30 juli 2015: Nog veel ijs in de Hudson baai

Alvorens uit te wijden over de voor de tijd van het jaar grote ijs oppervlakte in de Hudson baai, een verwijzing naar Nevens site over de ijs situatie in het Noordpoolgebied. Volgens Neven zal er dit jaar in het noordpoolgebied geen nieuw diepte record van het ijs oppervlakte bereikt worden. Klik hier voor een naar mijn idee goed huidig ‘grote plaatje’ overzicht over de ijssituatie in het noordpoolgebied uit de hand van Neven.

Hudson Baai
De ten opzichte van het Noordpoolgebied relatief zuidelijk gelegen Hudson baai bevat op dit moment nog veel ijs.
Volgens de Canadese ‘ijs informatiedienst’ was in de week van 24 juli tot en 30 juli 2015 nog ruim 18 procent van de Hudson baai met ijs bedekt en dat is veel voor deze tijd van het jaar. Het gemiddelde ijs oppervlakte aldaar, gerekend vanaf 1981 tot met 2015, ligt voor de week van 24 juli tot en met 30 juli op ongeveer 7,6%. We zitten daar momenteel dus ruim boven.
Zie onderstaande afbeelding om de huidige ijsbedekking aldaar in perspectief (met voorgaande jaren) te zien:

De waarden welke behoren bij boven getoonde grafiek kunnen hier teruggevonden worden. De kolommen ‘Week’ en ‘CT’ zijn m.i. de meest relevante.

De oppervlakte van de Hudson baai is ongeveer 1,7 miljoen vierkante kilometer. 18% van 1,7 miljoen is 306 duizend. Dus op dit moment is nog ruim 300 duizend vierkante kilometer van de Hudson baai met ijs bedekt. De oppervlakte van Nederland (inclusief binnenwateren) is ongeveer 41,5 duizend vierkante kilometer. Dus de oppervlakte van het ijs in de Hudson baai bedraagt momenteel nog ruim 7 maal de oppervlakte van Nederland.

Vooral in het zuidoostelijk deel van de Hudson baai ligt momenteel voor de tijd van het jaar ongekend veel ijs. Zie daartoe onderstaande afbeelding waarin de afwijking (anomalie) van de huidige ijsbedekking ten opzichte van de normale ijsbedekking is afgezet. De donkerblauw gekleurde gebieden zijn gebieden die nog vrijwel volledig met ijs bedekt zijn en waar normaliter rond deze tijd van het jaar geen ijs meer aanwezig is!

Gerekend vanaf het jaar 1981, was alleen gedurende de jaren 1983 en 1992 voor genoemde week (24 juli t/m 30 juli) het ijs oppervlakte in de Hudson baai nog groter dan nu (2015) het geval is. In het jaar 1992 werd gedurende de maand augustus het ijs oppervlakte snel minder. Op het eind van de maand augustus was in 1992 het ijs oppervlakte al beduidend kleiner dan rond dezelfde tijd in het jaar 1983.

Zal er dit jaar (gerekend vanaf het jaar 1981) een nieuw ‘hoogte’ record bereikt worden wat betreft de minimale ijs omvang in de Hudson baai?
In vrijwel alle jaren (gerekend van het jaar 1981) was in de maand september het ijs in de Hudson baai geheel of vrijwel geheel verdwenen, namelijk minder dan een half procent van de totale oppervlakte (van de Hudson baai). Zie de groene lijn in onderstaande afbeelding voor de gemiddelde week ijs omvang (gerekend vanaf het jaar 1981):

De hoogste minimale ijs omvang in de Hudson baai staat nu nog op naam van het jaar 1983, namelijk 1,99 procent gedurende de week van 2 tot en met 8 oktober.
Even speculeren of in 2015 de (gerekend vanaf het jaar 1981) tot nu toe hoogste minimale ijs omvang van 1983 dit jaar naar boven bijgesteld zal worden…
Om dit jaar een nieuw hoogte record voor de minimal ijs omvang in de Hudson baai te verkrijgen, dient de komende maanden het ijs oppervlakte aldaar boven de 1,99 procent te blijven.
Op basis van wat ik gelezen heb is het aanwezige ijs in de Hudson baai momenteel nog behoorlijk dik en erg compact en is het voor de tijd van het jaar aldaar aan de koude kant. De komende dagen wordt het, als ik diverse weerkaarten van diverse weerinstituten mag geloven, in het zuidoostelijk deel van de Hudson baai zelfs extreem koud met temperaturen van 5 tot 10 graden Celsius onder normaal.
Naar verwachting komt het boven het compacte ijs de komende nachten zelfs tot lichte vorst.
Heel speculatief, maar ook op de langere termijn zal naar verwachting met de regelmaat van de klok erg koude lucht bezit nemen van het zwaar met ijs bedekte zuidoostelijke deel van de Hudson baai.
Samengevat zal het me niet verbazen dat er dit jaar in de Hudson baai een nieuwe hoogte record voor de minimale ijs omvang gevestigd zal worden. Door al dat ijs is het in de omgeving van het zuidoostelijke deel van de Hudson baai gemiddeld veel te koud voor de tijd van het jaar. Wie weet kan als de weersomstandigheden meewerken de Hudson baai dit jaar versneld dichtvriezen en de kans op vroegtijdige koudegolven in het noorden en oosten van de Verenigde Staten flink vergroten.
Afwachten maar weer.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s