Olieprijzen van boven de 60 dollar per vat benodigd om wereldwijde olieproductie de komende tien jaar op peil te houden? Deel 2

Dit is een aanvulling/ vervolg op dit artikel.

De wereldwijde olieproductie kan zelfs al voor het eind van het jaar 2016 of het begin van het jaar 2017 flink gaan dalen. Stel dat laatstgenoemde het geval wordt, is het de vraag in hoeverre de olieprijzen dan zullen stijgen.
Als er tegen die tijd sprake is van een wereldwijde economische recessie is het nog maar de vraag of de olieprijzen dan voldoende zullen stijgen om in de toekomst de wereldwijde olieproductie op peil te houden [als dat uberhaupt nog mogelijk is].

1)
Op de site van Ron Patterson stond nog een interessante grafiek in verband met de kosten van de wereldwijde oliewinning, namelijk onderstaande:

Wat uit hierboven getoonde oorspronkelijk van ‘Rystad Energy’ afkomstige grafiek afgelezen kan worden is dat er flink hogere olieprijzen dan nu het geval is nodig zijn om bekende oliereserves, welke nog niet in gebruik genomen zijn, in ontwikkeling te brengen. De resterende nog niet in ontwikkeling gebrachte oliereserves waarbij op relatief goedkope wijze olie gewonnen kan worden zijn m.i. erg gering. Zo bedraagt volgens de grafiek de resterende nog niet in gebruik genomen hoeveelheid aan oliereserves op ‘het vaste land’ van het Midden Oosten slechts grofweg 60 miljard vaten.

Ieder jaar daalt de productie uit bestaande (reeds in gebruik genomen) olievelden bij normaal onderhoud met grofweg gemiddeld 4 procent.
Wil men de wereldwijde olieproductie op peil houden dan kan men of olievelden die nog niet in gebruik genomen zijn in ontwikkeling brengen of de terugval van de olieproductie in bestaande producerende velden zo beperkt mogelijk houden. Het op geforceerde wijze beperken van de terugval van de olieproductie in bestaande velden zal na verloop van tijd leiden tot een versnelde terugval van de olieproductie in deze velden. Laatstgenoemde is dus slechts een tijdelijke oplossing. De hoeveelheid aan nog niet in gebruik genomen oliereserves waar op betaalbare wijze olie gewonnen kan worden [voor mij is dat voor minder dan 60 dollar per vat] is naar mijn idee zeer gering.

2)
Verminderde ‘Infill drilling’ in bestaande velden
Er wordt niet alleen flink bezuinigd door het uitstellen van (nieuwe) megaprojecten waarvoor het vele jaren duurt eer we de effecten daarvan merken (zie punt 3), maar ook door te bezuinigen op het onderhoud van bestaande producerende velden. De gevolgen van het bezuinigingen op onderhoud van bestaande producerende olievelden kan al op korte termijn merkbaar worden.
Volgens ‘Rystad Energy’ zal bij de non-OPEC offshore olieproductie door verminderde ‘infill drilling’ [verminderd bijplaatsen van olietappunten in producerende olievelden] de olieproductie dit jaar met maar liefst 1,5 miljoen vaten per dag gaan afnemen. Zie onderstaande quotes uit een Reuters artikel voor relevante informatie:

A drop in oil prices to half the level of a year ago has forced producers to slash spending and scrap mega projects that can take up to a decade to develop, but they are also taking less visible steps to cut investment in existing fields that will have an immediate impact on global supplies.

Data provided exclusively to Reuters by Rystad show a sharp decline in investment to upgrade mature offshore oil fields in order to arrest their natural decline, in what is known as infill drilling.

Based on this trend, Rystad Energy estimates that global offshore oil production in mature field will decline next year by 1.5 million barrels per day (bpd), or 10 percent, to 13.5 million bpd from 15 million bpd in 2015.

Op deze blog is reeds eerder stilgestaan bij de ineenstorting van offshore olieproductie, namelijk in dit artikel.

3)
Uitstellen van (mega)projecten
Volgens een rapport van wood Mackenzie is er vanaf eind 2014 tot eind 2015 al voor bijna 400 miljard dollar aan nieuwe (mega)projecten uitgesteld. De gevolgen hiervan zullen pas over enkele jaren merkbaar worden in een minder hoge wereldwijde olieproductie.
Bijvoorbeeld rond het jaar 2023 zou alleen al vanwege laatstgenoemde de wereldwijde olieproductie met grofweg 3 miljoen vaten per dag verminderd worden. Klik hier voor een artikel met extra informatie over het rapport. In het jaar 2016 zullen zeker bij het aanhouden van de lage olieprijzen er nog veel meer (mega)projecten uitgesteld worden. Bijvoorbeeld, het Braziliaanse Petrobras heeft onlangs bekend gemaakt om extra te gaan bezuinigingen op nieuwe olieprojecten.

4) Amerikaanse schalie olie
Naar verwachting zal ook de Amerikaanse Schalie olieproductie dit jaar t.o.v. het jaar 2015 met grofweg een half miljoen vaten per dag afnemen. De daling in de Amerikaanse schalie olieproductie kan, zeker bij aanhoudende lage olieprijzen, nog veel groter uitvallen dan een half miljoen vaten per dag.

Samengevat kan op het eind van het jaar 2016 alleen al door de door ‘Rystad Energy’ verwachtte terugval in de non-OPEC offshore olieproductie en de terugval in de Amerikaanse schalie olieproductie de wereldwijde olieproductie met ruim 2 miljoen vaten per dag dalen.
De vraag is in hoeverre met name de OPEC landen deze terugval kunnen en willen compenseren. Misschien dat de terugval in de non-OPEC offshore olieproductie en de Amerikaanse schalie olie productie dit jaar nog gaat meevallen en bij aanhoudend lage olieprijzen pas in het jaar 2017 tot uiting zal komen.
Wat in ieder geval wel al duidelijk is dat door het uitstellen van allerlei megaprojecten over enkele jaren de wereldwijde olieproductie noemenswaardig minder hoog zal zijn [dan zonder het uitstellen het geval zou zijn].
Zowel wat betreft de korte termijn olieproductie als wat betreft de lange termijn olieproductie, wordt er reeds flink bezuinigd. De vraag is m.i. niet meer of de wereldwijde productie op korte of middellange termijn gaat dalen, maar hoe groot die daling zal worden en welk effect die daling op de olieprijzen zal gaan hebben.

Indien er de komende jaren spraken is van een recessie waardoor de vraag naar olie niet of nauwelijks toeneemt en daardoor de olieprijzen onvoldoende stijgen om de wereldwijde olieproductie ook op langere termijn op peil te houden, dan zit de wereldeconomie naar mijn idee in een bijzonder lastige situatie.
Olie is m.i. nog steeds van cruciaal belang voor de wereldeconomie.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Olieprijzen van boven de 60 dollar per vat benodigd om wereldwijde olieproductie de komende tien jaar op peil te houden? Deel 2

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor de vertaling en extra uitleg, Paradox.
  Het is nog even afwachten wat er met de olieprijs gaat gebeuren als de productie inderdaad gaat dalen. De kans bestaat dat de daling te klein is, want de olieverbruikers worden steeds zuiniger en efficiënter.
  De verbruikers hebben hun lesje geleerd in een decennium met hoge olieprijs. Ze beseffen maar al te goed dat een lager olieverbruik je minder kwetsbaar maakt voor prijsstijgingen en het geleidelijk opraken van aardolie. Iedereen investeert in elektrische auto’s en duurzame energie-opwekking.
  Daarnaast kan een economische terugval de vraag naar aardolie nog verder verlagen.
  Het staat dus nog te bezien of aardolie in 2017 weer duurder zal gaan worden.

  De prijs van steenkool blijft ook dalen.
  Vele steenkoolmijnen produceren met verlies, http://www.abc.net.au/news/2016-02-08/mining-queensland-resources-council-royalties-local-council-tax/7147570
  nu ook India minder steenkool importeert.
  http://economictimes.indiatimes.com/news/economy/foreign-trade/indias-coal-imports-fall-for-7th-straight-month-in-january/articleshow/50866741.cms
  In China is men van plan om de rol van steenkool nog verder terug te dringen.
  http://www.arkansasonline.com/news/2016/feb/08/china-set-to-cut-coal-output-capacity-2/?f=business

  Als het zo doorgaat, blijven we makkelijk binnen die twee graden opwarming 😉

 2. paradoxnl zegt:

  Hans, misschien hebben we piek steenkool al binnen, dat lijkt me een belangrijke bij het klimaat gebeuren.

  Daarnaast kan een economische terugval de vraag naar aardolie nog verder verlagen.

  Dat is een mogelijkheid waar ik terdege rekening mee houdt, Hans!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s