal de komende jaren volgens hem alleen maar erger worden.

Tot slot
Tot slot nog allerlei scenario’s ten aanzien van de toekomstige wereldwijde bruto olieproductie uit de hand van ene Dennis Coyne. Aannemende dat de toekomstige wereldolieprijzen nog wat stijgen, business as usual de realiteit van de dag blijft en de wereldeconomie niet instort, acht Dennis toekomstige wereldwijde olieproductie welke grofweg tussen hieronder getoonde blauwe en groene lijnen zal vallen, met een piek ergens tussen 2015 en 2020:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Verlieslijdend schalie oliegebeuren, ‘Fransmannen’ welke energiecrisis serieus nemen en grafieken over wereldwijde olieproductie

 1. Hans zegt:

  Bedankt voor dit stuk Paradox,

  In de laatste post van Peak oil Barrel( Ron Patterson),

  http://peakoilbarrel.com/opec-production-still-increasing/#more-8615

  staat onderaan een volgens hem erg interessant filmpje over de Russische olieproductie ik ga het zelf eind deze week eens kijken.

  “The below link was sent to me by Joel Kopel and I am extremely thankful to him for the effort. It is a 1 hour 27 minute video lecture by Mr. Vladimire Milov, founder and president of Russia’s Institute of Energy Policy. The lecture lasts 40 minutes and the rest is a question and answer period. I found that part even more interesting than the lecture.

  I think this is the most rewarding video I have watched in many months. It is a real eye opener about the workings of Russia’s oil and gas energy policy. Some parts were a real surprise, even a little shocking for me. And for what it’s worth, Mr. Milov says 2015 will be the year Russian oil production begins to decline.”

  http://energypolicy.columbia.edu/events-calendar/russias-energy-market-under-sanctions-and-confronting-low-price-environment

  Verder vond ik dit een interessant stuk:
  http://www.express.be/business/nl/economy/na-griekenland-klopt-een-bijna-onopgemerkt-en-veel-groter-gevaar-aan-de-europese-poort/214555.htm

  Ik heb zelfs het duistere vermoeden, dat de Oekraiense oorlog misschien niet is begonnen omdat Rusland dit land wilt inlijven, maar juist afstoten!. Met de komende daling in de Russische olieproductie, staat Rusland helemaal niet te wachten op 50 miljoen Oekraieners aan/over de grens, ze hebben de olie zelf keihard nodig(al dan niet voor geld). Ze willen, dat eventuele vluchtelingen( en dat kan dus een massa zijn), liever richting Europa z’n weg gaat vinden. Het zou dus heel goed kunnen dat de bodemloze put Griekenland, nog maar een vingeroefening is bij dat geweld…
  Let wel: dit is dus puur een scenario/misschien vermoeden/hersenspinsel van mij.

  • paradoxnl zegt:

   Hans, bedankt voor de reactie en de toegevoegde links, zeker ook de tip over de video over Russische olieproductie. Die ga ik zeker nog bekijken.
   Over dat Rusland misschien wel de Oekraine wil afstoten i.v.m. slinkende olieproductie is voor mij een interessante (haast provocerende 😉 ) opvatting, maar misschien heb je wel gelijk. Een volledig onder een pro Rusland geregeerde Oekraine zal Rusland extra veel olie kosten wat weinig geld oplevert, omdat Rusland een pro Rusland regering toch graai wil paaien met goedkope olie.
   Dat Rusland uiteindelijk alleen het Oosten en delen van het zuiden van de Oekraine onder haar controle wil houden, omdat daar een Russische meerderheid woont. Voor de goede landbouwgronden hoeft Rusland het m.i. niet te doen, want Rusland heeft als ik me niet vergis zelf al enorme oppervlakten aan goede landbouwgrond. Het oosten van de Oekraine bezit als ik me niet vergis ook nog een noemenswaardige hoeveelheid aan steenkool en misschien ook nog een noemenswaardige hoeveelheid aan bij erg dure olieprijzen economisch winbare schalie olie. Als Rusland het oosten van de Oekraine onder haar controle blijft houden, heeft het Westen een beperktere toegang tot schalie olie en goede landbouwgrond.

  • paradoxnl zegt:

   Hans ter aanvulling op mijn vorige reactie:

   Het ‘vol raken’ van de strategische Chinese olie opslagcapaciteit en signalen over een stagnerende Chinese economie kan er m.i. voor zorgen dat de olieprijzen voorlopig nog niet al teveel zullen stijgen. De Chinese strategische olievoorraden blijken nu volledig gevuld te zijn, waardoor naar verwachting de olievraag vanuit China de komende tijd minder snel zal stijgen dan recentelijk het geval was. Bovendien zijn er m.i. nogal wat signalen dat de Chinese economie flink aan het stagneren is.
   Naar verwachting zal er in China binnen enkele maanden weer wat extra olie opslagcapaciteit gereed komen, zodat de Chinese olievraag vanaf dat moment weer wat extra kan toenemen.

   Door de minder hoge olieprijzen zijn er bijvoorbeeld al noemenswaardig veel olieprojecten gecanceld. Op basis van wat ik zoal gelezen heb, zal laatstgenoemde al binnen een paar jaar flinke gevolgen voor de totale wereldwijde olieproductie gaan hebben.
   (Uit mijn hoofd) wordt er volgens ramingen dit jaar grofweg een kleine 200 miljard dollar minder uitgegeven bij de wereldwijde olie- en gaswinning dan in het jaar 2014 het geval was.

   De verwachting ten aanzien van de toekomstige Braziliaanse olieproductie is ook al flink naar beneden bijgesteld en naar verwachting zal, zeker als de olieprijzen de komende maanden niet verder stijgen, de toename in de totale Amerikaanse olieproductie ook verder gaan stagneren en mogelijk binnenkort al haar definitieve piek bereiken. En in beide landen betreft het erg duur winbare olie! En natuurlijk niet te vergeten Rusland, waar jij al naar verwees!
   Saoedi Arabie kan m.i. haar olieproductie ook niet meer noemenswaardig verder verhogen. Misschien dat Libie, Iran en met name Irak de teruggang van de olieproductie in de rest van de wereld nog een tijdje kan compenseren. Van een boel landen is de economie nog lang niet verzadigd. Kijk alleen al naar het uit mijn hoofd bijna 1,2 miljard inwoners tellende India. De economie van India is nog lang niet verzadigd en de olievraag vanuit India stijgt behoorlijk.

   Ik vrees dat heel veel opkomende landen nooit een ‘oliefeest’ zullen meemaken zoals wij dat in het Westen hebben meegemaakt. Misschien krijgt Ron Patterson nog wel gelijk met zijn uitspraak de de wereldwijde conventionele olieproductie piek dit jaar 2015 zal plaatsvinden. Maar naar mijn idee gaan ook de meeste meer gematigde ‘peakoilers’ er vanuit dat binnen nu en het jaar 2020 de wereldwijde conventionele oliepiek zal plaatsvinden. Die piek heeft voor mij vooral symbolische waarde. Wat in mijn ogen heel belangrijk is dat de energie en grondstoffen sector een steeds groter aandeel van het Bruto Binnenlands begint uit te maken. Bijvoorbeeld Kurt Cobb heeft in een van zijn artikelen al vermeld dat de groei van de Amerikaanse economie de laatste paar jaar vooral op conto van het schalie olie gebeuren komt.

   Door alleen te kijken naar het BBP rekenen we onszelf veel rijker dan we zijn. Het steeds maar stijgende totale wereldwijde BBP is mogelijk gemaakt door het kunnen beschikken over grote hoeveelheden aan betaalbare energie en grondstoffen. Laatstgenoemde tijdperk is naar mijn bescheiden mening op zijn einde gekomen en dat gaan we m.i. de komende jaren meer en meer voelen. We zijn naar mijn idee wereldwijd veel te laat begonnen met een transitie naar een meer duurzame samenleving, los van de vraag in hoeverre laatstgenoemde binnen de huidige wereldwijde financieel economische en politieke context realistisch is.

 2. Hans zegt:

  Bedankt voor je zeer uitgebreide antwoord Paradox !
  Het was/is overigens niet mijn bedoeling om mensen te kwetsen met mijn scenario. Het is maar “een scenario” zoals er veel op losgelaten kunnen worden, gewoon een theorie.

  Zo denkt Ron Patterson dat men Iran keihard nodig zal hebben, wil men het feestje nog een kort tijdje voort kunnen zetten. Zelf denk ik dat ook, gezien de “dalende grafieken” van andere landen op zijn site. Amerika zal dat nooit zo rechtuit zeggen, dus wapens en kernenergie klinkt ook spannend…toch?

  • paradoxnl zegt:

   Het was/is overigens niet mijn bedoeling om mensen te kwetsen met mijn scenario. Het is maar “een scenario” zoals er veel op losgelaten kunnen worden, gewoon een theorie.

   Hans, persoonlijk vind ik wat je daarboven zegt totaal niet kwetsend, integendeel. Altijd goed om een opvatting/theorie te hebben die m.i. tegen die van de mainstream ingaat (in die zin provocerend, dat het naar ik aanneem tegen heersende vanzelfsprekende opvattingen ingaat).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s