Olieprijzen van boven de 60 dollar per vat benodigd om wereldwijde olieproductie de komende tien jaar op peil te houden?

In de titel is uitgegaan van ‘2015 dollars’, een zeer lage rentestand en dat het voor de oliesector makkelijk blijft om grote sommen aan geld te blijven lenen. In 2015 was de Amerikaanse dollar relatief sterk.

Als het de komende jaren binnen de oliesector moeilijker wordt om grote sommen aan geld te lenen, de rentes weer naar een hoger gemiddeld niveau stijgen en de Amerikaanse dollar minder sterk wordt, dan zullen er nog veel hogere olieprijzen dan 60 dollar per vat nodig zijn om de komende tien jaar de wereldwijde olieproductie op peil te houden.
Het is een dynamisch gebeuren, vooral de olieprijzen zijn een bewegend doel.

Onderstaand enkele grafieken ter illustratie dat het tijdperk van de goedkope oliewinning voorbij is en de komende jaren er flink hogere olieprijzen benodigd zijn [dan nu het geval is] om een flinke terugval in de wereldwijde olieproductie [vooral van de non-OPEC olieproductie] te voorkomen.
Het afgelopen jaar is men in de olie industrie ‘druk doende geweest’ om de kosten om een vat olie te winnen noemswaardig te verminderen, maar naar mijn idee blijft laatstgenoemde slechts een slok op een borrel.

Grafiek 1:
De voor mij meest interessante grafiek is afkomstig van ‘Rystad Energy’.
Als olieprijzen de komende jaren gemiddeld 50 dollar (gerekend in 2015 dollars) per vat zouden blijven, dan stort de wereldwijde olieproductie volgens onderstaande oorspronkelijk van ‘Rystad Energy‘ afkomstige grafiek de komende jaren flink in.  Zie daartoe de paarse lijn in onderstaande grafiek.
Zelfs bij olieprijzen van 70 dollar per vat, zie zwarte lijn in onderstaande grafiek, is aldus onderstaande grafiek de wereldwijde olieproductie op termijn niet meer op peil te houden. In de grafiek is uitgegaan van ‘All liquids productie’:

Grafiek 2:
Onderstaande grafiek is ook oorspronkelijk afkomstig van Rystad energy.
Aangezien de olieprijzen zich nu al bijna twee maanden onder de 40 dollar per vat bewegen, is volgens onderstaande grafiek een groot deel van de wereldwijde bestaande olieproductie niet economisch rendabel:

Grafiek 3:
Tot slot nog een grafiek over benodigde olieprijzen voor allerlei grote olie exporterende landen om hun betalingsbalans niet in de rode cijfers te doen belanden.

De cijfers in bovenstaande grafiek zijn niet meer actueel en naar mijn idee aan de te hoge kant. Menig olie exporterend land heeft reeds allerlei bezuinigingen doorgevoerd om hun betalingsbalans met de huidige lage olieprijzen niet teveel in de rode cijfers te laten geraken.
Maar desondanks de doorgevoerde bezuinigingen zijn bij een groot aantal (netto) olie exporterend landen nog steeds olieprijzen van ruim boven de 80 dollar per vat nodig om hun betalingsbalans positief te houden.
Ondanks dat in menig land, waarvan de economie sterk afhankelijk is van haar olie export, de olie voor grofweg 15 a 25 dollar per vat reeds economisch rendabel gewonnen kan worden, zijn er veel hogere olieprijzen benodigd om de betalingsbalans van laatstgenoemde landen op peil te houden. Denk aan flinke subsidies op allerlei brandstoffen, zoals bijvoorbeeld benzine, grote bouwprojecten, noem maar op.
De vraag is in hoeverre een olie exporterend land bezuinigingen kan doorvoeren, zonder grote onrust onder de bevolking te veroorzaken.

Wat olieprijzen betreft zit de wereld met een behoorlijk spanningsveld:
Of de olieprijzen zijn te hoog voor menig olie importerend land of de olieprijzen zijn te laag voor menig olie exporterend land.

Tot slot nog een ietwat gechargeerde blik op de wereld
Slavendrijvers in een wereld met grenzen aan de groei:
Onder het motto van bloed, zweet en tranen blijven we voeding geven aan ons doorgeslagen niet duurzaam materialistisch streven.

Ons financieel economisch systeem is m.i. een reflectie van ons doorgeslagen materialistisch streven en de bijbehorende ‘noodzakelijke slavernij’ (bijvoorbeeld de goedkope loonslaven in derde wereld) om ons financieel economisch monster in stand te houden. Met noodzakelijk bedoel ik niet dat ik het noodzakelijk vind.

Slavendrijvers in dienst van grote bedrijven, de financieele elite…noem maar op.

Het lijkt me voor het grotere geheel, zeker gelet op de langere termijn, beter om te streven naar een meer duurzame, minder materialistische samenleving, waarbij producten veel langer mee gaan.

Minder bloed, zweet en tranen, minder slavernij en meer ‘andersoortig’ welzijn, maar vooral de rijkere luxe levende bovenlaag dient dan wel met flink wat minder materiele welvaart genoegen te nemen.
Vooral bij de luxe levende rijkere bovenlaag van de samenleving valt vanuit een
duurzaamheidsperspectief nog heel wat te winnen en te verbeteren.

Maar gelet op de aard van ons huidig financieel economisch systeem, is m.i. bovengenoemd streven naar meer duurzaam welzijn vrijwel onmogelijk. De race naar de bodem is in volle gang.

De superrijken en machtigen der aarde zullen dit niet snel veranderen. De grens tussen enerzijds op humane wijze zaken duurzaam organiseren (en werk verschaffen) en anderzijds niet duurzame slavenarbeid [ten dienste van een bovenlaag] is naar mijn idee flinterdun.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Olieprijzen van boven de 60 dollar per vat benodigd om wereldwijde olieproductie de komende tien jaar op peil te houden?

 1. Hashima zegt:

  Hoi Paradox,

  Mooi dat eerste grafiek en als het de (ongeveer) juiste werkelijkheid weergeeft, vraagt een normaal denkend mens zich wel af waar dat naar toe moet. Zelf denk ik dat de prijzen nog een tijd laag blijven en ook de rente’s op de geldmarkt zie ik eerder nog gaan dalen na een tijdje.

  Zoals je weet luister en volg ik Kees de Kort weer een tijdje en dan zie je toch wel overduidelijk de trend verslechteren: Bijvoorbeeld Brazilië: -5%, autoverkopen – 40%(!), straffe ellende daar.
  Je ziet steeds meer een cocktail van problemen ontstaan in de wereld, wat zo maar ineens een trigger zou kunnen gaan vormen voor een wereldwijd inzakken: bijvoorbeeld Griekenland: doffe ellende. In Duitsland spelen steeds meer problemen met de Deutsche bank, maar dat wilt men nog zo veel mogelijk stil houden. Vluchtelingprobleem: gevaarlijke mix. Efin er zijn heel veel brandhaardjes en ik denk dat het niet meer lang goed gaat voordat ergens fors de vlam in de pan gaat. Vergeet ook even het schalieolie en gas gebeuren niet in de US, uitgebreid besproken op Peak oil Barrel.

  Een leuk stukje vond ik dit:

  http://systeemcrisis.blogspot.nl/2015/10/het-verschil-tussen-niet.html

  Ook wel wat leuke intervieuws op cafe Weltschmertz, echter daar staat het wat verspreid, dus niet een goede “aanrader” wat mij betreft.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hashima,
   Er is idd heel wat gaande. Een cocktail welke idd een verdere wereldwijde inzakking steeds waarschijnlijker maakt.
   Bijvoorbeeld in Griekenland zijn er stakingen. Denk dat de wanhoop daar groot is.

   Ook ik vermoed dat de olieprijzen nog een tijdje aan de lage kant zullen blijven, dat er nog heel wat grote projecten afgeblazen zullen worden.
   Als er straks, ondanks verzwakte wereldeconomie, weer een flink tekort dreigt aan olie en de wereldwijde koopkracht is niet in staat om flink hogere olieprijzen te ondersteunen om met name de non-OPEC productie niet te veel te laten inzakken, dan zit de wereldeconomie zacht uitgedrukt in een super lastig vaarwater. Alleen al wat olie betreft mogelijk al soort van neerwaartse spiraal en dan hebben we het nog niet eens over de rest van het complexe verhaal met talloze interactie effecten en keuzes van mensen.

   Goed artikel trouwens waar je link naar verwijst!

  • paradoxnl zegt:

   Mooi verhaal over de malaise in de (bovengrondse) financieel economische wereld.

   In een wereld met grenzen aan de groei (zowel vanuit ecologisch als vanuit een energie/grondstoffen perspectief) zullen de excessen m.i. alleen maar groter worden…tot idd het geheel instort.

 2. Hans Verbeek zegt:

  “De race naar de bodem is in volle gang.”
  Inderdaad.
  De uitbuiting is vanuit China, Vietnam, Thailand en Pakistan opgerukt naar … hier om de hoek.
  Kruidvat-winkels worden tegenwoordig gerund door 16-jarige meisjes en onderbetaalde moslimjongens bezorgen vrachtwagens vol postNL-pakjes voor een paar euro per uur.
  De meesten onder ons doen er aan mee om van het uitgespaarde geld een weekje naar de zon te kunnen vliegen. De weg terug omhoog naar een wereld met volwassen winkelpersoneel en goedbetaalde postbodes is er niet meer.

  • paradoxnl zegt:

   Weinig aan toe te voegen, Hans.
   Ter aanvulling kan ik je ook vertellen, althans die indruk krijg ik, dat ook meer en meer volwassenen noodgedwongen werk accepteren voor minder dan het minimum loon…onder het mom (druk) van een participatie maatschappij. Participatie maatschappij om mensen onder druk te zetten om vrijwel voor noppes allerlei werk te gaan verrichten. Het aantal zzp-ers dat onder het minimumloon werkt is hoog.
   Ik vermoed dat, gechargeerd gesteld, de bovenkant van de maatschappij meer en meer profiteert van goedkopere arbeid aan de onderkant. Een beetje minder van weinig komt harder aan dan een beetje minder van gemiddeld of veel. En ook een race naar de bodem wat betreft het [naar ik aanneem door steeds harder de concurrentie met elkaar aan te gaan] zo snel mogelijk vermorsen van de economisch winbare brandstoffen en grondstoffen.

   • Hans Verbeek zegt:

    Mee eens. En zoals bijna altijd kun je er aan toevoegen dat deze ontwikkeling onomkeerbaar is. De weg terug naar de economie van zeg 1973, is onbetaalbaar en dus onbegaanbaar. #laaghangendfruit

   • Hans Verbeek zegt:

    Ik heb je een mailtje gestuurd om iets af te spreken (naar je oude hotmail)

   • paradoxnl zegt:

    Hans ik heb mijn oude hotmail niet meer ter beschikking. Ik ben het adres kwijt (vergeten) sinds ik nieuwe PC heb. Ik heb je een email gestuurd op welke email je me wel kunt bereiken.

 3. Hashima zegt:

  Paradox, bedankt voor je antwoorden.

  Misschien had je al gehoord van onderstaand “probleem” het super grote gaslek in Porter Ranch.
  Wat mij vooral opvalt aan dit soort dingen(en bijvoorbeeld: Deepwater Horizon)zijn de enorme problemen om dit soort dingen weer onder controle te krijgen, het duurt nu al maanden. Stel je voor dat zoiets(figuurlijk) in je achtertuin ligt…

  http://nos.nl/artikel/2081746-steeds-meer-mensen-vertrekken-uit-porter-ranch.html

  http://abc7.com/news/celebrities-congressmen-speak-out-about-porter-ranch-gas-leak/1142912/

  Aansluitend op hierboven: Doordat heel veel Nederlanders met een hypotheek zitten, is men min of meer gedwongen om alles maar te accepteren anders moet men z’n huis gaan “opeten”, wil men in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Ik vraag me dan ook wel eens af wat nu beter is in deze tijden: of huis met flink wat schuld of juist niet(..) eerlijk gezegd weet ik het niet en hangt sterk af van de situatie.

  • paradoxnl zegt:

   Van dat super grote gaslek had ik nog niet gehoord, Hans. Alhoewel ik me nu herinner er gisteren iets over gelezen te hebben in een reactie op de site van Ron Patterson.

   Ja Hans, ook dat is ook een goed voorbeeld (opeten van eigen vermogen). Vooral mensen waarvan het huis relatief weinig waard is en weinig overig vermogen op reserve hebben, zijn super kwetsbaar. Menig persoon uit laatstgenoemde groep zullen naar mijn idee uit wanhoop arbeid onder het minimumloon accepteren. Een spaarzaam leven wordt niet aangemoedigd door dergelijke maatregelen.
   Degenen die al miljoenen bezitten hoeven zich veel minder zorgen te maken over werkloosheid/ verlies aan inkomsten.

   Ja inderdaad. Wie weet, wat er nog voor gevaren op de loer liggen. Het makkelijk (en daardoor ook veiliger winbare fruit?) fruit raakt meer en meer uitgeput. Weer een teken aan de wand dat men in verband met energiewinning steeds meer ‘grenzen’ aan het overschrijden zijn. Moet er niet aandenken als het tot een systeemcrash zou komen. Alleen al de gehele kernenergie infrastructuur die dan hoogstwaarschijnlijk onvoldoende onderhouden zal gaan worden.

   • Hashima zegt:

    Paradox,

    “Vooral mensen waarvan het huis relatief weinig waard is en weinig overig vermogen op reserve hebben, zijn super kwetsbaar”

    Ik ben het met je eens dat men dan kwetsbaarder is. Toch is dat ook relatief(of ik zie/lees dingen verkeerd)
    Volgens mij snijdt het mes aan twee kanten:

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-met-een-eigen-huis-recht-op-bijstand

    Ik lees het juist omgekeerd:
    Maw: heb je te veel overwaarde(meer als 49.400)(en spaargeld), moet je het “surplus” in de vorm van een hypotheek(en spaargeld) opnemen en eerst opmaken. Immers: iedereen heeft meer nodig aan bijstand dan 113,29 euro per maand in geval van werkeloosheid(1359,49 : 12 = 113,29)

    Dus heeft men al die jaren zitten sparen en word daar nu voor “bestraft”(als men door bijvoorbeeld werkeloosheid of onvoldoende afkeur hiervoor in aanmerking wilt komen)

    Heb je minder als 49.400 overwaarde op je woning, kun je ook pech hebben:
    regel twee laat veel ruimte voor interpretatie toe, volgens mij. Men stel niet voor niets bij “overwaarde huis berkenen, onderaan) dat men zich niet aan de WOZ regel(*) hoeft te houden maar ook het huis kan laten taxeren. Dat laat een hoop (speel)ruimte toe.

    (*): stel/rekenvoorbeeld: WOZ waarde huis is: 200.000 euro. Hypotheek: 100.000 euro
    200.000-100.000= 100.000 euro – 49400 = overwaarde te veel van 50.600

    Het is dus maar net wat je situatie is op dat moment maar het is voor mij duidelijk dat je dan de klos bent(linksom of rechtsom) en vandaar dat ik denk dat iedereen maar ieder baantje accepteert om weg te blijven van bovengenoemde situatie.

    Maar ik denk dat we op dezelfde golflengte zitten: je zegt:Een spaarzaam leven wordt niet aangemoedigd door dergelijke maatregelen. Zo zie ik het ook steeds meer.

    Leef je erop los(veel (hypotheek)schuld etc.), ben je misschien nog wel het beste uit in Nederland. Ik begin daar steeds anders over te denken, terwijl ik altijd erg spaarzaam was en ben. Spaarzaam zijn in Nederland loont alleen als je echt veel geld hebt(miljonair etc).

   • paradoxnl zegt:

    Hans, in een wereld met grenzen aan de groei en een roofzuchtige financieele industrie welke vooral de belangen van de rijkste bovenlaag dient ten koste van de brede onderlaag […althans dat is mijn hypothese, welke onder andere voor mij aannemelijk gemaakt wordt door de bevindingen en opvattingen van bijvoorbeeld de econoom Michael Hudson…] en menig overheid welke in feite in dienst staat van de roofzuchtige financieele economie, zal het, als je nog geen miljonair bent, steeds lastiger worden om met behulp van een modaal inkomen en spaarzaam leven genoeg vermogen op te bouwen om min of meer onderuit een onderbetaald slavenbestaan te geraken [of je moet het onderbetaalde werk leuk en nuttig vinden, dan is het een ander verhaal]. Een overheid voor de burgers, vooral ook die aan de onderkant en niet een overheid die in feite sterk onder invloed staat van een tot roofzucht ontaarde financieele industrie of van de allerrijksten.

    Al bij relatief gering vermogen is er nu vermogensbelasting, je hebt gemeentelijke belastingen…noem maar op. Heel veel arbeid wordt verspeeld aan zaken die niets bijdragen aan de werkelijke economie. Ook al denk je iets te bezitten, het bezit gaat vaak gepaard met flink wat belastingen en kosten, zodat je afhankelijk blijft van werk om dat bezit in stand te houden.

    En indirect samenhangend met bovengenoemde:
    Er is naar mijn bescheiden mening ((in)direct een gevolg van de roofzuchtige financiele economie) in vele gevallen sprake van overproductie van een heleboel troep.:)
    In verband met grenzen aan de groei en het welzijn van de brede onderlaag zouden we beter een geheel ander soort maatschappij kunnen hebben dan nu het geval is.
    Eentje waarbij de rijke bovenlaag een stuk minder rijk zou zijn en er beschikking zou zijn over veel meer duurzame middelen ten behoeve van de onderkant van een samenleving en dat er veel minder bloed zweet en tranen nodig zou zijn (vooral bij de onderlaag), welke momenteel vooral de rijkste bovenlaag ten goede komt, om mensen een basaal leven te gunnen.

    Een voor mij interessante manier van kijken naar de dingen is volgend artikel:
    http://www.paulcraigroberts.org/2016/02/01/the-west-is-traveling-the-road-to-economic-ruin-paul-craig-roberts/

    Hudson’s investigations into the problems of our time took him through the history of economic thought. He discovered that 18th and 19th century economists understood the disabling power of debt far better than today’s neoliberal economists who essentially neglect it in order to better cater to the interest of the financial sector.

    Hudson shows that Western economies have been financialized in a predatory way that sacrifices the public interest to the interests of the financial sector. That is why the economy no longer works for ordinary people. Finance is no longer productive. It has become a parasite on the economy. Hudson tells this story in his recent book, Killing the Host (2015).

    of

    Hudson discovered that under US State Department direction Chase and other large banks had established banks in the Caribbean for the purpose of attracting money into dollar holdings from drug dealers in order to support the dollar (by raising the demand for dollars by criminals) in order to balance or offset Washington’s foreign military outflows of dollars. If dollars flowed out of the US, but demand did not rise to absorb the larger supply of dollars, the dollar’s exchange rate would fall, thus threatenting the basis of US power. By providing offshore banks in which criminals could deposit illicit dollars, the US government supported the dollar’s exchange value.

    De prodcast met Michael Hudson, welke te beluisteren is in onderstaande link, is mijns inziens een aanrader:
    http://noliesradio.org/archives/12354

    Michael merkt onder andere op dat de gevoerde oorlogen gedurende de afgelopen decennia een bewust ‘beleid’ waren (en nog steeds zijn) van de overheid onder invloed van allerlei machtige lobbies vanuit de financiele industrie (in dienst van de rijkste en machtigste groepen). Dat er achter de schermen vanuit diverse hoek gestreefd wordt naar een soort van feodaal systeem waarbij de rijkste groepen het volledig voor het zeggen hebben/krijgen. Ik beweer niet dat bovengenoemde de waarheid is, het is best wel een extreme en schokkende visie, menigeen zal het afwimpelen onder het mom van samenzweringsdenken, maar er valt naar mijn bescheiden mening wel iets voor te zeggen.

 4. Hashima zegt:

  Paradox,

  De Podcast met Michael Hudson is inderdaad erg goed!
  Ik denk dat, dat een hele goede analyse(en van jou) is van het huidige probleem in grote delen van de wereld. We(het niet rijke gedeelte, het gros) zitten gewoon gevangen in een groot systeem eigenlijk(vaak aangeduid figuurlijk als “The Matrix”) en zijn gewoon moderne slaven in zekere zin. Wat dat betreft zijn we nog gezegend dat wij dan in de rijkere landen wonen van de piramide binnen dit systeem.

  Misschien zou men nog enigszins onderscheid kunnen maken in landen die economisch geteisterd worden(de niet rijke massa dan), bijvoorbeeld Amerika, Europa en Japan en de landen die om hun grondstoffen geteisterd worden, bijvoorbeeld veel landen in Afrika, Egypte. En derde poot: om goedkope arbeid: China, India etc.

  Dat lag destijds ook grondslag aan mijn steeds meer onderzoekende houding, omdat ik me begon af te vragen waardoor de stagnatie zolang duurde, omdat er immers nog nooit zoveel geld in de wereld was.

  Wat er al een tijdje in Griekenland gaande is laat eigenlijk heel goed zien waar de prioriteiten liggen. Er is gewoon geen plan(dat was ook het grootste probleem van Varoufakis, toen)om Griekenland na een tijdje (hetzij in een zwaar afgeslankte vorm) weer terug op de rails te krijgen. Het enige wat men is aan het doen is een land compleet naar de knoppen te helpen(alleen om financiële redenen van rijke mensen/landen) en dat doet me vrezen voor nog meer landen in Europa. Dat de Griekse bevolking daartegen in opstand komt is volkomen terecht.
  Het valt me op dat bij reactie’s over Griekenland, het gros een heel stuk terughoudender is geworden over de schuld van de Grieken in deze. Men word stilaan wakker. Steeds meer mensen beginnen door te krijgen dat er veel dingen niet kloppen, wat ons voorgeschoteld wordt.

  Je zegt:
  “Weer een teken aan de wand dat men in verband met energiewinning steeds meer ‘grenzen’ aan het overschrijden zijn. Moet er niet aandenken als het tot een systeemcrash zou komen. Alleen al de gehele kernenergie infrastructuur die dan hoogstwaarschijnlijk onvoldoende onderhouden zal gaan worden.”

  Dat is ook een zeer grote zorg. En eigenlijk begint dat nu al een beetje: immers nadat Nederland zijn zorgen uitspreekt over de problemen in de Belgische kerncentrale(‘s) heeft ook Duitsland zich al wat bemoeit ermee. Weliswaar meer symbolisch(bemoeienis stelt niet veel voor), maar toch. Ik vraag me steeds meer af of Frankrijk niet al hier en daar dingen onder het tapijt geveegd heeft. Je hoort zo wie zo maar weinig hierover, getuigend het onderstaand artikel(Daar gaan je toch de haren van rechtovereind staan..):

  http://www.ad.nl/ad/nl/3702/Aardbeving-en-tsunami-in-Japan/article/detail/1896856/2011/03/17/Vorig-jaar-ruim-1000-nucleaire-incidenten-in-Frankrijk.dhtml

  Quote:
  Lhomme wijst er ook op dat verschillende Franse kerncentrales in seismische zones gevestigd zijn. “Het risico op een aardbeving is hier minder groot dan in Japan”, zegt Lhomme, “maar onze kerncentrales zijn dan op hun beurt een stuk fragieler opgebouwd dan hun Japanse tegenhangers.”

 5. Hashima zegt:

  Je zegt:

  “Michael merkt onder andere op dat de gevoerde oorlogen gedurende de afgelopen decennia een bewust ‘beleid’ waren (en nog steeds zijn) van de overheid onder invloed van allerlei machtige lobbies vanuit de financiele industrie (in dienst van de rijkste en machtigste groepen). Dat er achter de schermen vanuit diverse hoek gestreefd wordt naar een soort van feodaal systeem waarbij de rijkste groepen het volledig voor het zeggen hebben/krijgen. Ik beweer niet dat bovengenoemde de waarheid is, het is best wel een extreme en schokkende visie, menigeen zal het afwimpelen onder het mom van samenzweringsdenken, maar er valt naar mijn bescheiden mening wel iets voor te zeggen.”

  Paradox, sinds ik de site Lang Leve Europa volg en daar zo nu en dan hele goede stukken tussen zitten, denk ik dat ook.

 6. Pingback: Olieprijzen van boven de 60 dollar per vat benodigd om wereldwijde olieproductie de komende tien jaar op peil te houden? Deel 2 | Paradoxnl's Blog

 7. paradoxnl zegt:

  Ik heb die opvatting niet van mezelf, maar op basis wat ik zoal lees betreft het wel een verhaal wat goed onderzocht zou ‘moeten’ worden…indien mogelijk.
  Het is volgens mij niet alleen maar napraten van wat anderen denken, maar dat er echt vuur ten grondslag aan de rook ligt.

 8. paradoxnl zegt:

  Hashima,

  Onderstaande podcast met Michael Hudson is recent. Misschien vind je het wel interessant.
  Het gaat over Letland, Oekraine, Griekenland enzovoorts…en de invloed van de ‘neoliberale politiek’ bij de gebeurtenissen in genoemde landen:

  http://store.counterpunch.org/?powerpress_pinw=14287-podcast

 9. Hashima zegt:

  Paradox,

  Ik heb hem beluisterd en aansluitend aan deze podcast, hier 5 keigoede filmpjes wat daarop aansluit. Het zijn 5 filmpjes van elk 10 minuten dus het lijkt meer dan het is. Het maakt echter(net als jouw podcast) veel duidelijk! klik op alle afleveringen(rechts onder) en ze lopen achter elkaar door.

  http://buybuyeurope.eu/nl#.VruEXvnhC70

 10. Hashima zegt:

  PS: onder de filmpjes staat ook nog: ontdek de extra’s bij elk filmpje. Ook interessant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s